• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

kynuté knedlíky

29. října 2014 / Jarka / 9 Comments

Jump to recipe

Na dnešek jsem si pro vás přichystala českou klasiku, která je, nebo může být, postrachem pro mnohé (domácí) kuchařky. Dnešním příspěvkem, a hlavně receptem, vám chci dokázat, že to tak být vůbec nemusí. Není k tomu sebemenší důvod. Ale začněme od začátku.

Klasické knedlíky, tedy naše kynuté, se připravují z kynutého těsta. (To vám asi došlo.) Základem je hrubá mouka, a to v případě těchto knedlíků vždycky. Z jiné je ani nezkoušejte. Z poloviny droždí, jedné lžičky cukru a teplé vody necháme vzejít kvásek. Do mísy s moukou přidáme vejce, vodu a kvásek a vypracujeme krásné pružné těsto. Prostě klasické kynuté těsto, posud to není asi nic převratného. Z vykynutého těsta vypracujeme 2 až 3 šišky, podle toho jak velké knedlíky chceme mít, nebo jak velký hrnec na jejich vaření máme. Já dělám vždy 3, protože nemám extra velký hrnec, i když dva velké by se mně tam asi taky vešly. Po vyválení šišek je necháme ještě chvíli vykynout a mezitím si přivedeme vodu v hrnci k varu. Ůspěch kynutých knedlíků tkví ve správné délce vaření a následně jejich propíchání a rozkrojení, aby se nesrazily. Podle toho, jak mě to naučila moje milovaná mamča, mám odzkoušeno, že z jedné strany je vařím 7 minut, otočím a vařím dalších 7 minut. Potom už nastává akce rychlý blesk. Knedlík rychle vyndavám širokou naběračkou, špejlí ihned propichuji a na vále je ihned rozkrojím nití, a je to. Páru z knedlíků jsme dostali pryč a teď už se nesrazí. Můžeme je dál nití rozkrájet na plátky, nebo nechat šišky rozkrojené na polovinu. Nití se ale krájí dobře jen za tepla, jakmile necháme polovinu šišky vcelku vychladnout, budeme ji muset rozkrájet nožem.

A to je celý zázrak kynutých knedlíků. Není to nic komplikovaného a zvládne to každý. Možná bude třeba více pokusů a hlavně ohlídat délku vaření a hlavně je nezapomenout po vyndání z vody hned propíchnout a rozkrojit. Někde jsem také četla recept, který místo vody používá mléko a jednou jsem ho tak vyzkoušela. Žádný velký rozdíl jsem v něm ale neviděla, tak zůstávám věrná vodě. Sumasumárum, na knedlíky neexistuje žádný tajný recept. Vaření knedlíků je jednoduché a je potřeba je zkoušet, pokud se vám napoprvé hned nepovedou.

kynuté knedlíky

Print this recipe
Jarka
29. října 2014
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
2
Prep Time
1 hour, 30 minutes
Cook Time
14 minutes
Total Time
1 hour, 30 minutes
kynuté knedlíky

Ingredients

  • 500 g hrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 25 g)
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1 vejce
  • 250 ml teplé vody

Instructions

  1. Z cukru, droždí a vody připravíme kvásek a necháme lehce vykynout.
  2. Do velké mísy (nebo do kuchyňského robotu s hnětací metlou) nasypeme mouku a sůl.
  3. Přidáme kvásek a vejce a vypracujeme hladké, pružné těsto. Hněteme cca 10 minut.
  4. Těsto se nesmí lepit, ani být příliš suché (knedlíky by byly tuhé).
  5. Těsto necháme vykynout, cca 1 - 1,5 hodinu.
  6. Z vykynutého těsta vypracujeme 2 až 3 válečky, které necháme na vále ještě nakynout.
  7. V co největším kastrolu přivedeme vodu k varu.
  8. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní jeden knedlík. Přikryjeme poklicí a vaříme 7 minut z jedné strany a 7 minut z druhé. (Pokud jsou knedlíky moc velké, prodloužíme dobu vaření z každé strany o cca 1 - 2 minuty).
  9. Připravíme si špejli a nit, kterou budeme knedlík krájet. Budeme muset pracovat rychle, aby se knedlík nesrazil
  10. Po 14 minutách knedlík vyndáme naběračkou a ještě na naběračce ho propícháme špejlí (cca 10 krát).
  11. Přeneseme na vál a ihned přepůlíme nití. Až po přepůlení můžeme začít knedlík porcovat, tzn. nití krájet na odpovídající plátky.
  12. Stejným způsobem vaříme zbývající knedlíky.

Tags

droždí,
hrubá mouka
https://www.chute-sveta.cz/2014/10/29/kynute-knedliky/

převzato od: tak, jak mě to naučila moje milovaná mamča

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:droždí, hrubá mouka

Reader Interactions

Comments

  1. Adéla says

    24. února 2016 at 21:07

    Dobrý den,

    asi blbý dotaz, ale to ten knedlík hodím do vody?:D Nechápu totiž vařím 7 minut z jedné strany a 7 minut z druhé, děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. února 2016 at 13:41

      Ano, je to v jednotlivých krocích popsáno. Knedlík se vaří ve vroucí vodě.

      Odpovědět
  2. zdena says

    9. dubna 2016 at 20:22

    Dobrý den, já asi také blbý dotaz“ suroviny 1 kostka droždí 42 g “ a v popisu postupu “ z poloviny droždí ,jedné lžičky cukru atd., a co s tou druhou polovinou droždí? děkuji.

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:36

      Milá Zdeno, děkuji za upozornění, už jsem to opravila. Je to 1/2 droždí.

      Odpovědět
    • Eva says

      4. března 2020 at 23:08

      Nechám na další těsto. Nevyhazuji!

      Odpovědět
  3. Anna Kořínková says

    1. června 2016 at 8:33

    Dělám knedlíky jako vy ale pokaždé je mám prasklé. Co dělám špatně.

    Odpovědět
  4. Irena says

    1. června 2019 at 21:56

    Vařte knedliky v páře 20 minut bez otáčení Paracek potřete olejem. Vždy se podaří

    Odpovědět
  5. Jan Bednář says

    21. září 2019 at 8:55

    Dobrý den paní Jarko. Díky Vám a Vaší paní mamince jsem se mi povedly uvařit nádherné knedlíky, které nelze trumfnout. Děkuji moooc. Honza

    Odpovědět
  6. Jan Bednář says

    21. září 2019 at 10:48

    Dobrý den paní Jarko.Díky Vám a Vaší mamince se mi povedly knedlíky, které už nejdou trumfnout. S oky. Jsem nadšen.
    Děkuji moooc za recept. Honza

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook