• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

brusinkové muffiny

22. prosince 2014 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Mám pocit, že v záplavě podzimních dýní, vůně skořice, jablečného páje nebo svařáku, jsou brusinky tak trochu nedoceněné. A přitom by si zasloužily trochu víc pozornosti. Jsou zdravé; v dřívější době se často používaly při léčbě horečky, zažívacích problémů a otoků, mají antibakteriální schopnosti a džus může snižovat výskyt zánětu močových cest. Mají také vysoký podíl vitamínu A, E a C, železa, vápníku, draslíku a antioxidantů. Jejich pozitivní účinky určitě převažují nad jejich nedostatky a po přečtení tohoto příspěvku byste měli proto běžet do obchodu si je koupit. Vždyť už za dva dny je tu Štědrý den a pokud hledáte na snídani něco jiného, než třeba vánočku, tento recept může být skvělou inspirací.

Kromě brusinek obsahují tyto muffiny také pomerančovou kůru a pomerančový džus. Je to osudová kombinace. I když jsou čerstvé brusinky poměrně kyselé, až trpké, divili byste se, že v těchto muffinech nic z toho nepocítíte. Těsto je krásně máslové, sladké, s lehkým skořicovým nádechem. Už jsem vám říkala, že by se skvěle hodily ke sváteční snídani?

brusinkové muffiny

Print this recipe
Jarka
22. prosince 2014
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
12
Prep Time
15 minutes
Cook Time
20 minutes
brusinkové muffiny

Ingredients

  • 1/2 hrnku (115 g) másla, změklého
  • 1/2 hrnku (100 g) krupicového cukru
  • 1/4 hrnku (50 g) hnědého třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku (120 g) bílého plnotučného jogurtu
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • nastrouhaná kůra ze 2 pomerančů
  • 1 3/4 hrnku (220 g) hladké mouky
  • 1 ČL jedlé sody
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL mleté skořice
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL (30 ml) pomerančového džusu
  • 2 PL (30 ml) plnotučného mléka
  • 1 1/2 hrnku (185 g) čerstvýh brusinek, nebo mražených, ale rozmražených

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 200°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
  2. Ve středně velké míse, ručním šlehačem nebo v kuchyňském robotu ušleháme máslo s cukry do pěny, přidáme vejce, jedno po druhém, prošleháme, joogurt a vanilkový extrakt.
  3. V jiné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Přidáme k mokrým přísadám a opatrně promícháme, buď na nízký stupeň nebo jen metrou.
  4. Přidáme pomerančový džus a mléko, opět opatrně promícháme, až se všechny suroviny spojí. Pozor, abychom těsto nepřešlehali!
  5. Lehce vmícháme brusinky.
  6. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch každého muffinu dáme pár brusinek. Pečeme 5 minut při teplotě 220°C, potom teplotu snížíme na 175°C a pečeme dalších 18-20 minut. Celkově by muffiny měly být v troubě cca 23 - 25 minut.
  7. Před podáváním necháme 5 až 10 minut vychladnout.

Tags

brusinky,
pomeranč
https://www.chute-sveta.cz/2014/12/22/brusinkove-muffiny/

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:brusinky, pomeranč

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook