• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

pletenec s nutellou

3. února 2015 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Pokud máte doma děti, tak ji pravděpodobně ve spíži někde máte. A pokud ne, tak pravděpodobně taky. Nutella. Můžete si ji namazat na toast, dát do horkého mléka a udělat kakao nebo ji porcovat po lžičkách (lžících?). Neříkám, že ji doma jíme po kilech, ale někdy po ní sáhnu.

Kdo má děti v podobné věkové kategorii, tak asi sám někdy zápasí, jak do nich dostat (vůbec) nějaké jídlo. Z ukázkového jedlíka se skoro přes noc stane terorista, který najednou odmítá vše, co měl rád. Řeč je samozřejmě o tříletých samostatných a nezávislých dětech. Můžete to vzdát, nebo hledat alternativy a vymýšlet, co se dá. Já jsem spíš pro to druhé.  I kdyby tou alternativou měla být pizza k snídani. K té jsem naštěstí ještě sáhnout nemusela. Zatím jsem udělalala jen kynutý pletenec. S nutellou. A byla jsem v šoku, jak rychle snědla naše tříletá ratolest svoji snídani. Oprava, vlastně nebyla.

Tento pletenec by nemohl být jednodušší. Základem je velmi podobné kynuté těsto, které znáte ze sladkého skořicového chleba. Mimochodem, úžasná a oblíbená alternativa k dnešnímu pletenci. Na vykynuté a rozválené těsto do obdélníku rozetřete nutellu, kterou doporučuji před roztíráním nechat na 30 vteřin (nebo i víc, podle množství) rozehřát v mikrovlnce. Bude se lépe roztírat. Těsto pevně srolujete a pak přichází jednoduchý, ale efektivní trik. 

Srolované těsto podélně rozříznete uprostřed a pak už jen srolujete, jako kdybyste pletli copánek, ale jen ze dvou copů. Před pečením necháte ještě chvilku vykynout, pak potřete rozšlehaným vejcem a dáte péct.

Jednoduché, rychlé, působivé. A samozřejmě dobré. A mně už je hlavně jasné, co nesmím zapomenout připravit, až pojedeme za pár týdnů lyžovat.

pletenec s nutellou

Print this recipe
Jarka
3. února 2015
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Persons
1
Prep Time
2 hours
Cook Time
30 minutes
pletenec s nutellou

Ingredients

  • 1 PL (14 g) krupicového cukru
  • 1 hrnek (240 ml) teplé vody
  • 1/2 kostky (cca 25 g) čerstvého droždí
  • 2 ½ hrnku (315 g) hladké mouky (+ více dle potřeby)
  • 1 ČL soli
  • 1 PL (15 ml) rostlinného oleje
  • cca 100 g nutelly, nebo více dle potřeby
  • 1 vejce, rozšlehané - na potření

Instructions

  1. Droždí, cukr a teplou vodu lehce promícháme v misce a necháme vzejít kvásek, cca 10 minut.
  2. Do mísy kuchyňského robotu nasypeme mouku (začneme na 315 g), přidáme sůl, olej a nabublaný kvásek; nasadíme hnětací hák.
  3. Na nízký stupeň suroviny promícháme.
  4. Zvýšíme na vysoký stupeň a necháme těsto hnětat, cca 5 minut. Těsto by mělo být pružné, podle potřeby přidáme mouku, vždy jen po 1 lžíci a znovu hněteme.
  5. Hotové těsto dáme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
  6. Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku nebo čtverce, cca 30 cm širokého a 35 cm dlouhého.
  7. Na těsto rozetřeme nutellu, kterou jsme dali na několik vteřin do mikrovlnky - bude se lépe roztírat.
  8. Těsto pevně srolujeme a špičkou ostrého nože rozřízneme podélně uprostřed, ale jeden konec necháme spojený. Jednoltivé "copy" těsta zatočíme.
  9. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, lehce přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout.
  10. Lehce potřeme rozšlehaným vejcem.
  11. Troubu předehřejeme na 180°C a pokud máme, vložíme do ní pizza kámen - více viz recept na pizza: tipy a triky . Pokud ne, vložíme do ní druhý plech a troubu necháme cca 30 minut předehřát a rozpálit.
  12. Pletenec na pečícím papíře necháme sklouznout na pizza kámen nebo plech a pečeme cca 30 minut.
  13. Před krájením necháme zcela vychladnout.

Tags

kynuté těsto,
nutella
https://www.chute-sveta.cz/2015/02/03/pletenec-s-nutellou/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:kynuté těsto, nutella

Reader Interactions

Comments

  1. Magdalena says

    12. ledna 2017 at 19:15

    Tak jsem pletenec zkusila,a le teda není vůbec tak hezký, jak máte vy:) nechcete zkusit i nějaký estonský kringel, prosím? Abych omrkla postup:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. ledna 2017 at 20:35

      Děkuji za tip, Magdaléno. Mrknu na to 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook