• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

hráškový krém

10. února 2015 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Tato polévka ve mně vyvolává vzpomínky na dětství. Jezdívali jsme lyžovat k babičce do Harrachova, a když jsme se vrátili po celodenním lyžování vymrzlí, měla pro nás často připravenou hráškovou polévku. Tu mraženou, která se ohřívala jen vložením do vroucí vody, protože byla zabalená v takovém tužším plastu, nebo jak přesně to nazvat. Nebyla to asi žádná hitparáda, ale byla razdva připravená a chutnala. Protože je to skoro už čtvrt století, co jsem ji měla naposledy, tak jsem byla překvapená, že jsem na ni narazila v obchodě. Obal má sice jiný a předpokládám, že bude chutnat podobně, nebo stejně.

Nemusíte se bát, nanapadlo mě ji koupit. To bych se musela propadnout hanbou. Místo toho jsem s rozhodla si ji udělat. Určitě je ta moje chutnější, ale hlavně zdravější. Žádná jíška, žádná mouka na zahuštění, místo toho zase brambory. Nejlepší je ji rozmixovat v klasickém stolním mixeru, protože tak bude úplně hladká. Pokud máte ale rádi kousky, klidně použijte ponorný mixer. A podávejte s krutóny.

hráškový krém

Print this recipe
Jarka
10. února 2015
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
5 minutes
Cook Time
15 minutes
hráškový krém

Notes

Nakonec můžete polévku zjemnit smetanou. Přidejte ji, až polévku sundáte z plotny a přidejte 60 - 120 ml.

Ingredients

  • 30 g másla
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku, lisovaného
  • 3 malé brambory, cca 150 g, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 250 g mraženého hrášku
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 až 1 1/2 ČL soli (nebo více podle chuti)
  • špetka čerstvě mletého černého pepře (nebo více podle chuti)

Instructions

  1. Na másle zpěníme cibuli až zesklovatí. Přidáme česnek a smažíme jen asi minutu.
  2. Přidáme brambory, za pravidelného míchání, dusíme asi 3 až 5 minut, pak přidáme hrášek, výbar, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a na mírném stupni vaříme, až budou brambory měkké, cca 15 až 20 minut.
  3. Rozmixujeme ve stolním mixeru úplně dohladka, příp. ponorným mixerem (ale ten mně zanechal kousky slupek hrachu).
  4. Dochutíme a podáváme s krutony.

Tags

brambory,
hrášek,
máslo
https://www.chute-sveta.cz/2015/02/10/hraskovy-krem/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:brambory, hrášek, máslo

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook