• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

salátový dresink s mákem

24. února 2015 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Když řeknu, že jím saláty 7 dní v týdnu, tak nebudu lhát. Pokud by můj každý salát vážil nějakých 250 g, je to neuvěřitelných 91 kilo zeleniny za rok. Skoro 100 kilo salátu, rajčat, paprik, okurek! I když mám zeleninu ráda jen tak, dotváří salát samozřejě zálivka, tedy dresink.

Uvědomila jsem si, že mám vždycky období nějakého salátového dresinku. Nejdřív to byl domácí farmářský, loni jsem ulítávala na domácím italském a teď? Teď si salát bez dresinku s mákem nedokážu vůbec představit. Možná jste si pomysleli, co je to za divnou kombinaci, ale pokud si ho neuděláte, tak se vám to bude těžko vyvracet. Za prvé, mák není vůbec cítit. Řekla bych, že je tam spíš na parádu, aby to pěkně vypadalo, protože jinak by to bylo žluté nic.

A za druhé, tento dresink bych měla asi správně nazvat vinaigrette, tedy jakousi (francouzskou) omáčkou, směsí oleje a octa, doplněné kořením. Koření v tomto dresinku supluje obyčejná plnotučná hořčice a její kyselost je vyrovnaná cukrem. Jinak vinaigrette je zdrobnělina francouzského slova „vinaigre,” tedy ocet a v 19. století to obecně znamenalo “francouzský dresink.”

Je jedno jestli tuto zálivku nazvete dresink nebo vinaigrette, důležité je, abyste si ji udělali alespoň z dvojí dávky. Garantuji vám, že regály v obchodech se salátovými dresinky budete do budoucna velkým obloukem obcházet.

salátový dresink s mákem

Print this recipe
Jarka
24. února 2015
by Jarka
Category saláty všechny recepty
Persons
1
Prep Time
1 minute
Cook Time
1 minute
salátový dresink s mákem

Ingredients

  • 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
  • 1/3 hrnku (80 ml) octa z bílého vína
  • 1/3 hrnku (80 ml) extra panenského olivového oleje, příp. rostlinného
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 3/4 ČL soli
  • 1 ČL máku modrého (nemletého)

Instructions

  1. Všechny suroviny smícháme v míse a řádně promícháme, až se cukru rozpustí.
  2. Uchováváme v chladu.

Tags

hořčice,
mák,
ocet,
olivový olej
https://www.chute-sveta.cz/2015/02/24/salatovy-dresink-s-makem/

Kategorie: saláty, všechny recepty Klíčová slova:hořčice, mák, ocet, olivový olej

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook