• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

houbový krém

24. dubna 2015 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Na začátku roku jsem si dala jedno předsevzetí. Každé hlavní, tedy polední jídlo, servírovat s polévkou. Tak, jak je zvykem a tak, jak jsem vyrostla. Přiznávám, dost jsem to předtím flákala. Což mě zpětně mrzí, ale jak se říká, lepší pozdě, nežli později. A tak, pokud sledujete můj blog nějakou chvíli, tak jste si určitě všimli, že vás tento rok zásobuji poměrně často recepty na polévku. Věřím ale, že je vítáte, protože jste si o ně sami psali.

Když se řekne houbová polévka, tak si vybavím koleje. Myslím ty vysokoškolské. Se spolubydlícími jsme si houbovou polévku dělaly poměrně často. Tedy tu ze sáčku. A byla dobrá. Aspoň jsme si to tehdy namlouvaly. Když jsem si nedávno zkracovala v obchodě cestu přes uličku se sušenými polévkami a instatním jídlem, viděla jsem, že se pořád dělá. A snad má i stejný obal. A tak mě napadlo, že bych ji mohla udělat. Tedy ne ze sáčku, ale domácí a hlavně, podle vlastního receptu.

Tuto polévku jsem dělala už asi třikrát, než jsem doladila poměr všech surovin tak, aby byla – podle mě – ideální. I když ideální není asi to pravé slovo. Je famózní, a přitom neuvěřitelně rychlá a lehká na přípravu. Půl kila žampiónů, česnek, cibule, kvalitní zeleninový vývar a hlavně kmín. Ten si totiž s houbami rozumí nejlépe. Ale jinak žádné zahušťovadlo, žádná mouka, jíška nebo brambory. Jen rozmixované žampióny. Polévky ráda dělám krémové, smetanové, a tak ani v této nemůže chybět smetana ke šlehání. Polévku neuvěřitelně zjemní. Nejlepší je čerstvými krutóny. Do nich často před pečením nebo smažením na másle přidám ještě lžíci sušených italských bylinek. V mikrovlnce rozpustím v misce asi 50 gramů másla, do něho přidám bylinky, promíchám a nakonec přidám nakrájenou housku, kterou v tom bylinkovém másle obalím. Hned dávám buď na plech do předehřáté trouby nebo na rozpálenou pánev. Dělám je poměrně často, protože dokážou příjemně ochutit jakoukoliv polévku, ale mám pocit, že s touto polévkou si vysloveně sedly.

převzato: www.chute-sveta.cz (Jarka, vlastní recept)

houbový krém

Print this recipe
Jarka
24. dubna 2015
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
houbový krém

Ingredients

  • 1 středně velká cibule, nakrájená na drobno
  • 3 stroužky česneku, utřeného
  • 500 g žampiónů, čerstvých, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 3/4 ČL mletého kmínu
  • 1/4 až 1/2 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1 1/2 ČL soli
  • 1 balení (210 g) smetany ke šlehání, alespoň 31%

Instructions

  1. Na másle zpěníme cibuli, mícháme až zesklovatí.
  2. Přidáme česnek a smažíme jen asi minutu, mícháme.
  3. Přidáme žampióny a promícháme, dusíme až pustí šťávu a změknou, cca 10 minut.
  4. Přidáme vývar, sůl, pepř a kmínu a vaříme na středním stupni 20 až 30 minut.
  5. Rozmixujeme dohladka ve stolním mixeru (nikoli ponorném) a přendáme zpět do hrnce. Prohřejeme na mírném stupni.
  6. Sundáme z plotny a přidáme smetanu. Promícháme a případně dochutíme solí a pepřem.
  7. Podáváme s krutóny.
https://www.chute-sveta.cz/2015/04/24/houbovy-krem/

 

Kategorie: polévky, všechny recepty

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook