• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ pulla } vánočka s kardamomem

11. prosince 2015 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Dnešní recept pochází ze severu. Tím myslím severské státy, hlavně Švédsko a Finsko. Nedohledala jsem přesně, který stát si tento cop s kardamomem nárokuje, ale na wiki jsou uváděny oba.

Hlavní roli v tomto copu hraje — samozřejmě kardamom. Věděli jste, že kardamom je jedno z nejdražších koření světa? Konkrétně třetí, po šafránu a vanilce. Kardamom neboli egyptský či mouřenínský pepř u nás není příliš známé koření, ale své nezastupitelné místo v orientální kuchyni. Tento tropický, bylinný keř roste ve vlhkých pralesích v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. Jde o rostlinu, dosahující výšky až  tři metry, která má příjemnou, aromaticky citronovou vůni a nasládlou kořenitou chuť. Plody jsou tobolky, obsahující větší počet semen červenošedé až červenohnědé barvy. Podle způsobu zpracování se dělí kardamom na bělený a nebělený, celý nebo mletý.

Kardamom je společně s kurkumou příbuzný zázvoru, vydatně tak zvýrazňuje chutě slaných i sladkých pokrmů. U nás se nejčastěji používá do sladkého pečiva, jako jsou perníky a koláčky. V malém množství je přidáván také do uzenin. Málo se ví, že kardamom také skvěle dochutí steaky, mletá masa a pikantní omáčky.  Špetka kardamomu se přidává také do černého čaje nebo do kávy, čímž oba nápoje získají nezaměnitelnou chuť a aroma.

Kromě příjemné chuti obsahuje kardamom mnohé vitamíny, stopové prvky, kyseliny, bílkoviny a éterické oleje. Je velmi prospěšný na trávení, posílení krevního oběhu, pálení žáhy, odhleňuje a detoxikuje organismus. Rovněž zklidňuje revmatické a ledvinové bolesti, kožní problémy, astma i bolest v krku. Pokud si přidáte špetku kardamomu do černého čaje, působí jako antistresový nápoj a je vhodný i proti únavě. (zdroj různě www)

Ale dost přednášky. Tento cop je něco jako naše vánočka, jen ochucená kardamomem. Chuť není extra výrazná, takže se nemusíte obávat podstrčit ji i strávníkům, kteří neradi experimentují a očekávají klasickou vánočku. Těsto je neuvěřitelně vláčné, a to i upečené a vláčné vydrží v uzavřené nádobě několik dní. Doporučuji si ji taky otoastovat a namazat máslem, to pak nemá chybu. Pokud máte v plánu udělat letos na Vánoce tradiční vánočku, zkuste tuto severskou. A nebo si ji udělejte o víkendu, jen tak jako generálku na Vánoce.

{ pulla } vánočka s kardamomem

Print this recipe
Jarka
11. prosince 2015
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Persons
1
Prep Time
2 hours
Cook Time
30 minutes
{ pulla } vánočka s kardamomem

Ingredients

  • 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka
  • 1/2 hrnku (113g) másla, pokojové teploty, nakrájeného na kostičky
  • 1/2 kostky droždí, cca 25 g
  • 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 PL smetany ke šlehání, 31%
  • 3 hrnky (375 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL kardamomu
  • 1/2 - 3/4 hrnku rozinek (podle chuti, nemusí být)
  • vejce rozmíchané s 1 PL vody na potření
  • cukr krystal na posypání

Instructions

  1. Z 1 PL krupicového cukru, droždí a mléka necháme vzejít kvásek.
  2. Do mísy kuchyňského robotu dáme mouku, sůl a kardamom, a dobře promícháme.
  3. Přidáme kvásek, vejce a hnětací metlou dobře promícháme.
  4. Necháme běžet a postupně přidáváme máslo, až se zcela zapracuje. Nakonec přidáme smetanu.
  5. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého nakonec vmícháme rozinky, pokud je používáme.
  6. Necháme vykynout cca 2 - 3 hodiny na teplém místě.
  7. Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 175 °C a plech vyložíme pečícím papírem.
  8. Z vykynutého těsta si připravíme 3 stejně velké díly a upleteme z nich klasický cop.
  9. Pomažeme vajíčkem rozmíchaným s 1 PL vody a posypeme cukrem krystal, případně posypeme krájenými mandlemi.
  10. Necháme na plechu ještě cca 30 minut kynout a potom upečeme v předehřáté troubě, cca 30 minut nebo dozlatova.
  11. Před krájením necháme vychladnout.

Tags

kardamom,
kynuté těsto
https://www.chute-sveta.cz/2015/12/11/pulla-vanocka-s-kardamomem/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:kardamom, kynuté těsto

Reader Interactions

Comments

  1. Luu says

    11. prosince 2015 at 11:37

    Super! Já teda vím, že „pulla“ je finské slovo a spíš takové obecné označení pro jakékoliv sladké pečivo 🙂 Ve Švédsku se to možná bude jmenovat jinak, ale recept bude stejný, jak to tak obvykle bývá – třeba jako u skořicovo-kardamonových šneků :)) každoopádně zkusím tvůj recept místo klasické vánočky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:42

      Děkuji za vysvětlení:-)

      Odpovědět
  2. Alice Kohutová says

    10. srpna 2019 at 10:52

    Dobrý den, pokud z časových důvodů nestíhám péct přes den, je možné těsto zamíchat večer, na noc hodit do lednice a ráno vánočku nechat dokynout v pokojové teplotě a upéct? Máte s tímto způsobem kynutí zkušenosti?
    Jinak moc děkuji za vaše stránky, ráda podle vás vařím a peču, a tenhle recept je můj nejoblíbenější 🙂

    Odpovědět
  3. Liliana says

    4. října 2019 at 13:07

    Pekný deň, ak teda použiť kardamom, treba rozdrviť celé tobolky, alebo z toboliek vybrať zrnká a tie podrviť a použiť?

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook