• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový dort s jahodami

17. června 2016 / Jarka / 7 Comments

Jump to recipe

V neděli je tu Den otců, a to znamená jediné. Dort. Neexistuje lepší způsob, jak oslavit otce, tátu, tatínka než pořádným dortem. Ať už plánujete upéct vlastní nebo ho koupit v cukrárně, zadržte. Třeba vás tento přesvědčí ke změně plánů, protože opravdu stojí za to.

Myslím, že k němu asi nemusím nic moc dodávat. Úžasný čokoládový dort, náplň ze smetanového sýra s jahodami a nahoře, hmmm, nahoře ganache. Tedy hladká a smetanová směs čokolády a smetany, která – při správném poměru – zhoustne a můžete s ní dort namazat.

Ať už tedy plánujete oslavit Den otců jakkoliv, zkuste si udělat čas na tento dort. Všichni tatínkové na světě si ho zaslouží. Ten mých dětí tedy určitě. Všem otcům, tátům a tatínkům: Krásný den otců!

čokoládový koláč s jahodami

Print this recipe
Jarka
17. června 2016
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
Prep Time
20 minutes
Cook Time
30 minutes
čokoládový koláč s jahodami

Ingredients

na dort:

  • 225 g hořké čokolády
  • 175 g másla
  • 1ČL instantního kafe
  • 2 ČL vody
  • 100 g ořechů (mandlí, lískových, vlašských, - podle chuti), rozemletých
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 5 vajec
  • 120 g krupicového cukru

na náplň:

  • 125 g smetanového termizovaného sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová) nebo Ricotty
  • 2 ČL moučkového cukru
  • 3 - 4 jahody, nakrájené na plátky

na polevu:

  • 220 g hořké čokolády
  • 160 ml smetany ke šlehání, 31-33%

Instructions

dort:

  1. Troubu předehřejeme na 160 °C a pečící plech vel. 31 x 24 vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Do mísy vhodné do mikrovlnné trouby dáme čokoládu a máslo a rozpustíme, promícháme řádně, až se suroviny propojí.
  3. V malé misce smícháme kafe s vodou a přidáme do čokoládové směsi, dobře promícháme. Necháme vychladnout.
  4. V jiné míse smícháme rozemleté ořechy, mouku a sůl. Odložíme stranou.
  5. Cukr ušleháme s vajíčky do pěny, postupně za stálého míchání přidáme vychlazenou čokoládovou směs a dobře promícháme.
  6. Nakonec přidáme směs mouky a ořechů a dobře, ale opatrně promícháme.
  7. Nalijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě cca 30 - 40 min.
  8. Po upečení necháme zcela vychladnout.

náplň:

  1. Sýr nebo ricottu smícháme s moučkovým cukrem.
  2. Jahody nakrájíme na plátky.

poleva:

  1. Smetanu nalijeme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a v mikrovlnné troubě ji přivedeme k varu.
  2. Přidáme nakrájenou čokoládu, necháme chvilku odstát a potom metlou vyšleháme dohladka.
  3. Necháme zcela vychladnout. Směs zhoustne.

dokončení:

  1. Vychlazený dort vyndáme z formy a podélně rozřízneme na polovinu.
  2. Na spodní polovinu namažene sýr nebo ricottu, navrch naskládáme jahody a přikryjeme druhou polovinou.
  3. Dort namažeme čokoládovou polevou a necháme v lednici vychladit, minimálně 3 hodiny.

Tags

čokoláda,
jahody,
ořechy,
ricotta,
smetana,
smetanový sýr
https://www.chute-sveta.cz/2016/06/17/cokoladovy-dort-s-jahodami/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, jahody, ořechy, ricotta, smetana, smetanový sýr

Reader Interactions

Comments

  1. Honza says

    21. června 2016 at 15:15

    Perfektni recept, dnes jsem kolac ochutnal a je skvely!

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. července 2016 at 20:32

      Super, moc děkuji Honzo 🙂

      Odpovědět
  2. Sarka says

    16. února 2017 at 7:22

    Delala jsem na Valentyna v dortove forme, moc dobry recept, diky za recept!

    Odpovědět
  3. radka says

    4. května 2017 at 12:40

    dobrý den. nechybí v těstu prdopeč? díky

    Odpovědět
    • jarka says

      4. května 2017 at 13:15

      Dobrý den Radko, nechybí.

      Odpovědět
  4. marsi says

    5. května 2017 at 11:46

    Dobrý den, jakou máte prosím velikost plechu. Je tam napsáno rozkrojíme na polovinu, to asi nebude normální velikost? Na obrázku mi to totiž připadá úzké. Jinak krásné. A vaše stránky taky. Děkuji.

    Odpovědět
    • jarka says

      5. května 2017 at 12:39

      Moc děkuji, Marsi 🙂 Je to plech vel. 31 x 24, hned první bod 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook