• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

kynutý dýňový chléb se skořicí

21. října 2016 / Jarka / 1 Comment

Jump to recipe

Představuji vám dokonalou podzimní snídani. Bez nadsázky. Kdybyste tento podzim plánovali jen jeden podzimní recept z dýně, měl by to být tento. U nás byl tento sladký chleba byl trefou do černého. Lehce otoastovaný a namazaný máslem, které se něj úžasně vsákne, a k tomu nejlíp teplý čaj. Už teď se mně zase sbíhají sliny.

Že mají moje holky rády skořici je věc veřejná, ale že ji milují tak, jako já, jsem netušila. I když, v tomhle receptu ji nejde nemilovat. Uděláte si kynuté těsto s dýňovým pyré, které rozválíte na větší obdélník. Ten by měl být tak široký, jako vaše forma, v tomto případě 26 cm. Dlouhý si ho udělejte podle libosti, klidně třeba 40 centimetrů, protože čím delší bude, tím víckrát budete točit skořicovou vrstvu a tím víc skořice tam budete mít. A pak nechejte lehce nakynout a upečte dozlatova. Po upečení ale hlavně odolejte a nekrájejte ho teplý, aby se nesrazil. Nehte to dobře vychladnout, protože ho nakonec stejně zase ohřejete, tedy rozpečete v toastovaci. A pak to máslo. Totální výhra. Tak co, přesvědčila jsem vás?

kynutý dýňový chléb se skořicí

Print this recipe
Jarka
21. října 2016
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Persons
1
Prep Time
2 hours
Cook Time
30 minutes
kynutý dýňový chléb se skořicí

Ingredients

těsto:

  • 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, plus 1 ČL
  • 1 vejce
  • 1 hrnek (240 g) dýňového pyré
  • 1 ČL skořice
  • 1 ČL dýňového koření
  • 1 ČL soli
  • 3 1/2 - 4 hrnky (435 - 500 g) hladké mouky
  • 1 PL melasy
  • 1/2 ČL soli
  • 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty

náplň:

  • 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty
  • 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru
  • 2 PL skořice

na potření:

  • 1 vejce
  • 1 PL vody

Instructions

  1. Z mléka, 1 ČL cukru a droždí uděláme kvásek.
  2. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr, přidáme dýňové pyré a melasu. Dobře promícháme.
  3. Přidáme kvásek a promícháme.
  4. Mouku smícháme se solí, kořením, skořicí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme.
  5. Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Nakonec vmícháme máslo nakrájené na kousky a znovu uhněteme. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky.
  6. Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny.
  7. Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu).
  8. Na těsto rozetřeme změklé máslo.
  9. Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto.
  10. Těsto pevně srolujeme.
  11. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
  12. Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180° C.
  13. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník.
  14. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut.
  15. Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce.
  16. Podáváme s máslem nebo jen tak. Výborně také chutná opečený z toastovače.

Tags

dýně,
skořice
https://www.chute-sveta.cz/2016/10/21/kynuty-dynovy-chleb-se-skorici-2/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:dýně, skořice

Reader Interactions

Comments

  1. katarina says

    27. října 2016 at 14:56

    Byla jsem Velmi Velmi pochválená i … Jeste mi zatroubili fanfárky … :).

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook