• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

celozrnný švestkový koláč

19. července 2018 / jarka / 1 Comment

Švestky s skořicí a kardamomem jsou hotová dokonalost. Trio, které pro sebe snad bylo stvořeno a které je, v kombinaci s bezchybným celozrnným máslovým těstem, úplným zážitkem. A to takovým, že koláč budete chtít i snídat. Vím o čem mluvím.

Už je to nějakou dobu, co jsem dělala koláč tohoto typu. Možná i rok. Upřímně, někdy nemám trpělivost a čekat dvě hodiny, než těsto vychladne. Ale když jsem od kamarádky minulý týden dostala tašku švestek, měla jsem jasno. A to tak, že jsem tento koláč od té doby udělala už dvakrát. A dokonce ho i snídala.


celozrnný švestkový koláč
 
TISK
DOBA PŘÍPRAVY
20 minut
DOBA VAŘENÍ
45 minut
CELKEM
1 hodina 5 minut
 
SUROVINY
na těsto:
  • 220 g celozrnné mouky (použila jsem špaldovou celozrnnou)
  • 200 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová)
  • 170 másla, vychlazeného, nakrájeného na kostičky
  • 1 PL cukru hnědého třtinového cukru
  • špetka soli
na náplň:
  • 500 - 600 g švestek, vypeckovaných, rozpůlených
  • 60 g hnědého třtinového cukru
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 20 g špaldové nebo hladké mouky
  • ¼ ČL mleté skořice
  • ¼ ČL mletého kardamomu
  • špetka soli
POSTUP
těsto:
  1. Mouku, sůl a cukr dáme do mísy kuchyňského robotu a promícháme. Přidáme máslo a sýr a mícháme, dokud není z těsta koule Přendáme na vál a pořádně rukama zpracujeme, aby se všechny suroviny dobře promíchaly a nikde nezůstaly kousky másla.
  2. Těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme minimálně 2 hodiny vychladnout.
náplň:
  1. Všechny suroviny smícháme v míse, aby se dobře proprojili.
  2. dokončení:
  3. Jakmile jsme připraveni koláč péct, troubu předehřejeme na 180 °C.
  4. Část těsta (cca 200 g) dáme stranou, protože ji použijeme na horní část koláče.
  5. Zbytek rozválíme a vyložíme jím dno a strany koláčové formy vel. 28 cm.
  6. Na těsto rovnoměrně rozprostřeme švestky.
  7. Zbývajícím těstem ozdobíme vrchní část koláče, pomažeme rozmíchaným vajíčkem s jednou lžící vody a posypeme lehce cukrem.
  8. Dáme na cca 15 minut do mrazáku.
  9. Potom pečeme cca 45 minut nebo do zlatova.
  10. Necháme vychladnout a podáváme.
3.5.3251

Nezapomeňte sledovat Chutě Světa na instagramu a otagovat vaše recepty s #chutesveta! Nebo recept vyfoťte a dejte ho na facebook Chutě světa . Moc vám děkuju za vaši přízeň a podporu!

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:celozrnná mouka, kardamom, máslo, švestky

Reader Interactions

Comments

  1. Pepa Krátký says

    20. září 2018 at 20:59

    Jarko,je spravne uvedené množství másla a sýru.? U másla je číslo 170 ale nejsou tam napsané gramy.. Není tam překlep? Tésto je hodně řídké.. Přijde mi poměr 200g másla a 170g sýra jen na 220g mouky hodně. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:  

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook