• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

anglické housky { english muffins }

20. srpna 2014 / Jarka / 2 Comments

Pokud jste si někdy dávali v McDonaldu snídani, konkrétně jejich McMuffin, tak přesně víte, co anglické housky, tedy english muffins, jsou. Kulaté, kynuté housky, které jsou před pečením lehce osmažené. Nejčastěji se podávají se rozkrojené, otoastované a namazané máslem nebo marmeládou. I když byste si podle názvu mohli myslet, že se jedná o anglickou specialitu, není to pravda. Termín „english muffin,“ tedy něco jako anglická houska se používá především v Severní Americe, čímž se odlišuje od klasického sladkého muffinu, někdy známého jako „americký muffin.“ (zdroj wiki).

U nás se anglické housky dají koupit nejčastěji v obchodech s britskými potravinami, jako například Marks & Spencer. I když jejich cena není vysoká, nedám dopustit na domácí variantu. Všechno domácí prostě chutná líp. Kromě toastování, se z anglických housek dělají také snídaňové sendviče. Nejčastěji jsou naplněné míchanými vajíčky, slaninou nebo takovým mletým vepřovým hamburgerem. Právě takové podávají u McDonalda. Nikdy jsem je sice neměla, protože by mě po ránu taková dávka zdravého asi zabila, ale podle toho, jak chutnají Tomovi, budou asi dobré. (promiň!) Stejně jim ale i do budoucna budu neoblomně odolávat a raději si dám jednodušší verzi s máslem nebo marmeládou.

anglické housky { english muffins }

Prep Time: 2 hours

Cook Time: 15 minutes

Category: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty

Servings:  6 - 8

anglické housky { english muffins }

Ingredients

  • 2 1/4 hrnku (285 g) hladké mouky
  • 1/2 PL (7 g) krupicového cukru
  • 3/4 ČL soli
  • 1/2 kostky (cca 25 g) čerstvého droždí
  • 1 PL (15 g) másla
  • 3/4 - 1 hrnek (180 - 240 ml) teplého mléka
  • polenta na posypání

Instructions

  1. V míse kuchyňského robotu smícháme droždí, cukr a 3/4 hrnku teplého mléka. Necháme chvíli odstát, až vzejde kvásek.
  2. Přidáme mouku, máslo a hnětacím hákem promícháme. Pokud je těsto suché, přidáme zbývající mléko, v opačném případě hněteme hnětacím hákem na nízké rychlosti, cca 3 minuty až se všechny suroviny začlení. Pak rychlost zvýšíme a hněteme asi 2 minuty. Těsto by mělo být pružné.
  3. Hotové těsto dáme do olejem vymazené mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě kynout, cca 1 - 1 1/2 hodiny.
  4. Těsto rozdělíme na 6 stejných dílů a vytvarujeme koule. Pečícím papírem vyložíme pečící plech a lehce ho pomažeme olejem. Koule přendáme na plech tak, aby měly dostatečné místo na vykynutí. Lehce je ze dvou protilehlých stran obalíme v polentě. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.
  5. Troubu předehřejeme na 180°C.
  6. Na sporáku rozehřejeme na nižším stupni nepřilnavou pánev, kterou lehce pomažeme olejem.
  7. Z každé strany opečeme vykynutou housku (ze stran, které jsou obalené v polentě), cca 5 až 8 minut. Otočíme a znovu 5 až 8 minut. Pozor, abychom je nespálili, začnou hnědnout rychle.
  8. Osmažené housky přendáme na vyložený pečící plech a pečeme je 5 až 8 minut v předehřáté troubě. Pozor ! Nečekáme, až budou všechny housky osmažené a pak je pečeme najednou. Naopak, pečeme je postupně tak, jak je smažíme.
  9. Upečené housky necháme vychladnout při pokojové teplotě, alespoň 30 minut.
  10. Pak je můžeme rozříznout, otoastovat, namazat máslem, marmeládou.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/anglicke-housky-english-muffins/

 

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. Madla says

    7. února 2017 at 11:09

    Jarko, nezkoušela jste si je někdy napéct do zásoby a zamrazit? 🙂 M.

    Odpovědět
  2. Eva says

    9. dubna 2020 at 7:30

    Děkuji za super recept. Večer dělané, moc se povedly, pěkně s vajíčkem a se slaninou. Škoda, že sem nemohu dát fotku 😂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc