• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

cibulovo-sýrový quiche

22. října 2012 / Jarka / 2 Comments

Quiche je slaný koláč, jehož název pochází z francouzštiny a vyslovuje se:  **** neboli kíš. Má mnoho variací – ať už jde o velikost (dělají se koláče velikosti dlaně i velké koláče, které se krájí na osminy) nebo o náplně. Obvykle se plní smetanou, sýrem, slaninou nebo zeleninou.

Quiche je také pokrm, který se může pojídat v kteroukoliv denní dobu. Já ho ale obvykle podávám k večeři, zvláště pokud je náplní cibule dušená v pivu, doplněná slaninou, smetanou, sýrem a vajíčkem. Příprava quiche jako takového je velmi  jednoduchá, jen vyžaduje plánování předem – to tehdy, pokud si děláte i vlastní těsto, které musíte nechat vychladnout v lednici alespoň jednu hodinu před vlastním použitím. Mně se osvědčilo připravovat těsto alespoň z dvojité dávky, jednu použít a druhou dát zamrazit. Když se totiž potom na poslední chvíli rozhodnu, že udělám quiche, nechám ho jen hodinu rozmrazit při pokojové teplotě.

cibulovo-sýrový quiche

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 1 hour, 15 minutes

Total Time: 1 hour, 15 minutes

Category: hlavní jídlo, koláče a dorty, předkrmy, všechny recepty

Servings:  8

cibulovo-sýrový quiche

Ingredients

    na těsto:
  • 1 1/4 hrnku hladké mouky (160 g)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 ČL cukru
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
  • 4-5 PL vody, ledově vychlazené
    na náplň:
  • 100 g anglické slaniny, nakrajéné na malé kousky/ plátky
  • 450 g cibule, nakrájené na slabší plátky
  • 3/4 hrnku piva, světlého nebo tmavého (180 ml)
  • 2 ČL hrubozrnné hořčice
  • 2 ČL omáčky Worcestershire
  • 200 ml smetany (31%)
  • 4 vejce, lehce ušlehaná
  • 1 hrnek tvrdého sýra (např. eidam, gouda, atd.), nastrouhaného (100 g)
  • sůl a pepř na dochucení

Instructions

    těsto:
  1. Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
  2. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  3. Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
  4. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
    náplň:
  1. Na pánvi osmažíme slaninu dokřupava, potom ji vyndáme na talíř, ale vysmažený tuk necháme na pánvi.
  2. Přidáme cibuli a smažíme do měkka, asi 6 - 7 minut.
  3. K cibuli přidáme první třetinu piva (tedy 1/4 hrnku, 60 ml), přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud se veškeré pivo neodpaří. Toto opakujeme celkem třikrát, až spotřebujeme všechno pivo.
  4. Sundáme z plotny, vmícháme hořčici, Worcestershire a směs vložíme do velké mísy.
  5. Přidáme slaninu, smetanu, vejce, polovinu sýra (1/2 hrnku, 50 g), dochutíme solí a pepřem.
    dokončení:
  1. Jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
  3. Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  4. Směs nalijeme na těsto a posypeme zbylým sýrem.
  5. Pečeme dozlatova, cca 25 - 35 minut.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/cibulovo-syrovy-quiche/

Kategorie: hlavní jídlo, koláče a dorty, předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:cibule, pivo, slanina, smetana, vejce

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Comments

  1. Eva says

    21. října 2014 at 20:00

    Dobrý den, nemáte náhodou zkušenost s koláčem Tarte Tain a s Croquembouche? Díky 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. října 2014 at 22:18

      Zatím ne 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc