• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Chutě světa

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

švestkové knedlíky z bramborového těsta

26. září 2012 / Jarka / Leave a Comment

Na dovolené jsme se setkali s několika čecho-slováky, tedy lidmi, jejichž prarodiče před x lety přišli do Států, česky nebo slovensky  neumí a zemi svých prarodičů většinou znají jen z mapy. Co jim ale nelze upřít, je určitá nostalgie v jídle. Rádi jedí kysané zelí, makový závin nebo například švestkové knedlíky.  Na ty nás jednu zářijovou sobotu pozvali Sue a Steve. Sue je dělá podle starého receptu od své babičky, která do Států přicestovala ve 20. letech minulého století. Musím říct, že byly výborné.

Když jsem tedy v obchodě narazila na asi poslední čerstvé švestky sezóny, hned jsem věděla, že si je musím doma znovu udělat. Ověřila jsem si u mojí milované mamči recept a už jsem jsem je měla na vále. Musím se přiznat, že mně bramborové těsto chutná víc, než tvarohové, které jsme doma obvykle dělali. Je sice trochu těžší (=hutnější), ale i tak jsem čtyři snědla. Podávala jsem je obalené ve strouhance, lehce opražené na másle a ochucené skořicí. Často se také podávají posypané mákem s cukrem a máslem.

švestkové knedlíky z bramborového těsta

Prep Time: 30 minutes

Cook Time: 10 minutes

Category: dezerty, hlavní jídlo, všechny recepty

Servings:  5 - 6

švestkové knedlíky z bramborového těsta

Ingredients

    na knedlíky
  • 800 g uvařených brambor ve slupce, oloupaných a vychladlých
  • 1 vejce
  • 300 - 350 g hrubé mouky
  • 1/4 ČL soli
  • cca 25 švestek, vypeckovaných
    na strouhankový posyp
  • 100 g másla
  • 200 g strouhanky
  • 2 ČL skořice
  • 3/4 hrnku cukru (170 g)

Instructions

    knedlíky
  1. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a mouku.
  2. Vypracujeme tužší těsto. (Je možné, že budeme muset přidat více nebo i méně mouky).
  3. Z těsta utvoříme váleček, nakrájíme na dílky, které prsty jemně rozválíme.
  4. Do každého dílku zabalíme vypeckovanou švestku.
  5. Vaříme ve vroucí osolené vodě, cca 5 - 10 minut, nebo dokud nevyplavou na povrch.
    strouhankový posyp
  1. Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme strouhanku, cukr a skořici. Mícháme a lehce opražíme. Pozor, abychom strouhanku nepřipálili.
  2. Knedlíky podáváme obalené a posypané strouhankou, polité rozpuštěným máslem.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/svestkove-knedliky-z-bramboroveho-testa-2/

Kategorie: dezerty, hlavní jídlo, všechny recepty Klíčová slova:brambory, ovoce, švestky

Reader Interactions

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

KDO JSEM

Trochu o mně: ráda jím, ráda vařím, ráda peču. Hlavně pro svoji rodinu. A taky pro vás. Jsem ženou a mámou dvou malých dcer, která má radost když jim chutná.
Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo na Facebooku.Těším se!

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Vítejte v Chutích světa! Jmenuji se Jarka a toto je moje virtuální kuchyně. Zvu vás dál. -->

RECEPTY E-MAILEM

Oblíbené recepty

Nejnovější piny

Footer

Čekám na vaši zprávu

Udělali jste nějaký můj recept? Vyfoťte ho a pod hashtagem #chutesveta ho zveřejněte na Instagramu nebo mně ho zašlete.

  • Email
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS

Oblíbené recepty

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc