• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

arroz con pollo aneb { mexická } rýže s kuřetem

29. května 2014 / Jarka / 5 Comments

Jump to recipe

Arroz con pollo znamená ve španělštině rýže s kuřetem. Jedná se o klasický pokrm Španělska a Latinské Ameriky, s mnoha různými způsoby přípravy, jedinečné a tradiční pro danou zemi (zvláště Kolumbie, Kuby, Kostariky, Hondurasu, Nikaraguy, Venezuely, Panamy, Peru a Portorika). Arroz con pollo může být zkrátka úplně jiná na Kubě a úplně jiná třeba v Peru. Velmi jednoduše řečeno, je to rýže smícháná s různým kořením, dokonce se někde přidává i šafrán, vařená i s pivem, cibulí, hráškem, kukuřicí, fazolemi, a samozřejmě kuřetem. To bývá obvykle celé stehno nebo křídlo, ale já jsem pro svůj recept použila nakrájená kuřecí prsa. Chtěla jsem, aby bylo jídlo co nejjednodušší nejen na přípravu, ale i konzumaci. Zároveň jsem si hodně hrála s kořením a přidala kumín a koriandr. Výsledkem je tedy spíš mexická rýže s kuřetem.

Když jsem tuto rýži, nebo rizoto chcete-li, připravovala, věděla jsem, že se setká s ohlasem. Jak už víte, mexická kuchyně se u nás doslova zabydlela a není snad týdne, kdybych něco mexického neuvařila. Jako obvykle, příprava je doslova hračka. Je to takový rychlý pokrm z jednoho hrnce, ale přitom dostatečně chuťově výrazný a zajímavý, že neurazí strávníky u víkendového oběda. Já mám jídla tohoto typu a z jednoho hrnce moc ráda. Obvykle se ze surovin udělá dost porcí, aby zbyly nějaké i na oběd přes týden. Nemusíte se pak odbývat něčím obyčejným, když zrovna nestíháte.

arroz con pollo (mexická rýže s kuřetem)

Print this recipe
Jarka
29. května 2014
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
4
Prep Time
10 minutes
Cook Time
30 minutes
arroz con pollo (mexická rýže s kuřetem)

Ingredients

  • 2 kuřecí prsa (cca 400 g), nakrájená na kostičky
  • 2 PL olivového oleje
  • 1 střední cibule, nakrájená nadrobno
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 1/2 hrnku (300 g) rýže
  • 2 hrnky (480 ml) kuřecího vývaru
  • 225 g rajčatového protlaku
  • 2 ČL granulovaného česneku
  • 1 ČL mletého chilli
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1 hrnek mražené kukuřice nebo kukuřice v konzervě
  • 1 hrnek mraženého hrášku nebo hrášku v konzervě
  • 1 konzerva (á 400 g) červených fazolí ve sladkoslaném nálevu
  • nasekaný čerstvý koriandr

Instructions

  1. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme osolené a opepřené kuře a smažíme cca 5 až 10 minut, aby bylo kuře lehce opečené, ale ne zcela propečené.
  2. Přidáme rýži, zamícháme a smažíme cca 1 minutu. Přidáme protlak, česnek, vývar, sůl, chilli a kumín. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou cca 20 minut, dokud není rýže uvařená a nadýchaná. (Pokud by byla v hrnci stále tekutina, sundáme pokličku a vaříme chvíli otevřené, až se vypaří).
  3. Jemně vmícháme kukuřici, hrášek, fazole a koriandr. Promícháme.
  4. Podáváme s kysanou smetanou, salsou nebo jen tak.

Tags

fazole,
hrášek,
koriandr,
kukuřice,
kuře,
rajčatový protlak,
rýže
https://www.chute-sveta.cz/2014/05/29/mexicka-ryze-s-kuretem/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:fazole, hrášek, koriandr, kukuřice, kuře, rajčatový protlak, rýže

Reader Interactions

Comments

  1. Lenka says

    2. ledna 2015 at 19:03

    Fantastické jídlo – rychlé a chuťově dokonalé! Velice mě překvapilo a budu jej znovu opakovat.

    Velmi často se na Vašich stránkách inspiruji, chci Vám tedy touto cestou moc poděkovat za skvělé recepty a popřát všechno dobré v novém roce. Díky!

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. ledna 2015 at 12:58

      Moc děkuji, Lenko 🙂 Mějte se krásně a i Vám krásný a úspěšný nový rok!

      Odpovědět
  2. Michael says

    27. listopadu 2017 at 18:19

    DObrý den, jakou rýži na to mám použit ?

    Odpovědět
    • jarka says

      28. listopadu 2017 at 14:21

      Já používám parboiled.

      Odpovědět
  3. Rýže says

    19. dubna 2020 at 15:46

    Museli jsme přidat o hodně víc vody aby se rýže uvařila, po 20ti minutách byla pořád tvrdá (dle sáčku 12-15minut).

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook