• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládová bábovka s arašídovým máslem

14. června 2012 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Čokoláda. Arašídové máslo. Jedno z nejlepších spojení, co znám. Když jsem viděla tuto bábovku na MyBakingAddiction, tak jsem věděla, že mě nic nezastaví. Kdo by zkrátka odolal čokoládovému dortu s arašídovým tunelem uprostřed?

K Vánocům jsem si přála novou formu na bábovku, a když jsem k tomu ještě zjistila, že se blíží expirační doba čokolády a kakaa ve spíži, už jsem měla rozehřátou troubu. Když jsem si četla recept od Jamie, rozhodla jsem se nahradit smetanový sýr tvarohem a zvýšit dávku na půlku hrníčku, oproti původní třetině. Udělala jsem dobře. Náplň byla vláčná a držela pěkně pohromadě (tvaroh jsem už několikrát použila i u cheesecakes a vždy s výborným výsledkem).

Tato bábovka je výborná. Chutná skutečně po čokoládě. Pokud ale nikdy nemáte dost čokolády nebo arašídového másla, polijte si kousek čokoládovou polevou a posypte rozkrájeným arašídovým košíčkem. Protože je docela dost sytá, bude vám asi jeden kousek stačit. Ale jen na chvíli. Čokoláda. Arašídové máslo. Mňam.

čokoládová bábovka s arašídovým máslem

Print this recipe
Jarka
14. června 2012
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
čokoládová bábovka s arašídovým máslem

Ingredients

na náplň:

  • 2/3 hrnku arašídového másla
  • 1/2 hrnku tučného tvarohu
  • 1 PL másla, změklého
  • 3 žloutky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/3 hrnku krupicového cukru
  • 2 PL hladké mouky

na bábovku:

  • 1 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 1/2 ČL soli
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 3/4 hrnku vařící vody
  • 90 g hořké čokolády, nakrájené na malé kousky
  • 3/4 hrnku zakysané smetany
  • 170 g másla, změklého
  • 1 2/3 hrnku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 2 ČL vanilkového extraktu

Instructions

  1. Předehřejte troubu na 180°C.

na náplň:

  1. V míse utřeme do hladka arašídové máslo, tvaroh a máslo.
  2. Přidáme žloutky, jeden po druhém, vanilkový extrakt, postupně cukr a mouku a pořádně promícháme.
  3. Náplň dáme do malého igelitového sáčku, jehož jeden roh prostřihneme a uděláme asi 1 cm otvor. Uložíme do lednice.

na bábovku:

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
  2. V další míse rozpustíme kakao ve vařící vodě, přidáme čokoládu a promícháme do hladka. Přidáme kysanou smetanu.
  3. Ve velké míse utřeme máslo s cukrem do pěny. Vmícháme vejce, jedno po druhém, a vanilkový extrakt. Střídavě přidáváme suché přísady a kakaovou směs tak, abychom začínali a končili moukou. Po každém přidání vše řádně promícháme.
  4. Vymažeme formu na bábovku a lehce vysypeme moukou.
  5. Na dno formy nalijeme méně než polovinu připraveného těsta.
  6. Na těsto vymačkáme dokola arašídovou náplň.
  7. Na náplň nalijeme zbytek těsta.
  8. Pečeme asi 50 - 60 minut, resp. dokud párátko nebo špejle není po vyndání suchá.
  9. Před krájení necháme úplně vychladnout.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda
https://www.chute-sveta.cz/2012/06/14/cokoladova-babovka-s-arasidovym-maslem/

převzato z: MyBakingAddiction

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda

Reader Interactions

Comments

  1. Jana M says

    4. dubna 2014 at 9:39

    Moc ráda peču bábovky a tato se mi moc líbila, jen jsem měla obavy, že se mi nepovede, protože příprava je trošku složitější. Ale výsledek býl perfektní. Po dlouhé době jsem upekla něco, co vypadá stejně jako na obrázku a chuť úžasná. Byla jsem na sebe opravdu pyšná. Mám své favority na bábovky a tato obsadila první místo.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. dubna 2014 at 12:41

      Jano, moc moc děkuji 🙂 Jsem ráda, že se povedla podle Vašich představ. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. veronika says

    11. srpna 2014 at 21:36

    Dobrý den, prosím, co znamenají zkratky PL, ČL. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. srpna 2014 at 21:37

      polévková lžíce, čajová lžička

      Odpovědět
  3. pavla says

    30. října 2015 at 14:15

    Chystám se na tuhle bábovku, vypadá úžasně! Měla bych dva dotazy, jestli můžu – jednak jestli je nutné, aby arašídové máslo bylo neochucené (nesolené)? Mám pisklu lehce soleného, mohla bych tím celou „věc“ pokazit? A druhá otázka – objem hrnku je prosím kolik? Mám x různých hrnků nejrůznějších velikostí, tak bych ráda zachovala správný poměr surovin… Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:24

      Milá Pavlo, klidně nesolené, není to problém. Mně přijde, že každé v obchodě kupované arašídové máslo je lehce solené, pokud máte ale skutečně naprosto nesolené, přidej tak 1/4 ČL, špetku soli. Hrnek používám o objemu 240 ml. Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook