• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

housky na hamburgery

17. července 2012 / Jarka / 10 Comments

Jump to recipe

Do tohoto roku jsem vstupovala s předsevzetím více péct. Domácí chleba, housky, muffiny, sladký chleba … zkrátka cokoliv, na co si vzpomenete. Když jsme tedy letošní grilovací sezónu zahajovali oblíbenými hamburgery (recept už brzo!), hned jsem si vzpomněla na domácí housky na hamburgery. Tom si mě sice napoprvé pořádně dobíral, protože na jednu stranu nechápal, proč bych se měla otravovat něčím, co si můžu koupit v každém obchodě. Na druhou mě ale dobře zná a ví, že když si do hlavy nasadím nějakého kuchařského brouka, že se ho jen tak nezbavím.

Tyto housky na hamburger jsou opravdu skvělé. Jsou nadýchané, měkké, a jemné, ale přitom hutné a vláčné. Mléko a máslo jim dodává tu skvělou chuť té správné housky na hamburger. Příprava není o nic složitější než příprava jakéhokoliv chleba nebo housek z kynutého těsta. Nejdéle samozřejmě trvá samotné kynutí, vlastní práce přitom zabere maximálně půlhodinu. Když jsem je dělala napoprvé, tak jsem je při druhém kynutí na plechu nechala omylem překynout a nakonec z nich vznikly megahousky. Chutnaly naprosto stejně, ale napodruhé jsem čas kynutí, resp. velikost nakynutých housek ohlídala a dosáhla tak naprosto úžasných výsledků. Myslím, že Tom už teď chápe, že některé úsilí zkrátka stojí za to.

housky na hamburgery

Print this recipe
Jarka
17. července 2012
by Jarka
Category chleba a pečivo všechny recepty
Persons
8
Prep Time
3 hours
Cook Time
15 minutes
housky na hamburgery

Ingredients

na těsto

  • 3 PL (45 ml) teplého mléka
  • 1 hrnek (240 ml) teplé vody
  • 1/2 kostky (20 g) droždí
  • 2 ½ PL (37 g) cukru
  • 1 ½ ČL (8 g) soli
  • 1 vejce
  • 3 hrnky (375 g) chlebové mouky, hladké, pšeničné
  • 1/3 hrnku (42 g) hladké mouky
  • 2 ½ PL (35 g) másla, změklého

na potření a posypání

  • 1 vejce rozšlehané s 1 PL (15 ml) vody
  • sezamová semínka

Instructions

  1. V míse kuchyňského robotu smícháme mléko, vodu, droždí, cukr, sůl a vejce, krátce promícháme. Do mísy přidáme postupně mouky a řádně promícháme. Vmícháme máslo.
  2. Připevníme hnětací hák a hněteme při nízké rychlosti 6 - 8 minut (nebo hněteme ručně v míse, nebo na válu). Těsto může být trochu lepkavé, ale nechceme přidat příliš mnoho mouky, aby nebylo zbytečně tuhé.
  3. Těsto přendáme do olejem vymazané místo a přikryjeme potravinovou fólií a necháme kynout na teplém místě do zdvojnásobení velikosti, cca 1-2 hodiny.
  4. Plech vyložíme pečícím papírem .
  5. Těsto rozdělíme na 8 stejných částí (můžeme zvážit).
  6. Z těsta uděláme 8 malých bochánků, které položíme na plech asi 5 - 7 cm od sebe.
  7. Opět přikryjeme fólií lehce naolejovanou a necháme kynout 1 - hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí velikost. (může být i méně času - pokud těsto překyne, vytvarujeme znovu bochánky a hlídáme správnou velikost).
  8. Na spodní příčku trouby dáme velkou kovovou nádobu s vodou.
  9. Předehřejeme troubu na 200°C.
  10. Povrch housek lehce potřeme vajíčkem rozšlehaným s vodou a posypeme sezamovými semínky.
  11. Housky pečeme na střední příčce asi 15 minut dozlatova, v polovině pečení otočíme plech.
  12. Po upečení je necháme na mřížce vychladnout.

Tags

chléb,
droždí,
housky
https://www.chute-sveta.cz/2012/07/17/housky-na-hamburgery/

převzato z: Smitten Kitchen

Kategorie: chleba a pečivo, všechny recepty Klíčová slova:chléb, droždí, housky

Reader Interactions

Comments

  1. Míša says

    26. dubna 2013 at 13:19

    Tenhle recept je prostě VYNIKAJÍCÍ!!! Voňavé, měkkoučké houstičky…prostě mňamka

    Odpovědět
  2. Dáša says

    11. srpna 2013 at 18:08

    Tak jsem zkusila a musím říct, že jsou úžasné. Dětičky jenom mlaskaly. Chtěla jsem poprosit, jestli by jste nemohla uvést gramáže přísad. Přece jenom každá lžíce jiná, jeden hrnek má 200ml jiný 250ml.To se pak těžko dávkuje.
    Děkuji Dáša

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. srpna 2013 at 19:39

      Děkuji, Dášo. 🙂 Jinak jsem přidala i převody na gramy a milimetry, tak veselé pečení! 🙂

      Odpovědět
  3. Tereza says

    9. února 2015 at 11:26

    Je nutné dávat tu chlebovou mouku? Nestihnu někde sehnat. Můžu dát klasickou hladkou?

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. února 2015 at 13:35

      Terezo, obecně ji můžete zaměnit za klasickou hladkou mouku, jen mám zkušenosti, že v receptech jako tyto, může se může zdát finální produkt (housky, chleba) takový sušší – chlebová mouka obecně dodává více aroma (výraznější chuť) a finální produkt je pružnější, není takový suchý. Ale jinak můžete bez problému zaměnit.

      Odpovědět
  4. Eva says

    10. listopadu 2015 at 21:22

    Dobry den, jak dlouho vydrzi cerstve? Mohu na hamburgery udelat den predm? Dekuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. listopadu 2015 at 13:27

      Evo, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, ale určitě můžete udělat den předem. Kdyžtak ji rozpůlenou dejte na minutu, dvě na gril těsně předtím, než je budete podávat a maso budete akorát připravena sundat z grilu.

      Odpovědět
  5. Darina says

    30. března 2020 at 15:51

    Výborné housticky, dělala jsem pouze z hladké mouky, jinou jsme doma neměli. Založeno do oblíbených 😊 děkujeme.

    Odpovědět
  6. Žaneta says

    18. dubna 2020 at 7:25

    Dobrý deň, tento recept je úplne najlepší. Vyskúšala som ich už veľa, no len tento ma naozaj šmrnc. Ďakujem ďakujem ďakujem. Iné housky robit už nebudem.

    Odpovědět
  7. Dotaz k houskam na hamburger says

    25. května 2020 at 12:52

    Dobry den,pani Jarko,
    potrebuji housek upect jednou tolik.Kdyz udelam dvojnasobnou davku,jak dlouho bude testo kynout?A jeste nerozumim tomu,proc v polovine peceni housek mame otocit plech v troube?Bojim se,ze se mi timto ukonem housky srazi.
    Dekuji.

    Martina

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook