
Hodně dlouho jsem hledala recept na mexickou rýži, kterou bych podávala k našim oblíbeným tacos, fajitas nebo enchiladas. Tak dlouho, že jsem pokaždé zkoušela nový a nový recept, a to asi tak tři roky. Zkrátka takovou rýži, kterou vám podají ve správné mexické restauraci.
Ale moje hledání je u konce. Toto je ona! Ta pravá mexická rýže. Kolikrát se mně o ní zdálo! Kombinace všech surovin je naprosto fantastická – jemná chuť česneku s rajčatovým protlakem, doplněná římským kmínem, koriandrem a limetkou. Často do ní přidávám i 2 lžíce nakládaných jalapeño papriček, které nejčastěji kupuji v Albertu. Rýže je pak pěkně pálivá. Podle vaší chuti do ní můžete přidat třeba i kukuřici nebo hrášek.
Moje mexická rýže. Jsem tak ráda, že jsem tě našla!

{ nejlepší } mexická rýže
	    Notes
K cibuli můžete také přidat nadrobno nakrájené jalapeño papričky - já dávám konzervované, a vařím asi 5 minut, pak přidám česnek a pokračuji podle receptu.
Ingredients
- 1 hrnek rýže (200 g)
 - 1 kostka kuřecího bujónu
 - 2 hrnky vody (470 m)
 - 1 PL másla (15 g)
 - 1 PL olivového oleje
 - 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
 - 4 stroužky česneku, utřeného
 - 1/4 hrnku rajčatového protlaku
 - 1 PL limetkové šťávy
 - 1/2 hrnku koriandru
 - 1,5 - 2 PL římského kmínu (můžete použít méně i více, podle chuti)
 - sůl na dochucení
 
Instructions
- Vložte rýži, bujón, vodu a máslo do hrnce.
 - Přiveďte k varu a vařte na nižším stupni asi 20 minut. Sundejte z plotny a nechte přikryté pokličkou asi 5 - 10 minut.
 - Mezitím na pánvi osmahněte cibuli do zlatohněda, asi 10 minut.
 - Přidejte česnek a vařte asi 1 minutu.
 - Vmíchejte protlak a kmín a vařte asi další minutu.
 - Smíchejte s rýží, přidejte limetkovou šťávu, koriandr a dochuťte solí.
 
		
Jarči,
nemá to být 1 – 1.5 čl místo pl u římského kmínu? Já jsem tam totiž skoro dala celou polívkovou lžíci:D.. Zarazila jsem se teda předtím, než jsem ji tam celou vysypala a nasypala jsem tam jen půl:D. Jinak udělala jsem k tomu i tvoje enchiladas, tak jsem zvědavá, jaké to celé bude:)
Ado, je to skutečně polévková lžíce. Ale samozřejmě můžeš dát i míň, záleží na chuti – my máme rádi více kmínu, takže začni třeba s 1 čajovou lžičkou a pak přidávej podle chuti 🙂
Zdravím Jarko, chtěla jsem se zeptat jaký používáte druh rýže. Nevím, zda existuje nějaký speciální druh mexické rýže 🙂 Díky za odpověď.
Milá Kačko, používám standard, obvykle parboiled, ale ne v sáčcích. Mějte se krásně!