Hodně dlouho jsem hledala recept na mexickou rýži, kterou bych podávala k našim oblíbeným tacos, fajitas nebo enchiladas. Tak dlouho, že jsem pokaždé zkoušela nový a nový recept, a to asi tak tři roky. Zkrátka takovou rýži, kterou vám podají ve správné mexické restauraci.
Ale moje hledání je u konce. Toto je ona! Ta pravá mexická rýže. Kolikrát se mně o ní zdálo! Kombinace všech surovin je naprosto fantastická – jemná chuť česneku s rajčatovým protlakem, doplněná římským kmínem, koriandrem a limetkou. Často do ní přidávám i 2 lžíce nakládaných jalapeño papriček, které nejčastěji kupuji v Albertu. Rýže je pak pěkně pálivá. Podle vaší chuti do ní můžete přidat třeba i kukuřici nebo hrášek.
Moje mexická rýže. Jsem tak ráda, že jsem tě našla!
{ nejlepší } mexická rýže

Notes
K cibuli můžete také přidat nadrobno nakrájené jalapeño papričky - já dávám konzervované, a vařím asi 5 minut, pak přidám česnek a pokračuji podle receptu.
Ingredients
- 1 hrnek rýže (200 g)
- 1 kostka kuřecího bujónu
- 2 hrnky vody (470 m)
- 1 PL másla (15 g)
- 1 PL olivového oleje
- 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, utřeného
- 1/4 hrnku rajčatového protlaku
- 1 PL limetkové šťávy
- 1/2 hrnku koriandru
- 1,5 - 2 PL římského kmínu (můžete použít méně i více, podle chuti)
- sůl na dochucení
Instructions
- Vložte rýži, bujón, vodu a máslo do hrnce.
- Přiveďte k varu a vařte na nižším stupni asi 20 minut. Sundejte z plotny a nechte přikryté pokličkou asi 5 - 10 minut.
- Mezitím na pánvi osmahněte cibuli do zlatohněda, asi 10 minut.
- Přidejte česnek a vařte asi 1 minutu.
- Vmíchejte protlak a kmín a vařte asi další minutu.
- Smíchejte s rýží, přidejte limetkovou šťávu, koriandr a dochuťte solí.
Jarči,
nemá to být 1 – 1.5 čl místo pl u římského kmínu? Já jsem tam totiž skoro dala celou polívkovou lžíci:D.. Zarazila jsem se teda předtím, než jsem ji tam celou vysypala a nasypala jsem tam jen půl:D. Jinak udělala jsem k tomu i tvoje enchiladas, tak jsem zvědavá, jaké to celé bude:)
Ado, je to skutečně polévková lžíce. Ale samozřejmě můžeš dát i míň, záleží na chuti – my máme rádi více kmínu, takže začni třeba s 1 čajovou lžičkou a pak přidávej podle chuti
Zdravím Jarko, chtěla jsem se zeptat jaký používáte druh rýže. Nevím, zda existuje nějaký speciální druh mexické rýže
Díky za odpověď.
Milá Kačko, používám standard, obvykle parboiled, ale ne v sáčcích. Mějte se krásně!