• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ nejlepší } mexická rýže

23. srpna 2012 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Hodně dlouho jsem hledala recept na mexickou rýži, kterou bych podávala k našim oblíbeným tacos, fajitas nebo enchiladas.  Tak dlouho, že jsem pokaždé zkoušela nový a nový recept, a to asi tak tři roky. Zkrátka takovou rýži, kterou vám podají ve správné mexické restauraci.

Ale moje hledání je u konce. Toto je ona! Ta pravá mexická rýže. Kolikrát se mně o ní zdálo! Kombinace všech surovin je naprosto fantastická – jemná chuť česneku s rajčatovým protlakem, doplněná římským kmínem, koriandrem a limetkou. Často do ní přidávám i 2 lžíce nakládaných jalapeño papriček, které nejčastěji kupuji v Albertu. Rýže je pak pěkně pálivá. Podle vaší chuti do ní můžete přidat třeba i kukuřici nebo hrášek.

Moje mexická rýže. Jsem tak ráda, že jsem tě našla!

{ nejlepší } mexická rýže

Print this recipe
Jarka
23. srpna 2012
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
6
Prep Time
5 minutes
Cook Time
20 minutes
{ nejlepší } mexická rýže

Notes

K cibuli můžete také přidat nadrobno nakrájené jalapeño papričky - já dávám konzervované, a vařím asi 5 minut, pak přidám česnek a pokračuji podle receptu.

Ingredients

  • 1 hrnek rýže (200 g)
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • 2 hrnky vody (470 m)
  • 1 PL másla (15 g)
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená na kostičky
  • 4 stroužky česneku, utřeného
  • 1/4 hrnku rajčatového protlaku
  • 1 PL limetkové šťávy
  • 1/2 hrnku koriandru
  • 1,5 - 2 PL římského kmínu (můžete použít méně i více, podle chuti)
  • sůl na dochucení

Instructions

  1. Vložte rýži, bujón, vodu a máslo do hrnce.
  2. Přiveďte k varu a vařte na nižším stupni asi 20 minut. Sundejte z plotny a nechte přikryté pokličkou asi 5 - 10 minut.
  3. Mezitím na pánvi osmahněte cibuli do zlatohněda, asi 10 minut.
  4. Přidejte česnek a vařte asi 1 minutu.
  5. Vmíchejte protlak a kmín a vařte asi další minutu.
  6. Smíchejte s rýží, přidejte limetkovou šťávu, koriandr a dochuťte solí.

Tags

koriandr,
rýže
https://www.chute-sveta.cz/2012/08/23/nejlepsi-mexicka-ryze/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:koriandr, rýže

Reader Interactions

Comments

  1. Ada says

    6. září 2012 at 18:51

    Jarči,

    nemá to být 1 – 1.5 čl místo pl u římského kmínu? Já jsem tam totiž skoro dala celou polívkovou lžíci:D.. Zarazila jsem se teda předtím, než jsem ji tam celou vysypala a nasypala jsem tam jen půl:D. Jinak udělala jsem k tomu i tvoje enchiladas, tak jsem zvědavá, jaké to celé bude:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      6. září 2012 at 22:35

      Ado, je to skutečně polévková lžíce. Ale samozřejmě můžeš dát i míň, záleží na chuti – my máme rádi více kmínu, takže začni třeba s 1 čajovou lžičkou a pak přidávej podle chuti 🙂

      Odpovědět
  2. Kačka says

    23. března 2016 at 12:21

    Zdravím Jarko, chtěla jsem se zeptat jaký používáte druh rýže. Nevím, zda existuje nějaký speciální druh mexické rýže 🙂 Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:01

      Milá Kačko, používám standard, obvykle parboiled, ale ne v sáčcích. Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Kačka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕