• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

americké lívance z podmáslí

4. září 2012 / Jarka / 28 Comments

Jump to recipe

Dnešní recept začnu trochu symbolicky. To proto, že až ho budete číst, budeme zrovna ve Státech na dovolené a pravděpodovně už za sebou už budu mít alespoň jednu snídani amerických lívanců. Mňam!

Tyto lívance jsou jednoduché,  nadýchané a hlavně naprosto návykové. Připravíte si těsto, které necháte před smažením 10 minut odležet, a které bude poměrně husté. Lívance smažíte na minimálním množství oleje, a ideálně na teflonové pánvi. Já je smažím na elektrickém grilu, který je z jedné strany hladký a umožňuje mně smažit i 4 kusy najednou.

V Americe je zvykem podávat je vyskládané do výšky a polité javorovým sirupem. Já je podávám s domácím skořicovým sirupem a kouskem másla. Vzhledem k tomu, že lívance na různé způsoby máme skoro kažkou neděli k snídani, už se těším, až se s vámi podělím o další varianty!

americké lívance z podmáslí

Print this recipe
Jarka
4. září 2012
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
16
Prep Time
5 minutes
Cook Time
20 minutes
americké lívance z podmáslí

Ingredients

  • 2 hrnky hladké mouky (250 g)
  • 2 PL krystalového cukru
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlé sody
  • ½ ČL soli
  • 2 hrnky podmáslí (475 ml)
  • ¼ hrnku kysané smetany (60 ml)
  • 2 vejce
  • 3 PL másla, rozpuštěného a vychladlého (45 g)
  • olej na potření pánve, smažení

Instructions

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Odložíme.
  2. Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, kysanou smetanu, vejce a máslo.
  3. Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme.
  4. Těsto necháme před použitím 10 minut odstát.
  5. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
  6. Podáváme s máslem a lívancovým sirupem, nebo podle chuti.

Tags

kysaná smetana,
podmáslí
https://www.chute-sveta.cz/2012/09/04/americke-livance-z-podmasli/

převzato z: Cook’s Illustrated

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:kysaná smetana, podmáslí

Reader Interactions

Comments

  1. Ada says

    4. září 2012 at 17:32

    Moje babička tradičně dává na lívance postrouhaná jablka (vymačká šťávu), která na chvilku podusí na trošce másla. To se potom vykydne na hotový lívanec a zasype trochou skořice (a popř. cukrem, nejsou-li jablka dostatečně sladká).

    Určitě vyzkouším tvoje lívance (s babiččinými jabky) a na to si ještě kydnu trochu zakysané smetany, to bude!

    🙂

    Odpovědět
  2. Zuzka says

    26. září 2013 at 18:40

    Jsou dokonale heboučké a chuťově dokonalé!

    Odpovědět
  3. Elena says

    22. března 2014 at 13:24

    Jarko,
    děkuji za skvělý recept, nejlepší lívance, jaké jsem kdy jedla. Dnes jsem je připravila s bílým jogurtem a višňovým džemem muži a synovi k obědu a jen se po nich zaprášilo 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. března 2014 at 19:36

      Moc děkuji Eleno 🙂

      Odpovědět
  4. Šáša says

    12. června 2014 at 14:40

    Dnes jsem vyzkoušela a jsou naprosto famózní s tím skořicovým sirupem, moc Vám děkuji Jarko za tento recept 🙂 chválili i všichni kolegové, kterým jsem přinesla malou ochutnávku. určitě vyzkouším Vaše další nápady 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. června 2014 at 21:50

      Moc děkuji, Šášo!

      Odpovědět
  5. Renata says

    2. října 2014 at 18:58

    Jaruško,co jsem slíbila, to plním! Právě na plotně smažím Vaše americké lívance s podmáslí…Výtečné,skvělé,rozplývají se v ústech a zítra na snídani s kafíčkem si v práci dám a dceři do školy.
    na zítra se chystám na skořicové šneky!Takhle vařit výtečné a chutné recepty mě začalo ještě víc bavit a hlavně to rodině chutná….Jen tak dál,jste prostě nej nej…

    Odpovědět
    • Jarka says

      6. října 2014 at 14:10

      Milá Renato, Vy mně tedy dáváte 🙂 Až se z Vašich slov červenám! Moc moc děkuji za krásná a povzbudivá slova, která mě nesmírně motivují. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Renata says

    22. ledna 2015 at 17:51

    Zdravím Vás Jaruško,
    dneska opět celé rodině smažím lívanečky,jen mi chybělo podmáslí,tak sem tam „vrazila“ jogurty a kysanou smetanu a trošku mléka rozředila …Výtečné chutné.Polovina je na sucho a polovina obalená ve skořicovém cukru..snad nám zbyde na ranní snídani do práce :-)))

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. ledna 2015 at 19:48

      Milá Renato, moc děkuji 🙂 Jen takový malý, užitečný tip 🙂 Když nemáte po ruce podmáslí, můžete si udělat během několika minut svoje „vlastní“ z mléka a citrónu nebo octa. Do 240/ 250 ml mléka dáte 1 PL (15 ml) citrónu nebo octa, promícháte a necháte chvilku, 5 – 10 min. odstát. To je celá věda 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Renata says

        24. ledna 2015 at 10:38

        Jéééé,Jaruško ,,děkuju :-))) no tak příště…bylo to na rychlo.

        Odpovědět
  7. Zdeňka says

    29. ledna 2015 at 5:44

    Zdravím Vás 🙂 zajímalo by mě, jestli je možné připravit si těsto třeba večer a přes noc nechat odležet. Nepřekynou mi za tu dobu? 😀

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. ledna 2015 at 19:01

      Zdenko, bohužel ne. Prášek do pečiva ztratí svůj účinek a nevyběhnou Vám. I když se v dnešní době používají dvoufázové pečící prášky do pečiva, které působí jakmile se smíchají s mokrými přísadami (první fáze) a potom, jakmile přijdou do styku s teplem (druhá fáze), stejně by doba odležení neměla být delší než 15 – 20 minut.

      Odpovědět
  8. Bob says

    10. srpna 2015 at 14:22

    Zajímavé, že u Nás v rodině jsou tyhle „placky“ tradiční již 4 generaci. 🙂 S amíkama samozřejmě nemáme nic společného. Každopádně na dnešní oběd bodly s ledovou kávou.

    Odpovědět
  9. jitka says

    7. listopadu 2015 at 22:25

    Toto jsou nejlepší lívance které jsem jedla,měkké,ty jsou i na dotek jako samet.

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:03

      Moc děkuji!

      Odpovědět
  10. BarboraD says

    5. února 2016 at 19:51

    Děkuji za recept zatím na nejlepší lívance, co jsem kdy měla!

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:50

      Moc děkuji, Barboro!

      Odpovědět
  11. Antonie says

    4. března 2016 at 19:16

    Dobrý den, je možno americké lívance udělat ze špaldovy mouky? Nebo pohankové? apod? Chystám se na ně, jen uvažuji o zdravější variantě:) děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. března 2016 at 6:54

      Milá Antonie, já myslím, že určitě. Jděte do toho 🙂

      Odpovědět
  12. Jitka Bušinová says

    27. ledna 2018 at 20:55

    Tak dnes ráno jsem těmito lívanci nakrmila 5 puberťaček, které u nás včera slavily 15 narozeniny. Holčičky nadšené, všechno snědly. Odpoledne svorně volaly matky, co jsem ráno pekla, že holky doma básní o lívancích. Cítím se trochu uraženě, že můj včerejší dort, se kterým jsem se tak nadřela prošel bez odezvy, ale co už.. Takže díky za recept a lívancům zdar.
    Jitka

    Odpovědět
    • jarka says

      26. února 2018 at 21:16

      Moc děkuji, Jitko! 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  13. Veronika Kubecová says

    25. března 2018 at 21:44

    Tak lívance jsem včera udělala rodince k večeři. A byly opravdu vynikající. Jen se po nich zaprášilo. Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • jarka says

      26. března 2018 at 9:28

      Moc děkuji, Veroniko!

      Odpovědět
  14. Lenka says

    16. září 2018 at 13:00

    Tak tohle jsou rozhodně nejlepší lívance na světě. A že jsem už jich vyzkoušela… Krásně vláčné těsto. Nadýchané jako obláček (já jsem teda udělala žloutky a bilky/sníh zvlášť). Jiné už dělat nebudu. Díky za recept.

    Odpovědět
    • jarka says

      17. září 2018 at 21:02

      Moc děkuji, Lenko! 🙂

      Odpovědět
  15. Žaneta says

    19. ledna 2019 at 14:10

    Jarko, z komentářů mi vyplývá, že používáte tzv. kysané podmáslí a ne “opravdové” podmaslí (které se dost těžko shání). Je to tak? Pořád právě u zahraničních receptů váhám nad tím, jakou vlastně surovinu originálně používají. Díky za upřesnění.

    Odpovědět
    • jarka says

      6. února 2019 at 18:05

      Ano, Žaneto, je to tak. Buď klasické kupované kysané podmáslí, nebo si ho udělám z mléka a citrónu/ octa. Tento recept je podle americké kuchařky a je to klasické kysané podmáslí jako u nás, aspoň si snad ani nepamatuji, že bych ve Státech viděla jiné 🙂 Snad to pomůže 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕