• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

krémová bramborová polévka

1. října 2012 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Už tady máme podzim. Kromě chladnějších rán a večerů, nebo třeba padajícího listí, s ním mám většinou spojenou vůni skořice, hřebíčku a nového koření, jablečného nebo dýňového koláče, a hlavně vydatných polévek, které obvykle dělám k večeři. Některé z nich jsou tak hutné, že vás zasytí jako hlavní jídlo.

Pokud máte rádi pečené brambory, zaručuji vám, že vám bude tato polévka chutnat.  Hustá a krémová polévka, zjemněná kysanou smetanou a doplněná navoněnou slaninou a čedarem je totiž jejich variace v tekuté podobě. Skvěle chutná s bagetou, nebo jen tak. Vzhledem k tomu, že její příprava je i super rychlá, oceníte ji, když přiběhnete z práce  a během půlhodiny chcete mít výbornou večeři na stole.

 

krémová bramborová polévka

Print this recipe
Jarka
1. října 2012
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
30 minutes
krémová bramborová polévka

Notes

Já jsem polévku mixovala v klasickém mixéru, a to nadvakrát po cca 10 - 15 sekundách. Ať už budete používat jakýkoliv mixér, dávejte pozor, abyste nemixovali moc dlouho a brambory nepustily moc škrobu a polévka nebyla lepkavá.

Ingredients

  • 100 g anglické slaniny, nakrájené na malé kousky
  • 2 PL ojele
  • 200 g pórku, nakrájeného na slabé plátky
  • 700 g brambor, oloupaných a nakrájených na malé kousky
  • 4 větvičky tymiánu
  • 1,5 litru vody
  • 1 kostka kuřecího bujónu
  • 180 g kysané smetany
  • 2 ČL soli
  • 1/2 ČL pepře
  • strouhaný čedar, zelená cibulka, pažitka na ozdobu

Instructions

  1. Ve větším hrnci osmažíme na oleji slaninu dokřupava, vyndáme ji, necháme okapat a dáme např. do mističky. Olej necháme v hrnci.
  2. Do stejného hrnce přidáme pórek, brambory, tymián a kostku kuřecího bujónu, zalijeme vodou. Přivedeme k varu a vaříme cca 15 - 20 minut, až jsou brambory měkké a dají se dobře rozmačkat vidličkou.
  3. Odstraníme větvičky tymiánu a zeleninu umixujeme dohladka v klasickém mixéru, kuchyňském robotu nebo ponorném mixéru.
  4. Nalijeme zpět do hrnce, přidáme kysanou smetanu a dochutíme solí a pepřem. Udržujte teplé, ale už nenechávejte projít varem!
  5. Na talíři ozdobíme křupavou slaninou, sýrem, cibulkou nebo pažitkou.
  6. Podáváme s chlebem nebo bagetou.

Tags

brambory,
kysaná smetana,
pórek,
sýr,
tymián
https://www.chute-sveta.cz/2012/10/01/kremova-bramborova-polevka/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:brambory, kysaná smetana, pórek, sýr, tymián

Reader Interactions

Comments

  1. Ivca says

    6. listopadu 2012 at 17:57

    Moc velká dobrota, díky za recept!

    Odpovědět
  2. Jitka says

    22. prosince 2014 at 16:14

    Byla moc dobrá! Ta opražená slaninka je k tomu perfektní.

    Odpovědět
  3. Jitka says

    22. prosince 2014 at 16:15

    Byla moc dobrá! Hlavně ta opražená slaninka je k tomu perfektní.

    Odpovědět
  4. Erička88 says

    26. února 2018 at 20:17

    Díky za recept. Já přidám ještě tento – . Fakt je polévka výborná a lahodná.

    Odpovědět

Napsat komentář: Ivca Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕