• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

slaný koláč s mozzarellou a rajčaty

5. října 2012 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Nadechněte, zadržte dech se a podívejte se na tento úžasný slaný koláč! Cítíte to? Nesbíhají se vám sliny? A co teprve, když vám řeknu, že v těstě korpusu je česnek a bazalka. Náplň koláče tvoří plátky mozzarelly, cherry rajčata a ještě více bazalky. Doma vypěstované. Povrch je posypaný parmazánem a pokapaný olivovým olejem. Tak teď už to cítíte?

Pokud ne, nevadí. Udělejte si tento koláč třeba dnes k večeři a hned poznáte o čem mluvím. Provoní vám krásně kuchyni a uspokojí i ty nejnáročnější strávníky. A ani si nebudou stěžovat, že jim chybí maso. Tak zázračný tento koláč je. A nezapomněla jsem zmínit, že ho zvládne i úplný začátečník?

slaný koláč s mozzarellou a rajčaty

Print this recipe
Jarka
5. října 2012
by Jarka
Category hlavní jídlo koláče a dorty předkrmy všechny recepty
Persons
4
Prep Time
15 minutes
Cook Time
30 minutes
slaný koláč s mozzarellou a rajčaty

Notes

Pokud nemáte robot, nevadí. Těsto můžete připravit i na vále, jen musíte řádně válet, abyste úplně zpracovali máslo a nezůstaly v těstě hrudky.

Ingredients

na těsto:

  • 1/3 hrnku čerstvé bazalky (cca 15 - 20 lístků)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 1 ¼ hrnku hladké mouky (160 g)
  • ½ ČL soli
  • 110 g másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
  • 4-5 PL vody, ledově vychlazené

na náplň

  • 250 g sýru mozzarella, nastrouhaného nebo plátkového
  • 250 g cherry rajčat
  • sůl a pepř podle chuti
  • extra panenský olivový olej
  • 10 lístků čerstvé bazalky, nakrájené na slabé pláty

Instructions

těsto

  1. Do mísy kuchyňského robotu dáme česnek a bazalku a rozmixujeme dohladka. (Pokud nemáme robot, česnek utřeme a bazalku nasekáme najemno.)
  2. Přidáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme.
  3. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  4. Přidáme 3 PL vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 PL vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další PL vody.
  5. Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.

na koláč

  1. Jakmile jsme připraveni koláč péct, předehřejeme troubu na 220°C.
  2. Máslem vymažeme kulatou formu velikosti 29 cm a těsto vyválíme na vále do kruhu velikosti cca 33 cm.
  3. Těsto vložíme do formy, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  4. Na dno těsta vložíme sýr a ozdobíme rajčaty, která přepůlíme. Dozdobíme bazalkou, lehce osolíme a opepříme a pokapeme olivovým olejem.
  5. Pečeme 30 minut nebo dokud sýr nezíská zlatavou barvu. V polovině pečení formu otočíme o 180°.

Tags

bazalka,
rajčata,
sýr
https://www.chute-sveta.cz/2012/10/05/slany-kolac-s-mozzarellou-a-rajcaty/

převzato z: The Complete Italian Vegetarian Cookbook, autor: Jack Bishop

Kategorie: hlavní jídlo, koláče a dorty, předkrmy, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, rajčata, sýr

Reader Interactions

Comments

  1. jitka says

    9. listopadu 2015 at 11:06

    Výborný recept,zkusila jsem dát na půlku ještě nivu.Taky to nebylo špatné.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:43

      Děkuji, Jitko!

      Odpovědět

Napsat komentář: jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook