• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ domácí } vanilkový extrakt

29. října 2012 / Jarka / 23 Comments

Jump to recipe

Jednou z mých nejpoužívanějších surovin při pečení je určitě vanilkový extrakt. Je snad skoro v každém receptu a proto se ani nedivím, jakou rychlostí dokáže mizet. Ale od té doby, co jsem objevila recept na jeho domácí výrobu, je můj problém vyřešen. Už žádné kupování extraktu či umělých náhražek na poslední chvíli – jen co otevřu láhev právě vylouhovaného extraktu, už připravuji novou.

Vzhledem k tomu, že Vánoce jsou za dveřmi, bylo na čase se trochu předzásobit. Představa, že by mě došla vanilka během pečení, na které se těším celý rok, mě strašila. Koupila jsem spoustu vanilkových lusků a dala se do toho.

Výbornou zkušenost s nákupem vanilkových lusků mám přes online obchod Pravá Vanilka. V klasickém obchodě bych vanilku normálně nekoupila, je zbytečně předražená (třeba i 50 Kč jeden lusk) a kvalita taky nic moc. V Pravé Vanilce jsem nenakupovala poprvé a vždy jsem byla maximálně spokojená. Naposledy jsem si objednala vanilku EXCLUSIVE Madagascar, a při objednávce 20 kusů mě jeden lusk vyšel na necelých 15 Kč. Kromě toho se jedná o skutečně špičkovou vanilku, která je masitá, voňavá a dlouhá 17- 20 cm.

K přípravě vanilkového extraktu, který mě vydrží cca 2 – 3 měsíce, ale použitelnost je samozřejmě mnohem delší, budeme potřebovat:

kvalitní, masité vanilkové lusky – celkem 3

Vanilkové lusky rozpůlíme špičatým nožem a dužinu roztáhneme. Při řezání se snažíme, aby oba konce zůstaly spojené, tzn. lusk nebudeme úplně podélně půlit.

Lusky vložíme do připravených, vymytých lahví. Pokud bychom připravovali extrakt ve větším objemu – tady na fotce láhev po 250 ml a po 500 ml, množství lusků a vodky přizpůsobíme.

Do 250 ml láhve se 3 lusky nalijeme 250 ml vodky tak, aby byly lusky ponořeny. Pokud by lusky nebyly ponořeny, musíme je přeříznout na polovinu.

Láhví zamícháme/ zatřepeme, aby vodka dostala všude. Láhev uložíme na tmavé a chladnější místo a pravidelně láhví třepeme. Po prvním dni se vanilka začne už uvolňovat.

Celková doba příprava je zhruba 2 měsíce. Během této doby nesmíme láhev otevřít. Výsledný vanilkový extrakt bude mít jantarovou barvu a bude krásně vonět.

{ domácí } vanilkový extrakt

Print this recipe
Jarka
29. října 2012
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
250
Prep Time
5 minutes
{ domácí } vanilkový extrakt

Ingredients

  • 250 ml vodky
  • 3 vanilkové lusky

Instructions

  1. Vanilkové lusky podélně rozřízneme špičatým nožem.
  2. Vložíme je do vymyté sklenice a zalijeme vodkou, promícháme/ protřepeme.
  3. Uložíme na temné a chladnější místo a necháme nejméně 2 měsíce vylouhovat, během kterých lahev nesmíme otevřít.
  4. Pravidelně, ideálně obden, lahve promícháme/ protřepeme.

Tags

vanilkový lusk,
vodka
https://www.chute-sveta.cz/2012/10/29/domaci-vanilkovy-extrakt/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:vanilkový lusk, vodka

Reader Interactions

Comments

  1. Andrea says

    30. října 2013 at 13:05

    Dobrý den,

    moc Vám děkuju, že jste to tady tak hezky rozkrokovala. Našla jsem prvně recept na zahraniční webovce, bohužel bez toho, kolik lusků spadá na kolik ml vodky. Ted se do toho puštím, abych měla užitečnej vánoční dárek pro známé, co rádi pečou 🙂

    Myslímte, že záleží na typu vodky, kterou se lusky zalejí?

    Mockrát děkuji 🙂

    Andrea

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. října 2013 at 13:30

      To jsem ráda 🙂 na typu vůbec nezáleží, já obvykle dávám ‚obyčejnou‘ za 100 kč/ půl litru. Tak ať má dárek úspěch!

      Odpovědět
      • Michal says

        16. května 2020 at 17:40

        Dobrý den, zrovna jsme je začal dělat a první my padl do oka vás recept.
        Mám hned 2 dotazy
        Proc se lusky nemůžou dát přímo do lahve od vodky když mám novou a otevřu ji.
        A druhá na obrazkach máte lůžky z části neponorene a v receptu že musí být ponořené to mě trochu mate.

        Děkuji Michal

        Odpovědět
  2. Martin says

    25. listopadu 2013 at 20:38

    Ahoj Jarko, moc hezký blog a hlavně nádherné fotky:). Já dělám extrakt mnohem silnější, stačí ho pak méně a není tolik cítit alkohol. Dávám 50-150 g vanilky (15-50 lusků) na 500ml vodky. Vanilkové lusky jsou v lahvi úplně napěchované, mám na to takovou hezkou láhev se širokým hrdlem. Když extrakt dochází, klidně zas doliju alkohol. A také do lahve přidávám použité vyškrábané lusky – je v nich ještě hodně aroma.
    Vanilku nakupuju na http://www.vanilkove-lusky.cz/, též již opakovaně a vždy velmi dobrá kvalita. Mají tam i hezké dózy na vanilku, žena z nich dělala dárkové balení vanilky na vánoce.
    Teď už lze vanilku sehnat naštěstí snadno, měli ji nedávno dokonce i v LIDLu – 25Kč za 2 vanilkové lusky. I když je pravda že byly opravdu malé a hubené:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. listopadu 2013 at 14:17

      Moc děkuji za pochvalu a milá slova, Martine. Jsem ráda, že Vám blog líbí. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Kateřina says

    21. května 2015 at 18:23

    Dobrý den, mohu se zeptat, proč se během louhování lahev nesmí otevřít? Často jsem u receptů na van. extrakt četla, že se spotřebovaná vodka může průběžně dolévat, tak se raději ptám :). Děkuji 🙂

    Odpovědět
  4. Ivča says

    8. srpna 2016 at 22:59

    Dobrý den Jarko,
    moc se mi líbí Vaše stránky, objevila jsem je náhodou a jsem za to ráda. Už teď se těším až něco vyzkouším. První bude citrónový cheesecake, manžel má citrónové zákusky moc rád, tak snad se mi povede.
    Ale hlavně se chci zeptat, zda se dá vanilkový extrakt vyrobit i jinak, než přidáním vodky. Mám dost přísnou dietu ze zdravotních důvodů a alkohol tedy taky nemůžu. Ale jinak se nevzdávám a hledám a vymýšlíme spolu s manželem pro mě recepty, které budou nejen dietní, ale i chutné a ve většině případů se nám i daří.
    Děkuji za odpověď, ať se dále tak krásně daří a máte další fanynku.
    Krásný den 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. srpna 2016 at 11:14

      Milá Ivčo, moc děkuji! 🙂
      Zkuste vanilkový extrakt vyrobit z 8 vanilkových lusků, 250 ml vody a 1/4 ČL soli. Případně se v obchodě podívejte na různé náhražky, aromata, mají je u pečení, pečících prášků a tak a mrkněte se, z čeho jsou vyrobeny. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Monika says

    10. srpna 2016 at 20:10

    Zdravim Jarko,
    Moc rada varim i pecu podle vasich receptu. Miluju vase fotky, jsou dokonale. Chtela bych se zeptat, jak moc je alkohol v extraktu citit, chtela bych ho pouzit v nasi kavarne na ochuceni kavy, je to dobry napad, nebo je lepsi ho pouzit na vareni? 🙂

    Dekuji,
    Monika

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. srpna 2016 at 11:09

      Milá Moniko, moc děkuji! 🙂 Čím je starší, tím méně je cítit. Minimálně tedy nechat odležet ty 2 měsíce, ale klidně i déle. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Karolina says

    23. ledna 2017 at 21:59

    Dobrý den,
    velmi mě zaujal Vas recept na vanilkový extrakt a rada bych ho vyzkoušela. Jen mam trosku obavy co se týče alkoholu. Je pravda, že ve finálním receptu je ho zanedbatelné množství, ale myslíte, že to může ovlivnit připadnou dechovou zkoušku? ( v práci nas často kontrolují) Nebo po těch 2 měsících alkoholové učinky vyprchají?

    Hezký den a děkuji za odpověď

    Karolína 🙂

    Odpovědět
  7. Simandlová Dáda says

    22. června 2017 at 10:48

    Dobrý den, asi bych zkusila vyměnit alkohol, Co tak dát rumíček.? Dává se často do krémů i do pečení, tak proč to nezkusit. 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      22. června 2017 at 11:44

      To určitě můžete, ale pak z toho nebudete mít čistý vanilkový extrakt 🙂 Rum je tak aromatický, že chuť vanilky pohřbí 🙂

      Odpovědět
      • Pavlína says

        28. dubna 2018 at 15:19

        Když použijete bílý rum, tak ten tolik aromatický není. Já do bílého rumu nakládám levandulové květy a je to výborné ☺️

        Odpovědět
  8. Marta says

    15. srpna 2017 at 16:08

    Zdravím, moc děkuji za super recept. Jen prosím o radu- jak docílit ponoření lusků, aby tam nic nekoukalo nad hladinou alkoholu? Mám špatnou zkušenost když jsem dala bylinky do oleje a to co koukalo nad hladinou tak pak chytla plíseň… moc děkuji za odpověď a přeji vše dobré. Marta

    Odpovědět
  9. Majka says

    20. srpna 2017 at 15:24

    Zdravím vás,mám dotaz,zda po dvou měsících mám van.lusky vyndat anebo mohu ponechat a dolévat vodku.předem děkuji.

    Odpovědět
    • jarka says

      20. srpna 2017 at 16:52

      Milá Majko, určitě ponechat. Jinak já nedolévám, ale slyšela jsem o té variantě. Mějte se!

      Odpovědět
  10. Jaromír Hertl says

    15. prosince 2017 at 12:43

    Tak nevím o jakém obchodě je řeč, ale cena za cca 10ks lusků se pohybuje někde okolo 90 Kč za jeden lusk?

    Odpovědět
    • jarka says

      15. prosince 2017 at 13:23

      Jedná o poměrně starý příspěvek, ceny byly někde jinde než dnes…

      Odpovědět
  11. Natálie says

    24. dubna 2018 at 15:39

    Pořád si nějak nejsem jistá, že jsou 3 lusky dostatek na 250 ml vodky. Louhují se mi už 2 měsíce a barva je poměrně dost světlá. Snad bude vše v pořádku 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      3. května 2018 at 19:55

      Milá Natálie, a mícháte podle instrukcí? 🙂 Mně to vždycky stačilo…

      Odpovědět
  12. Johanka says

    20. června 2018 at 0:42

    Dobrý den,
    Vaše stránky jsou krásné a recepty úžasné. Já si jídla přizpůsobuji pro bezlepkovou dietu, dle potřeby pro košer stravování (přítel a celá jeho rodina jsou Židé – mladší jen praktikující, ale starší i ortodoxní), nicméně vždy s velkým úspěchem.
    Zmrzliny, které dělám dle Vašich receptů, se staly domácím hitem, když je navíc „dotáhnu“ ještě čokoládovou polevou, samozřejmě také dle Vás, je úspěch zaručen a dlabou i ‚“ybíravci“.

    Extrakt jsem zatím měla vždy od prababičky mého přítele (protože za mnou létá z Kanady, nejednou musel na letišti vysvětlovat, že nepašuje vanilkový alkohol, ale skvost do kuchyně). Prababička nedávno zemřela (ve 108 letech) a já se tedy musím pustit do výroby vlastního extraktu. K tomu bych měla dvě otázky:
    1) Chladné a temné místo – v paneláku moc chladu nalézt nelze, může tedy být extrakt během louhování v lednici?
    2) Tak hezké dárkové lahvičky jsem dávno nikde neviděla – neměla byste tip i na to, kde je sehnat?

    Děkuji a přeji Vám spoustu pohody a dalších báječných receptů.

    Odpovědět
  13. Zuzana says

    8. července 2019 at 6:57

    Dobrý deň môžem sa spýtať. Môžem vodku nahradiť aj čistým liehom 60%,ktory používam na tinktúry? Alebo je lepšia vodka. Ďakujem za odpoved

    Odpovědět

Napsat komentář: jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook