• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

mexické smažené fazole

2. listopadu 2012 / Jarka / 1 Comment

Jump to recipe

Mexické smažené fazole (ve španělštině frijoles refritos, v angličtině refried beans)  je pokrm z vařených a rozmačkaných fazolí, obvykle pinto nebo černých. Jsou skvělou přílohou k mexickému jídlu, ale dají se jíst i samotné.

K přípravě můžete použít buď sušené fazole, které uvaříte standardním způsobem (buď namočené přes noc ve vodě nebo bez namáčení rovnou v tlakovém hrnci) nebo si můžete přípravu usnadnit tím, že koupíte konzervu již uvařených fazolí v nálevu. V tomto případě by měla mít konzerva cca 400 – 425 g. V severním Mexiku a v americké Tex-Mex kuchyni se obvykle používají pinto fazole, ale já nejčastěji používám fazole černé, které jsou oblíbené v ostatních částí Mexika.

Zatímco vařím fazole, začnu si na pánvi restovat slaninu. (Ta totiž z obyčejných fazolí udělá nakonec něco výjimečného.) Po slanině přidám do hrnce cibuli a česnek, nakonec uvařené fazole, zaliji vývarem a nechám ještě pár minut vařit. Nepřikrývám pokličkou, protože  potřebuji, aby se voda částečně vypařila a aby byly rozmixované fazole husté. Pokud se vody odpaří moc, přidám více. Zkrátka potřebuji takovou konzistenci, aby se fazole daly dobře mixovat / šlehat a zároveň z nich nebyla řídká kaše. Já upřednostňuji šlehání dohladka, pokud má někdo radši kousky, je možné použít šťouchadlo na brambory. Nakonec do rozmixovaných fazolí vmíchám zmiňovanou slaninu a hlavně nesmím zapomenout na kvalitní salsu. Tyto poslední suroviny dodají těmto fazolím naprosto neodolatelnou chuť.

mexické smažené fazole

Print this recipe
Jarka
2. listopadu 2012
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
6
Prep Time
5 minutes
Cook Time
20 minutes
mexické smažené fazole

Ingredients

  • 2 PL oleje
  • 3 plátky anglické slaniny, nakrájené na slabší proužky
  • 1/2 středně velké cibule, nakrájené najemno
  • 1 stroužek česneku, utřeného
  • 1/4 ČL kumínu (římského kmínu, comino)
  • špetka kajenského pepře
  • sůl a pepř podle chuti
  • 100 g černých nebo pinto fazolí
  • 1/2 - 3/4 hrnku vody (120 - 180 ml)
  • 1/2 kostky kuřecího bujónu
  • 1/4 hrnku salsy .(60 ml)

Instructions

  1. Fazole uvařˇíme do měkka a scedíme.
  2. V hlubším kastrolu orestujeme slaninu dokřupava a přendáme ji na talíř.
  3. K vysmaženému tuku přidáme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek, kumín a kajenský pepř, a smažíme jen asi 1 minutu, aby se především česnek nespálil.
  4. Přidáme uvařené fazole a chvíli smažíme, cca 2 - 3 minuty.
  5. Nakonec přidáme 1/2 hrnku (120 ml) vody a půlku kostky kuřecího bujónu.
  6. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a bez pokličky vaříme cca 10 minut.
  7. Pokud je směs fazolí příliš hustá, přidáme zbytek vody.
  8. Ponorným mixérem fazole rozšleháme dohladka; pokud máme radši fazole nahrubo, můžeme použít jen šťouchadlo na brambory.
  9. Nakonec vmícháme salsu a 3/4 slaniny, zbytek si necháme na zdobení.
  10. Dochutím případně solí a pepřem.
  11. Podáváme ozdobené zelenou cibulkou a slaninou.

Tags

fazole,
slanina
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/02/mexicke-smazene-fazole/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:fazole, slanina

Reader Interactions

Comments

  1. Marketa says

    19. června 2014 at 18:01

    Drive jsem fazole jen ohrala a dobry … ovsem fozole podle vaseho receptu byly naprosto vyborne! Jednoducha pripava a vzsledek super. Pouzila jsem konzervovane a kouzlo udelal kumin … kdyz jsem kumin ovonela v obchode s korenim tak jsem hned vedela po cem mi ta mexicka jidla tak uzasne voni!

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook