• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový dort s krémem z arašídového másla

6. listopadu 2012 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Podzim je u nás v rodině ve znamení dortů. Začíná to Natálkou v září, pokračuje to mojí milovanou mamčou v říjnu, Tomem v listopadu a končí mým bratrem a mnou na začátku prosince. Nebudu zastírat, že se na pečení dortů vždy strašně těším, a to i přesto, že během čtyř měsíců upeču celkem čtyři. Do jara (kdy začíná další sezóna pečení dortů) je totiž doba dlouhá.

Každému vždycky dávám možnost ovlivnit si svůj dort. Protože to je jejich dort, chci, aby především jim chutnal. Něčí požadavky jsou konkrétnější, někdo chce jen čokoládový a někdo mě nechá volnou ruku.  Moje milovaná mamča, která slavila narozeniny na konci října, byla ten poslední případ. Neměla jasnou představu, ale nakonec jsme se shodly na čokoládové variantě. Tu jsem doplnila arašídovým máslem. Výjimečná kombinace. Už jednou jsem o ní psala.

Na dortový korpus jsem použila jeden ze svých oblíbených receptů na čokoládový dort. Mám ho ráda především proto, že při pečení neudělá bouli, ale zůstane rovný. Je to pak mnohem jednodušší při plnění. Jako kakaový prášek jsem použila holandské kakao, které dort krásně obarvilo do skoro černé barvy, což vytvořilo – se světlým krémem – krásný kontrast. Máslový krém s arašídovým máslem byl tou skutečnou třešničkou na dortu; i když, jak někdo poznamenal, byl hodně sladký.  Byl, ale jednou za čas je fajn, si život pořádně osladit!

čokoládový dort s krémem z arašídového másla

Print this recipe
Jarka
6. listopadu 2012
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
16
Prep Time
30 minutes
Cook Time
45 minutes
čokoládový dort s krémem z arašídového másla

Ingredients

na dort

  • 1 ¾ hrnku plus 2 PL hladké mouky (265 g)
  • 1 ½ hrnku kakaového prášku (180 g)
  • 1 PL instatní kávy
  • 1 ½ hrnku vařící vody (355 ml)
  • ¾ hrnku zakysané smetany (180 ml)
  • 1 PL vanilkové extraktu
  • 1 ½ hrnku másla, při pokojové teplotě (340 g)
  • 2 ½ hrnku plus 2 PL krupicového cukru (560 g)
  • 3 velká vejce
  • 1 ¼ ČL jedlé sody
  • ¾ ČL soli

na máslový krém

  • ¾ hrnku smetany (31 %) (180 ml)
  • 3 ¼ hrnku moučkového cukru
  • 1 ½ hrnku másla, při pokojové teplotě (340 g)
  • 1 hrnek jemného arašídového másla (260 g)
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • špetka soli

Instructions

dort

  1. Předehřejeme troubu na 180°C.
  2. Tři dortové formy velikosti 20 cm vymažeme máslem a vysypeme kakaovým práškem; dno vyložíme pečícím papírem, formu zavřeme a přebytečný papír odstřihneme.
  3. Ve středně velké míse smícháme kakao, instantní kávu a horkou vodu. Vymícháme metlou dohladka a necháme mírně vychladnout.
  4. Poté jemně zašleháme zakysanou smetanu a vanilku.Odložíme stranou.
  5. V míse kuchyňského robotu ušleháme máslo dohladka, asi 1 minutu. Postupně vmícháme cukr a šleháme do pěny, asi 2-3 minuty.
  6. Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně prošleháme.
  7. Ve středně velké míse promícháme mouku, jedlou sodu a sůl.
  8. K máslové směsi přidáme kakaovou směs a promícháme.
  9. Při nízké rychlosti vmícháme postupně mouku, vždy po menších dávkách a čekáme, až bude řádně zapracovaná.
  10. Těsto rozlijeme rovnoměrně do připravených dortových forem.
  11. Pečeme 30 - 32 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
  12. Před vyjmutím z forem necháme vychladnout.

máslový krém

  1. V míse kuchyňského robotu smícháme 1/4 hrnku (60 ml) smetany s ¼ hrnku (30 g) moučkového cukru a ušleháme dotuha. (Pozor, abychom ji nepřešlehali!) Následně ji dáme do jiné mísy.
  2. Nyní v míse kuchyňského robotu ušleháme máslo s arašídovým máslem dohladka, na vysoké rychlosti, cca 1 minutu.
  3. Přidáme moučkový cukr a řádně promícháme, vanilkový extrakt a sůl a šleháme asi 4 - 5 minut.
  4. Ušlehanou šlehačku postupně vmícháme do máslového krému (nešleháme!).
  5. Před zdobením necháme krém lehce vychladit.
  6. Krémem naplníme dort (rozetřeme na každý plát dortu) a ozdobíme podle naší fantazie.
  7. Před podáváním necháme vychladit.

Tags

arašídové máslo,
kakao,
máslo,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/06/cokoladovy-dort-s-kremem-z-arasidoveho-masla/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, kakao, máslo, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Radka says

    29. ledna 2016 at 20:37

    Zdravím Vás, Jarko,
    Vaše stránky mě velmi zaujaly. Všechny recepty vypadají super.
    Rozhodla jsem se, že se pustím do čokoládového dortu s arašídovým krémem. Mám dotaz ohledně krému.
    V postupu píšete „V míse kuchyňského robotu smícháme 1/4 hrnku (60 ml) smetany s ¼ hrnku (30 g) moučkového cukru a ušleháme dotuha.“ V rozpisu je ale uvedeno jiné množství smetany a cukru. A to ¾ hrnku smetany (31 %) (180 ml) a 3 ¼ hrnku moučkového cukru
    Prosím poraďte. Děkuji moc. S pozdravem Radka

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:57

      Milá Radko, moc děkuji za upozornění, jen já teď bohužel nedokážu vůbec říct. Projela jsem si svoje staré poznámky a nejsem z toho o moc chytřejší. Ten cukr se tam dává na dvakrát, nejdříve se smetanou, potom později, jen ta smetana mně vrtá hlavou. Co bych zkusila je udělat to s tou 1/4, smíchat s tím krémem a pokud by to bylo moc husté, došlehat ten zbytek, tedy 1/2. Moc se omlouvám, nevím, jestli Vám to aspoň takto pomůže. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Petra says

    17. února 2016 at 10:44

    Zdravím Vás,
    Mám takový dotaz, chtěla bych dort udělat čtvercový, ale mám jen jednu formu, myslíte, že mohu těsto nalít do jedné formy a dát péct?
    Děkuji moc. S pozdravem Petra

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. února 2016 at 13:13

      Milá Petro, já se obávám, že toho těsta na jednu formu bude strašně moc a že se Vám to může srazit 🙁 Co těsto udělat v polovičním dávkách a vždy upéct tu polovinu samostatně?

      Odpovědět
      • Petra says

        19. února 2016 at 9:03

        Raději si nechám poradit. Ale budu muset čekat na formu 🙁 Děkuji za radu.

        Odpovědět
  3. Lucie says

    2. srpna 2018 at 11:57

    Krásný dorý den ,
    chtěla bych se zeptat, jak je dort vyskoký zda mám péci z dvojité dávky či ne. 🙂 Děkuji!

    Odpovědět

Napsat komentář: Petra Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook