• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ řecká } musaka

14. listopadu 2012 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Musaka je tradičním zapékaným pokrmem Balkánu a Blízkého Východu. Jednoduše by se dalo říct, že musaka je pro Blízký Východ to samé, co lasagne pro Itálii. Je to vrstvený pokrm z mletého masa,  které je podušené s cibulí a česnekem, lilku, rajčat a bešamelové omáčky. Někdy se zapéká taky s plátky brambor. (zdroj wikipedia)

Nejznámější musakou je musaka řecká (což je i tento pokrm), i když varianty pokrmu se v různých oblastech liší. Dokonce i řecké verze mají několik variant podle použitých surovin.

Musaka určitě nepatří mezi nejrychlejší pokrmy a z tohoto důvodu ji obvykle dělávám jen jednou do roka. Nejlepší způsob, jak musaku připravit, je v několika krocích. Nejdříve si připravíme masovou směs, a zatímco se vaří, dáme péct lilek a oškrábeme si brambory. Jako poslední děláme bešamelovou omáčku, kterou celý pokrm zalijeme. V ideálním případě bychom se měli vejít do 2 hodin. Nenechte se ale časem, ani spoustou kroků odradit. Výsledek totiž stojí za to.

{ řecká } musaka

Print this recipe
Jarka
14. listopadu 2012
by Jarka
Category hlavní jídlo maso všechny recepty
Persons
6
Prep Time
60 minutes
Cook Time
60 minutes
{ řecká } musaka

Ingredients

  • 2 lilky (cca 500 g celkem)
  • 1 ČL soli, na osolení lilků
  • 5 PL oleje, na pomazání lilků
  • 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
  • 2 PL oleje
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 2 stroužky česneku, utřeného
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 2 ČL sušené bazalky
  • 1/4 ČL mleté skořice
  • 1 ČL soli
  • 1/4 ČL mletého černého pepře
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
  • 2 PL másla (30 g)
  • 2 PL hladké mouky
  • 1 1/2 hrnku mléka (350 ml)
  • 150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
  • cca 800 g syrových brambor, oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky

Instructions

  1. Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
  2. K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
  3. Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.
  4. Troubu předehřejeme na 180°C.
  5. Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.
  6. Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.
  7. Po upečení je necháme vychladnout.
  8. Dále si připravíme bešamel.
  9. Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
  10. Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.
  11. Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).
  12. Předehřejeme troubu na 180°C.
  13. Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
  14. Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
  15. Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
  16. Pečeme 45 minut.
  17. Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. (Můžeme i na 5 minut dát pod gril).

Tags

brambory,
hovězí,
lilek
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/14/recka-musaka/

Kategorie: hlavní jídlo, maso, všechny recepty Klíčová slova:brambory, hovězí, lilek

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook