• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňový koláč

15. listopadu 2012 / Jarka / 11 Comments

Jump to recipe

Když jsem nedávno dělala dýňovou polévku a dýňový cheesecake, zbylo mně ještě dýňové pyré. Zamrazila jsem ho a byla jen otázka času, kdy s ním něco podniknu. Ta perfektní příležitost přišla minulou neděli, kdy jsme slavili svátek mého bratra. Chtěla jsem udělat něco, co symbolizuje podzim, protože na bílém koni Martin nepřijel.

Dýňový koláč je tradiční sladký dezert, který se často konzumuje během podzimu a začátkem zimy, zejména na Den díkůvzdání a Vánoce, a to ve Spojených státech a Kanadě. Dýně je zároveň symbolem sklizně a hraje také důležitou roli na Halloween. (zdroj wikipedia)

Tento dýňový koláč je lehčí varianta dýňového cheesecake. Naproti tomu je jeho chuť bohatší, dýně více vynikne. Jeho příprava je velmi jednoduchá a poměrně rychlá, zvláště pokud máte dýňové pyré po ruce. Ušleháte ho s tvarohem, smetanou, cukrem a vejci, dochutíte kořením a máte hotovo. Výsledkem bude osvěžující a voňavý koláč, který se skvěle hodí na jakýkoliv podzimní den. Připravte si ho ještě, než se pustíte do vánočního pečení.

dýňový koláč

Print this recipe
Jarka
15. listopadu 2012
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
2
Prep Time
30 minutes
Cook Time
50 minutes
dýňový koláč

Ingredients

na korpus:

  • 1 1/4 hrnku hladké mouky (175 g)
  • 1/2 ČL soli
  • 1 PL krupicového cukru (14 g)
  • 1/2 hrnku másla, studeného a nakrájeného na menší kousky (113 g)
  • 1/4 hrnku ledové vody (60 ml)

na náplň:

  • 225 g tučného, měkkého tvarohu
  • 425 g dýňového pyré (z dýně Hokaido) - popis níže
  • 1 hrnek krupicového cukru (200 g)
  • 1/4 ČL soli
  • 1 vejce + 2 žloutky
  • 1 hrnek smetany (31%) (235 ml)
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla (56 g)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1/2 ČL mleté ​​skořice
  • šlehačka a karamelový sirup, na ozdobu

Instructions

dýňové pyré

  1. Předehřejeme troubu na 180°C,
  2. Dýni omyjeme a rozkrojíme na polovinu, případně čtvrtiny.
  3. Vydlabeme vnitřek, vč. semen.
  4. Položíme na plech, hřbetem nahoru, nalijeme na plech cca 200 ml vody a dáme péct dokud není dýně měkká, cca 40 minut. Zda je dýně měkká, zjistíme vidličkou,
  5. Necháme vychladnout a poté vydlabeme lžící, nakonec rozmixujeme ponorným mixérem.

korpus:

  1. Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku, cukr a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme).
  2. Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
  3. Přidáme vodu a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Těsto přeneseme na vál a vyválíme dohladka.
  4. Z připraveného těsta uděláme kouli a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
  5. Po hodině předehřejeme troubu na 180°C.
  6. Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm.
  7. Těsto vyválíme na silnější placku a vložíme ho do forem, a přebytečné těsto odřízneme nebo ho zatlačíme do formy a upravíme.
  8. Pečeme 10 minut, poté necháme lehce vychladnout.

náplň:

  1. Mezitím si v míse kuchyňského robotu (nebo v míse a ručním šlehačem) ušleháme tvaroh s cukrem, přidáme smetanu a prošleháme. Přidáme dýňové pyré, sůl a vejce se žloutky a rozpuštěným máslem. Ušleháme dohladka.
  2. Nakonec přidáme vanilku a skořici a řádně promícháme.

dokončení:

  1. Náplň nalijeme do předpečených korpusů a pečeme 50 minut.
  2. Koláč necháme zcela vychladnout.
  3. Podáváme ozdobený šlehačkou a karamelový sirupem.

Tags

dýně,
smetana,
tvaroh
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/15/dynovy-kolac/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:dýně, smetana, tvaroh

Reader Interactions

Comments

  1. Kateřina Procházková says

    5. října 2014 at 17:23

    Dobrý den, chtěla bych upéct dýňový koláč podle Vašeho receptu. Jak velkou používáte formu? Píšete totiž, že uvedené ingredience jsou na dva koláče.

    Děkuji,

    Vaše recepty se mi jinak moc líbí. Včera jsem zkoušela dý’nový chlebíček a dříve také quiche s rajčaty a kukuřicí. Byloto moc dobréa a všem chutnalo 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      6. října 2014 at 14:24

      Dobrý den Kateřino, děkuji! Je to v receptu, bod 11 – Máslem vymažeme 2 kulaté formy velikosti 22 cm. Hezký den!

      Odpovědět
  2. Ivana says

    10. října 2014 at 10:30

    Dobrý den, chystám se na zítřejší oslavu udělat tento nádherně vypadající koláš, ale nějak mi v popisu receptu vypadla ta smetana 31%. Ta se přidá do náplně před ušleháním? Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. října 2014 at 12:43

      Dobrý den Ivano, děkuji za upozornění 🙂 Už jsem to do receptu dopsala, ono to bylo popsáno v tom článku, ale v postupu to chybělo. Ať se povede! Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Ivana says

        10. října 2014 at 16:42

        Děkuji. Přeji příjemný podzimní víkend a spoustu nových skvělých receptů. 🙂

        Odpovědět
  3. jitka says

    9. listopadu 2015 at 10:59

    Nemám tak malé formy,tak jsem měla trochu koláč nižší ale na chuti to nijak nevadilo,s tím sirupem je to výborné,bez něj to není tak dobré.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:43

      Moc děkuji, Jitko!

      Odpovědět
  4. Klára says

    28. listopadu 2015 at 17:57

    wau, uplne super dortik 🙂 fakt moc dobry, i kdyz ja moc pect neumim, ale tohle si zaslouzi pochvalu 🙂 ♥

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2015 at 20:22

      Děkuji, Kláro! Na pečení se nedá nic zkazit 🙂

      Odpovědět
  5. Michaela says

    20. listopadu 2016 at 21:17

    Dobry den, nikdy jsme dynovy kolac nezkouseli, ale radi bychom. Da se tento udelat i z normalni dyne? Dekuji

    Odpovědět
  6. Jiřina says

    11. října 2019 at 10:33

    Vůbec se nepovedl, těsto se v troubě smrsklo, náplň i po 1,5h pečení stále tekutá… Ztráta času, surovin a zklamání 😪😪😪😪

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook