• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový koláč s arašídovým máslem

23. listopadu 2012 / Jarka / 16 Comments

Jump to recipe

Ááááách. Koláč z kategorie božských dezertů. Asi bych ji měla založit. Minimálně je to dezert, který jsem si dala do záložek, sotva jsem ho viděla. Věděla jsem, že to bude pan koláč. Čokoláda a arašídové máslo. Už dříve jsem se nad touto kombinací rozplývala. A zase mě nezklamala. Je to zkrátka jako Bob a Bobek. Nebo Křemílek a Vochomůrka. Čokoláda a arašídové máslo.

Dovolte mi, abych vám něco o tomto koláči pověděla.

Tento koláč by měl mít svoji vlastní kategorii.

Čokoládové těsto, vrstva arašídového másla a nakonec čokoláda se smetanou. Těsto upečete, nalijete vrstvy a pak vše necháte pořádně vychladit.  A pak už jen budete čas tlačit očima. Udělejte ho večer a jděte si raději lehnout.

Zanechte všeho a udělejte si tento koláč. Myslím hned teď. Když už nebude mít svoji vlastní kategorii, určitě se dostal na seznam Udělat znovu.

čokoládový koláč s arašídovým máslem

Print this recipe
Jarka
23. listopadu 2012
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
8
Prep Time
10 minutes
Cook Time
30 minutes
čokoládový koláč s arašídovým máslem

Ingredients

na korpus

  • 1 hrnek hladké mouky plus naví na pomoučnění válu (120 g)
  • ¼ hrnku holandského kakaa (30 g)
  • 1/4 hrnku krupicového cukru (50 g)
  • ¼ ČL soli
  • 8 PL másla, pokojové teploty, nakrájeného na malé kousky (113g)
  • 1 vejce
  • 2 PL smetany (31 %)
  • 1 ČL vanilkového extraktu

na náplň

  • 110 g arašídového másla
  • 140 g hořké čokolády
  • 3/4 hrnku smetany (31%) (180 ml)

na ozdobu

  • 60 g arašídového másla

Instructions

korpus

  1. V menší míse promícháme suché přísady a dáme stranou.
  2. V míse kuchyňského robotu utřeme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a vanilku a promícháme.
  3. Snížíme rychlost a střídavě přidáváme suché přísady a smetanu tak, abychom zakončili moukou.
  4. Těsto bude poměrně měkké a tak z něho uděláme bochánek a zabalíme ho do potravinové fólie. Vložíme ho na alespoň 1 hodinu do lednice.
  5. Jakmile jsme připraveni koláč péct, vyndáme těsto z lednice. Pokud bylo v lednici více než 1 hodinu, necháme ho povolit při pokojové teplotě.
  6. Těsto vyválíme na lehce pomoučněném vále do kruhu o velikosti 30 cm. Vložíme ho do koláčové formy, o průměru 22 cm.
  7. Těsto vytvarujeme po stranách a zatlačíme do formy, přehneme nebo odřízneme přebytečné těsto z okrajů.
  8. Připravené těsto ve formě dáme na 30 minut do mrazničky.
  9. Předehřejeme troubu na 160°C a vychlazené / zmrzlé těsto do ní vložíme.
  10. Pečeme 30 minut a poté necháme vychladnout. (V mém případě se těsto opět trochu sesunulo dolů. Protože bylo těsto stále teplé a dalo se formovat, hned jsem vzala lžíci a těsto vyformovala po krajích a na dně.)

náplň:

  1. Arašídové máslo vložíme do menší mísy a ohřejeme v mikrovlnné troubě, cca 20 - 30 vteřin, dokud není tekuté.
  2. Nalijeme na dno koláče a vložíme do mrazničky na 20 minut.
  3. Mezitím si připravíme čokoládovou náplň.
  4. Čokoládu nakrájíme na menší kousky.
  5. Smetanu přivedeme skoro k bodu varu a ihned ji nalijeme na čokoládu. Necháme 1 - 2 minuty stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyšleháme ruční metlou dohladka.
  6. Náplň nalijeme na vychlazené a ztuhlé arašídové máslo.
  7. Před konečným zdobením necháme cca 10 minut vychladit v lednici.

zdobení

  1. Arašídové máslo dáme na 10 - 20 sekund do mikrovlnné trouby a zahřejeme do tekutější podoby.
  2. Lžičkou ho nanášíme na čokoládu tak, že děláme vodorovné pruhy.
  3. Špičku kuchyňského nože vložíme na horní pruh a projedeme jí svisle dolů. Opakujeme s rozestupy, až vytvoříme potřebný vzor.
  4. Koláč necháme vychladit v lednici, ideálně přes noc, dokud není náplň pevná.
  5. Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/23/cokoladovy-kolac-s-arasidovym-maslem/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda

Reader Interactions

Comments

  1. nic says

    23. října 2013 at 20:47

    co je ČL a PL??

    Odpovědět
    • Jarka says

      23. října 2013 at 21:19

      ČL = čajová lžička (5 ml), PL = polévková lžíce (15 ml)

      Odpovědět
  2. Anča says

    12. června 2014 at 17:02

    Bože ten vypadá krásně, už se těším až si seženu to burákový máslo a hned ho udělám….i přes to vedro…i přes plavkovou sezónu :o)

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. června 2014 at 21:53

      🙂

      Odpovědět
  3. Nikola says

    12. října 2014 at 11:44

    Vypadá nádherně hned ho doma také zkusím, ale mám otázku, kde jste koupila arašídové máslo. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. října 2014 at 15:50

      Milá Nikolo, v dnešní době lze koupit téměř kdekoliv – Albert, Globus, Tesco… Mají ho obvykle u Nutely nebo medu, marmelád. Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Zdenka says

        4. května 2019 at 17:36

        ja bych taky rada vedela,ktere arasidove maslo kupujete.Slysela jsem,ze jsou velke rozdily v chuti.Mate hn ve vice receptech.
        Moc dekuji za odpoved.

        Odpovědět
        • jarka says

          4. května 2019 at 21:28

          Milá Zdenko, úplně nejradši mám to z Marks and Spencer, krémové. Přijde mně tak akorát sladké (obecně mám ale radši sladší :)). Nejlepší je asi vyzkoušet, které bude chutnat Vám. Jen aby bylo opravdu hodně krémové. Někdy píšou krémové, a přitom je trochu hrubší. Ale pokud máte MS v okolí, tak si ho určitě kupte.

          Odpovědět
  4. Jana says

    10. dubna 2015 at 17:34

    Dnes som skúšala piecť, trošku viac sa mi lepil korpus, tak som ho skôr utlapkala do formy, ako vyváľkala, ale na pohľad vyzerá zatiaľ skvele, dúfam, že čoko krém do rána pekne stuhne a keď ochutnáme, hodím aj chuťovú recenziu…každopádne vďaka za receptík 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. dubna 2015 at 20:22

      Moc děkuji, Jano! 🙂

      Odpovědět
  5. Simona says

    22. ledna 2016 at 18:38

    Tak ten je krásny, hned ako budem môcť ho upečiem a poton napíšem ako chutil 😀

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. února 2016 at 12:30

      Moc děkuji, Simono!

      Odpovědět
  6. Miro says

    18. července 2016 at 14:43

    Zdravim,
    kolac som vyskusal cez vikend s malym dodatkom – na korpus siel najprv dzem (ribezlovo-visnovy), a az na to arasidove maslo. Vyslo to vyborne. Ale zdobenie som teda vyrazne nezvladol 🙂 Ale chuti….

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:13

      Moc děkuji, Miro! 🙂

      Odpovědět
  7. Evka says

    10. září 2016 at 13:57

    Ahoj, dneska som piekla koláčik a korpus sa mi dosť lepil a vyvaľkať mi vôbec nešiel neviem čím to mohlo byť 🙂 inak super 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. září 2016 at 20:15

      Milá Evko, to mě mrzí, ale bohužel těžko radit, když jsem tam nebyla 🙁 Napadá mě jen snad moc měkké máslo, v tomto horku je to razdva, měla jste těsto strčit na chvíli do lednice, to by pomohlo. Mějte se!

      Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕