• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

celozrnné lívance s jablkem

26. listopadu 2012 / Jarka / 7 Comments

Jump to recipe

Poslední dobou dělám docela často lívance o víkendu k snídani. Abychom nemuseli pořád jíst jen klasické americké z podmáslí (které jsou ale bezkonkurenční), snažím se vždy přijít s nějakou novou variantou. Kombinace celozrnné mouky, jablek a skořice se zdála jako ta pravá na další podzimní zamračený den.

Teoreticky se zase jedná o lívance z podmáslí, jen v trochu jiném poměru surovin a z celozrnné mouky, ochucené skořicí a hlavně malými kostičkami jablka, které po usmažení změknou. Určitě se dají jíst jen tak, ale myslím, že byly stvořeny pro jeden z nejlepších domácích sirupů. Skořicový sirup. Lívance jím polijete a pak si budete připadat jako v ráji. Alespoň tom snídaňovém.

Hmmmm. Lívance a čaj s citrónem.

celozrnné lívance s jablkem

Print this recipe
Jarka
26. listopadu 2012
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
4
Prep Time
10 minutes
Cook Time
15 minutes

Ingredients

na lívance:

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (240 g)
  • 5 PL hnědého třtinového cukru
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL jedlé sody
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL mleté ​​skořice
  • 1/2 ČL mletého ​​nového koření
  • 2 hrnky plus 4 PL podmáslí (530 ml)
  • 2 PL oleje
  • 2 vejce
  • 2 ČL vanilkového extraktu
  • 2 hrnky na kostičky nakrájeného oloupaného jablka (cca 2 velká jablka)

na skořicový sirup

  • 1/2 hrnku krupicového cukru (110 g)
  • 1/2 hrnku hnědého třtinového cukru (100 g)
  • 2 PL hladké mouky
  • 1/2 ČL mleté ​​skořice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vody (240 ml)

Instructions

lívance:

  1. Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a nové koření. Odložíme.
  2. Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, olej, vejce a vanilku.
  3. Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme.
  4. Lehce vmícháme nadrobno nakrájené jablko.
  5. Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
  6. Podáváme s máslem a skořicovým sirupem, nebo podle chuti.

sirup:

  1. Zatímco smažíme lívance, připravíme si sirup.
  2. V malém kastrolu smícháme všechny suché suroviny a přidáme vodu. Řádné rozmícháme metlou.
  3. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne, cca. 10 minut.
  4. Sundáme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt.
  5. Před každým podáváním necháme v mikrovlnné troubě lehce ohřát (30 - 60 s).

Tags

celozrnná mouka,
jablka,
ovoce,
podmáslí,
skořice
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/26/celozrnne-livance-s-jablkem/

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:celozrnná mouka, jablka, ovoce, podmáslí, skořice

Reader Interactions

Comments

  1. Lena12 says

    17. března 2013 at 15:20

    Dobrý den Jaruško,

    v první řadě blog je, úžasný narazila jsem na něj s prázdným žaludkem a málem má klávesnice nezůstala suchá 🙂
    Dnes jsem vyzkoušela tyto vaše celozrnné lívance a naprosto skvostné, nic tak dobrého jsem dlooouho nejedla i můj syn, který když cítí náznak jiné než bílé mouky, tak to do něj nedostanu, ať se snažím jak chci, ale tohle do něj padalo, že jsem jen zírala.

    Děkuju za inspiraci Lena

    Odpovědět
    • Jarka says

      19. března 2013 at 18:39

      Milá Leno,
      moc děkuji za milá slova a pochvalu. Jsem moc ráda, že lívance chutnaly. Určitě vyzkoušejte i další recepty a nezapomeňte se pravidelně vracet 🙂
      Mějte se krásně!
      Jarka

      Odpovědět
  2. Šárka says

    2. listopadu 2013 at 19:17

    Jarko nechá se sirup uskladnit třeba v lednici když se nespotřebuje?Děkuju

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. listopadu 2013 at 20:45

      Ano, určitě. Já ho tam mám i několik týdnů. Před použitím ho dejte na pár vteřin do mikrovlnky a bude čerstvý, jako kdybyste ho právě udělala. 🙂

      Odpovědět
  3. Šárka says

    5. srpna 2016 at 16:12

    Dobrý den Jarko,prosím kde koupim podmáslí nebo čim ho nahradím?V obchodě jsem ho neviděla.Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. srpna 2016 at 20:47

      Šárko, v obchodě ho zcela obvykle mají, většinou u čerstvého mléka. Jinak si ho můžete udělat doma – smíchejte 240 ml s 15 ml (1 PL) citrónové šťávy nebo octa, promíchejte, nechte pár minut odstát a máte podmáslí 🙂

      Odpovědět
      • Šárka says

        6. srpna 2016 at 10:17

        Děkuji moc,zkusím a ještě se po něm podívám.

        Odpovědět

Napsat komentář: Šárka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕