• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový sametový dort

30. listopadu 2012 / Jarka / 18 Comments

Jump to recipe

Nastal ten správný čas, se odměnit. Podařil se mně totiž malý zázrak. Mám oficiálně všechny dárky na Vánoce nakoupené, a některé z nich dokonce i zabalené. A to je pro mě důvod k oslavě. Já vím, já vím, nebudu vás trápit povídáním o tom, jak jsem ráda, že se nebudu muset prodírat vánočními davy. Jak jsem ráda, že jsem to stihla tak, jak jsem si loni předsevzala. Radši vám tedy řeknu něco o tomto čokoládovém dortu. Kde ale začít?

Tento dort je sametový. Smetanovo sametový. Smetanovo-čokoládovo sametový. Tak sametový, že se vám bude chtít brečet. A tak čokoládový, že nezůstane jen u toho nutkání. Budete  brečet, protože tento dort je z jiné planety. Přirovnala bych ho k pařížskému dortu, ale s tím rozdílem, že tento není nahořklý, ale sladký. Základ tvoří vejce ušlehaná s cukrem ve vodní lázni, která se změní v hustou pěnu. Až vychladne, tak do ní zašleháte roztavenou čokoládu a vanilku. Nakonec jen lehce vmícháte čerstvě ušlehanou šlehačku do tuha. Klíčem k tomuto dortu je jeho vychlazení. Pokud spěcháte, mělo by teoreticky 3 až 5  hodin stačit, ale já doporučuji nechat vychladit přes noc.  Odměňte se tímto dortem třeba za vánoční nákupy nebo úklid!

čokoládový sametový dort

Print this recipe
Jarka
30. listopadu 2012
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
čokoládový sametový dort

Ingredients

na korpus:

  • 310 g kakaových sušenek (např. Derby, Bebe)
  • 100 g másla, rozpuštěného

na náplň:

  • 1 hrnek smetany ke šlehání, vychlazená (31%) (240 ml)
  • 3 vejce
  • 75 g krupicového cukru
  • 2 PL vody
  • 225 g hořké čokolády, rozpuštěné a vychlazené
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 8 PL (113 g) másla, při pokojové teplotě a nakrájené na menší kousky

Instructions

korpus:

  1. Předehřejeme troubu na 160°C.
  2. Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme do dortové formy vel. 20 cm, a to nejen na dno, ale i do stran.
  3. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, necháme vychladnout.

náplň:

  1. Ze smetany na šlehání vyšleháme tuhou šlehačku, a to buď ručním mixérem nebo v kuchyňském robotu. Pozor, abychom ji nepřešlehali! (Někde jsem četla, že by se do ní mělo přidat pár kapek citronové šťávy, která pomůže pěnu ještě více ztužit. Zatím jsem ale nezkoušela).
  2. Připravíme vodní lázeň. Do kastrolu nalijeme vodu a postavíme na něj větší ohnivzdornou mísu nebo kastrol tak, aby se nedotýkala hladiny. Vodu přivedeme k varu.
  3. Do mísy vložíme vejce, cukr a vodu a ručním mixerem na střední rychlosti šleháme dohusta, asi 7 - 10 minut. (Pozor, abychom vejce neuvařili!)
  4. Mísu vyndáme z vodní lázně a dále šleháme do vychladnutí na pokojovou teplotu, asi 6-8 minut.
  5. Ke směsi přidáme čokoládu a vanilku a opět prošleháme, aby se směs řádně spojila.
  6. Postupně přidáváme máslo a vyšleháme ho dohladka.
  7. Pomocí stěrky lehce vmícháme šlehačku a jemně, ale řádně, promícháme.
  8. Nalijeme do vychlazeného korpusu a a před podáváním necháme řádně vychladit v lednici, ideálně přes noc.
  9. Krájíme ostrým nožem, který si mezi řezy vždy očistíme.
  10. Podáváme ozdobené šlehačkou a posypané čokoládovými hoblinkami.

Tags

čokoláda,
smetana,
vejce
https://www.chute-sveta.cz/2012/11/30/cokoladovy-sametovy-dort/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, smetana, vejce

Reader Interactions

Comments

  1. Markéta says

    17. ledna 2014 at 14:44

    Dobrý den. Na Vaše úžasné stránky jsem narazila při hledání receptu na brownies a ihned jsem si odkaz na ně uložila. Je tu totiž tolik lákavých receptů. Avšak právě v těch, které bych chtěla vyzkoušet (ať již právě brownies, lanýžový či sametový dortík, cheescake, atd.atd.)je obsaženo vajíčko a moje dcerka je alergička na vejce. Mohla byste mi doporučit, čím vajíčka v těchto sladkých dezertech nahradit? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. ledna 2014 at 15:13

      Milá Markéto,
      moc Vám děkuji 🙂
      V těch pečených jako jsou např. brownies, muffinech, dortech je můžete bez problému nahradit rozmačkaným banánem (1/4 hrnku, tedy asi polovina banánu, 60 ml banánového pyré = 1 vejce) nebo jablečným pyré (1/3 hrnku, tedy 80 ml = 1 vejce), ale třeba i jogurtem (1/4 hrnku, 60 ml = 1 vejce). Někde se doporučuje zvýšit o 1/4 až 1/2 ČL prášek do pečiva, aby Vám stejně vyběhly, protože vajíčko má také tuto funkci. V lívancích určitě zase banánem, jen v těch nepečených (sametový, příp. i cheesecake) si vůbec nejsem jistá, protože třeba v tom cheesecaku vejce vlastně vše drží pohromadě. V případě, že by Vaše dcera nebyla alergická na bílek, ale třeba jen na žloutek, tak 2 bílky nahradí 1 vejce. Bylo by tedy možné je použít. Snad Vám to pomůže. Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Markéta says

        17. ledna 2014 at 18:26

        Moc Vám děkuji za odpověď. Bohužel dcerka je alergická na bílek i žloudek. Nicméně s tím banánem to zkusím. To mě nenapadlo. Budu se těšit na další recepty, které budete přidávat. Mimochodem všechny dobrůtky máte nádherně vyfocené 🙂

        Odpovědět
  2. Marky says

    20. listopadu 2014 at 18:41

    Dobrý den, kdyby to šlo, tak tento dort sním i z obrázku. Bohužel to nejde, a tak ho upeču a podělím se o něj i s ostatními. Než začnu, tak bych se Vás ráda zeptala, v jak velké formě jste ho pekla? Děkuji za odpověď a přeji spoustu dalších vydařených dobrot 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. listopadu 2014 at 22:24

      Moc děkuji, Marky! 🙂 Taky si teď pohrávám s myšlenkou, že si ho udělám na své narozeniny za pár týdnů 🙂 Forma je 20 cm. Ať se povede a hlavně, ať chutná! 🙂

      Odpovědět
  3. jitka says

    20. dubna 2016 at 21:12

    Je opravdu výborný a i když má jen 20 cm tak stačí menší kousek a člověka zasytí.

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:28

      MOc děkuji, Jitko!

      Odpovědět
  4. Hana says

    6. listopadu 2016 at 17:22

    Děkuji za výborný recept, byla jsem s touhle čokoládovou dobrůtkou za hvězdu.

    Odpovědět
  5. Simona says

    31. března 2017 at 19:07

    Dobry den, dort vypada nadherne, ale vzmi mi po pridani cokolady pena spadne 🙁 Nevite, co delam spatne? Dekuji, pekny den!

    Odpovědět
    • jarka says

      2. dubna 2017 at 10:41

      Milá Simono, bohužel nemůžu radit, když jsem u toho nebyla, jen mě napadá, že čokoládová směs musí být skutečně vychladlá, resp. stačí pokojová teplota a šlehačku do ní opravdu jen velmi lehce vmíchat… Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Simona says

        4. dubna 2017 at 20:24

        Moc dekuji, tak priste znovu a snad lepe 🙂 Kazdopadne i kdyz pena spadla, dort byl ve finale vyborny…takze moc dekuji a at se Vam dari! Tesim se na Vase dalsi recepty 🙂

        Odpovědět
  6. lucka says

    1. března 2018 at 11:17

    Dobrý den. Mám jeden asi hloupí dotaz. Jak rozpoustite čokoládu? Tuk,čokoláda a ve vodní lázni? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      1. března 2018 at 21:42

      Obvykle ve skleněné misce v mikrovlnce, dělám to postupně, nejdřív třeba jen 30 vteřin, zjístím, jak povolila, potom dalších, jakmile je povolená potom obvykle jen promíchám vidličkou dohladka. 🙂

      Odpovědět
  7. Jana says

    2. srpna 2018 at 20:32

    Dobrý den,
    chci se zeptat jestli to musím šlehat ve vodní lázni? nikdy jsem takhle vejce nešlehala a bojím se abych to nezkazila. Nešlo by to jen ušlehat v mixéru do husta? Nebo tam musí být ta teplota?
    Díky

    Odpovědět
  8. Světlana says

    6. ledna 2019 at 10:55

    Dobrý den,
    rozhoduji se, jaký dort připravait na oslavu a zaujal mě tento a čokoládový lanýžový dort. V jedné cukrárně jsem ochutnala dost podobný, který měl spodní vrstvu jako váš sametový a horní tenkou jako ten lanýžový. Myslíte si, že by takto šly skombinovat?
    Děkuji za odpověď,

    Odpovědět
    • jarka says

      7. ledna 2019 at 11:25

      Dobrý den Světlano, obávám se, že horní vrstva jako lanýžový http://www.chute-sveta.cz/cokoladovy-lanyzovy-dort/ bude na ten sametový moc těžká. Ten sametový je přece jen hodně nadýchaný… Tak udělejte oba přesně podle receptu 🙂

      Odpovědět
      • Světlana says

        15. ledna 2019 at 0:18

        Dekuji za odpoved. Udelam tedy oba! Mate uzasne recepty. 🙂 Svetlana

        Odpovědět
        • jarka says

          6. února 2019 at 18:05

          Moc děkuji, Světlano 🙂

          Odpovědět

Napsat komentář: Markéta Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕