• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

rumové lanýže

19. prosince 2012 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Na vánočním stole by určitě nemělo chybět nepečené cukroví. U nás obvykle mizí jako první a pečené obvykle dojídáme ještě v únoru. Troufám si tvrdit, že tyto rumové lanýže moc dlouho nevydrží. Otázkou je, jestli do Vánoc vydrží vůbec. Jsou naprosto fantastické. Čokoládové, jemné a rumové.

Tento recept byla moje úplně první zkušenost s lanýžovou hmotou jako takovou. Tím myslím jen čokoládou, smetanou a máslem. Poté, co jsem všechny suroviny nechala rozpustit v mikrovlnce, přidala rum, byla jsem trochu skeptická, jak tohle všechno dopadne. Hmota byla tak řídká, že jsem nevěřila, že ztuhne tak, abych z ní mohla formovat kuličky. Nechala jsem ji tedy přes noc venku za oknem a ráno skákala tři metry vysoko. Hmota byla krásně tuhá a já hned začala kuličkovat. Ve finále jsem kuličky mohla obalit v kakaovém prášku se špetkou skořice, ale já zvolila reprezentativnější zdobení. Vždyť jsou Vánoce. A tak jsem kuličky obalila v mléčné čokoládě a ozdobila čokoládovými hoblinkami. Pokud chcete udělat variantu pro děti, můžete rum nahradit 1 – 2 čajovými lžičkami rumového aroma.

Tyto lanýže si musíte letos na Vánoce určitě udělat. Později mně budete děkovat.

rumové lanýže

Print this recipe
Jarka
19. prosince 2012
by Jarka
Category cukroví dezerty všechny recepty
Persons
50
Prep Time
5 minutes
Cook Time
5 minutes
rumové lanýže

Notes

Kuličky nemusíme obalovat v čokoládě, ale například v kakaovém prášku se špetkou skořice.

Ingredients

na lanýže

  • 340 g kvalitní hořké čokolády
  • 140 g másla
  • 6 PL (90 ml) smetany (31%)
  • 1/4 ČL soli
  • 4 PL (60 ml) rumu

na polevu

  • 200 g mléčné čokolády
  • 20 g ztuženého tuku

Instructions

  1. Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Všechny suroviny rozmícháme dohladka a dojemna.
  2. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc.
  3. Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat).
  4. Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě.
  5. Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme.
  6. Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit.
  7. Skladujeme v chladu, do 6°C.

Tags

alkohol,
čokoláda,
smetana,
vánoce
https://www.chute-sveta.cz/2012/12/19/rumove-lanyze/

Kategorie: cukroví, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:alkohol, čokoláda, smetana, vánoce

Reader Interactions

Comments

  1. Katerina says

    10. prosince 2013 at 15:06

    Dobry den,
    jaky postup volite pri obalovani, aby byly kulicky hezky rovnomerne obalene? Napichnete na spejli a namocite do cokolady? Nezlomi se spejle? Spejli ihned vyndavate? Nejdou videt otisky nebo dirky?
    Dekuji za odpoved,
    Katka

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. prosince 2013 at 14:50

      Dobrý den Katko,
      čokoládu rozpustím v misce (v mikrovlnce) a kuličky do ní házím. Předtím je ale pořádně vychladím (v mrazáku, když venku mrzne, tak jdou na chvíli ven 🙂 ) a vždy obaluji najednou jen cca 2 až 3. Čokoláda je jinak teplá a zase kuličku zase rychle rozehřeje, tak proto jen po malém množství. Normálně je poválím v čokoládě, poobracím lžičkou, kterou je i vyndavám. Dávám je hned na plech, který mám vyložený pečícím papírem, jakmile je plný, dám ještě ven ztuhnout. Pak třeba ještě dozdobím a pak už jen skládám do krabice. Zkuste to, není to vůbec těžké, jen musíte pracovat trochu rychleji a nenechávat je v čokoládě dlouho. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Veronika says

    27. května 2014 at 19:00

    Ahoj, pustila jsem se do nich a doufám, že se mi podaří. Mám ale jeden zvídavý dotaz: Proč se do hmoty dává sůl? Díky za odpověď i za recept.

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. května 2014 at 20:09

      Protože je nad zlato! Ale vážně, je to tak 🙂 Sůl se dává úplně do všeho, nejen do slaných pokrmů, ale i do (snad) všech sladkých. Ve sladkých pokrmech zvýrazní jejich chuť, zvýrazní tu sladkou chuť, sladkost. Zkuste si dát pár slaných preclíků a potom si dejte třeba kousek čokolády nebo lentilky a uvidíte, jak se Vám budou zdát sladší. 🙂 Mějte se krásně Veroniko a ať chutnají!

      Odpovědět
  3. Marťa says

    27. listopadu 2015 at 13:28

    Hezký den přeji 🙂 chci se jen zeptat, určitě nebude vadit, když ztužený tuk nahradím kokosovým olejem? Pravidelně dělávám čokoládové lanýže a jsou strašně moc dobré, pryč téměř, jako první z nabízeného cukroví …….no a nedá mě to, musím vyzkoušet i ty Vaše rumové 🙂 Určitě je tedy nutné před tvarováním kuliček nechat hmotu zatuhnout ……. třeba i přes noc v lednici,když ne za oknem? Moc děkuji a přeji příjemnou předvánoční atmosféru 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2015 at 20:24

      Milá Marťo, ano, určitě můžete nahradit, nechte vychladit kdekoliv, aby Vám hmota ztuhla a Vy mohla tvarovat. Mějte se krásně!

      Odpovědět

Napsat komentář: Veronika Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕