• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

krásné vánoce! { vánočka }

24. prosince 2012 / Jarka / 4 Comments

Jump to recipe

Krásný sváteční den! A čím jiným ho začít, než vánočkou. Domácí. Z devíti copů. Posypanou cukrem. Nejradši ji mám s kakaem. Musela jsem se hodně držet, abych si ji nenakrájela jen, co jsem ji vyndala z trouby. A to jsem letos dělala vánočky celkem tři, protože jsem je slíbila i v rodině. Nebylo to ale o nic náročnější, než kdybych pekla jen jednu.

Příprava vánočky není moc složitá, jen musíte zkrátka vypracovat pěkné kynuté těsto. Je pravda, že od té doby, co mám kuchyňský robot, nechávám tuto starost na něm. Z ručního hnětení mě vždy hrozně bolely ruce a zdálo se mně, že těsto nikdy nebylo tak pěkné. Do robotu suroviny obrazně jen naházím, nechám chvíli hníst a za chvíli těsto nechávám už kynout. Po hodině kynutí jsem těsto opět prohnětla (jen na vále, ručně) a dala znovu kynout. Po další hodině jsem těsto zpracovala, rozdělila, na malé dílky (zvážila si celkovou hmotnost těsta a rozdělila na stejně těžké díly), vyválela válečky a začala plést.  Jakmile jsem jednotlivé copy naskládala na sebe, je dobré je propíchnout špejlí, aby vánočka nesjela dolů. Nakonec jsem vánočku potřela vejcem rozšlehaným s trochou vody, posypala plátky mandlí a dala péct.

Přeji vám krásné, šťastné a pohodové Vánoce!

krásné vánoce! { vánočka }

Print this recipe
Jarka
24. prosince 2012
by Jarka
Category různé
Persons
1
Prep Time
3 hours
Cook Time
45 minutes
krásné vánoce! { vánočka }

Notes

Já jsem dělala vánočku z dvojité dávky, protože jsem potřebovala upéct celkem 3. I když jsem dávku "pouze" zdvojnásobila, i tak byly všechny tři vánočky hodně velké. Z jedné dávky bude tedy vánočka mega velká.

Ingredients

na vánočku

  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 250 ml plnotučného mléka, teplého
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 120 g másla, rozpuštěné
  • 50 g rozinek
  • 25 g sekaných mandlí
  • 1 ČL soli
  • špetka muškátového oříšku
  • 1/2 ČL citronového aroma (nebo 1 ČL nastrouhané citrónové kůry)

na potření a posypání

  • 1 vejce
  • 1 PL vody
  • plátky mandlí

Instructions

  1. Z droždí z 50 g cukru uděláme kvásek. Nejdříve rozmícháme droždí s cukrem do tekuta, pak přidáme asi 100 ml teplého mléka a necháme vzejít kvásek.
  2. V míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme vejce, rozpuštěné máslo a cukr. Přidáme sůl, muškátový oříšek a citrónové aroma (nebo citrónovou kůru). Promícháme.
  3. Pokud používáme kuchyňský robot, nasadíme hák na hnětení.
  4. Střídavě přidáváme mouku, kvásek a zbytek teplého mléka.
  5. Vypracujeme hladké a pružné kynuté těsto. Těsto hněteme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny. Dle potřeby přidáme mouku, je-li těsto moc řídké; nebo mléko, je-li naopak moc tuhé. a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé.
  6. Propracované těsto necháme 1 hodinu kynout.
  7. Po hodině prohněteme a necháme další 1 hodinu kynout.
  8. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejných částí, ze kterých vyválíme stejně dlouhé válečky. Vánočku upleteme, nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů.
  9. Připravíme si plech, který vyložíme pečícím papírem. Jednotlivě upečené copy vždy dáváme rovnou na plech (tzn. nepřenášíme celou vánočku z pracovní plochy na plech, ale nejdříve na plech dáme cop ze čtyř dílů, pak cop ze tří, zacelíme, nakonec cop ze dvou, opět zacelíme).
  10. Aby nám vánočka "nesjela", můžeme vánočku propíchat třemi špejlemi.
  11. Vánočku přikryjeme utěrkou a necháme na plechu kynout, asi 45 minut.
  12. Jakmile jsme připraveni vánočku péct, předehřejeme troubu na 160°C.
  13. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s 1 PL vody a posypeme plátky mandlí.
  14. Pečeme 45 minut.
  15. Po upečení vánočku poprášíme moučkovým cukrem.

Tags

vánoce
https://www.chute-sveta.cz/2012/12/24/nejlepsi-vanocka/

Kategorie: různé Klíčová slova:vánoce

Reader Interactions

Comments

  1. Nikola says

    13. prosince 2015 at 9:32

    Včera jsem ji dělala. Je výborná 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:42

      Moc děkuji!

      Odpovědět
      • Ladislav Śimek says

        11. prosince 2017 at 22:02

        Zakoupil jsem pekárnu a potřebuji jen v ní vyrobit těsto s kterym pak budu pracovat. Děkuji za radu. Śimek

        Odpovědět
        • jarka says

          13. prosince 2017 at 10:14

          Milý Ladislave, s pekárnou bohužel nemám vůbec zkušenosti, takže Vás zklamu 🙁

          Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook