• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

cookies s bílou čokoládou

15. ledna 2013 / Jarka / 27 Comments

Jump to recipe

Klasické americké čokoládové cookies patří mezi moje nejoblíbenější dezerty. Neznám asi nic lepšího, než si dát sklenici mléka nebo kakaa a k němu … cookie. Dokážu tak vypnout a zapomenout na všechny starosti. Aspoň na chvíli.

Moje cookie ale nesmí být křupavé, ale naopak měkké a takové žvýkací. Prostě přesně takové, jaké prodávají v Marks & Spencer.  Na výběr mají více druhů, a i když neustále vedu boj sama se sebou, jaké cookie si dát, stejně nakonec skončím u bílé čokolády. Mohla bych ho jíst každý den.

A tak jsem hledala. A zkoušela. A znovu hledala a znovu zkoušela. Až jsem došla k přesné kopii mého oblíbeného cookie. Kdybyste vedle sebe dali originál a domácí verzi, nepoznali byste, který je který.  Tak dokonalé toto cookie je! Hned teď si jdu dát jedno. Nebo dvě.

cookies s bílou čokoládou

Print this recipe
Jarka
15. ledna 2013
by Jarka
Category cookies, sušenky dezerty všechny recepty
Persons
12
Prep Time
20 minutes
Cook Time
10 minutes
cookies s bílou čokoládou

Notes

Správné americké cookie by mělo být na okraji křupavé a uvnitř měkké, žvýkací. Důležité proto je, abychom cookies nepekli moc dlouho. Jakmile začnou být okraje zlatavé, je třeba je hned vyndat a nechat na plechu vychladnout. Nejdříve budou cookies měkké, ale postupně ztuhnout a bude možné s nimi manipulovat.

Ingredients

  • 1/2 hrnku (115 g) másla, při pokojové teplotě
  • 1/2 hrnku (100 g) bílého cukru
  • 1/2 hrnku (110 g) hnědého cukru
  • 1 vejce
  • 1 ČL (5 ml) vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL (2 g) jedlé sody
  • 1 ČL (5 ml) horké vody
  • 1/4 ČL (2 g) soli
  • 1 hrnek (200 g) bílé čokolády, nakrájené na kousky

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 175°C a plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Máslo utřeme s cukry dohladka, přidáme vejce a vanilku, a utřeme do pěny.
  3. V malém hrníčku rozpustíme jedlou sodu v horké vodě. Přidáme ke směsi, společně se solí.
  4. Vmícháme mouku a nakrájenou čokoládu.
  5. Směs necháme cca 10 - 15 minut vychladit v lednici.
  6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z ní vytvarujeme kouli velikosti cca 3 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Dáváme je na plech daleko od sebe (cca jen asi 6 ks na jeden plech). Pozor! neděláme z nich placky, ale necháme je jako kuličky.
  7. Pečeme asi 10 - 11 minut v předehřáté troubě, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé.
  8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
  9. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tags

čokoláda,
cookies
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/15/cookies-s-bilou-cokoladou/

Kategorie: cookies, sušenky, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, cookies

Reader Interactions

Comments

  1. k.johana says

    4. dubna 2013 at 18:04

    ahoj,, nahradila jsem bílý cukr medem a neroztekly se. to byla první várka — z kuliček. když jsem z druhé udělala placičky tak to dopadlo lépe.. jaký má med vliv na těsto? zabranuje roztékání?

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. dubna 2013 at 20:41

      Já si nemyslím, že by med měl vliv na to, aby se těsto neroztékalo. Med mu dodá zlatavou barvu, aroma, vláčnost a také bude vláčnost dodržovat. Pokud nahrazujete 1 hrnek (200 g) a více cukru medem (tedy 240 ml) většinou se doporučuje snížit ostatní tekuté suroviny o 1/4 hrnku, tedy o 60 ml. Zároveň, v receptech na cookies, které kromě vajíčka nepoužívají žádné další tekuté suroviny, se doporučuje přidat 2 PL mouky na každý 1 hrnek (240 ml) medu.

      Odpovědět
    • Ema says

      7. května 2017 at 18:47

      Milá Jarko. Dneska se zrovna chystám péct, a tak se chci zeptat, jestli je do těsta nutné přidat vanilkový extrakt, a je možné dát do nich jen cukr bílý? Předem děkuji za odpověď. Hezký podvečeř přeje Ema

      Odpovědět
      • jarka says

        8. května 2017 at 7:10

        Milá Emo, je to spíš kvůli chuti, zkuste tedy nahradit alespoň část krupicového cukru vanilkovým cukrem. Mějte se krásně!

        Odpovědět
  2. k.johana says

    7. dubna 2013 at 23:55

    Aha, příště to ještě zkusím se zvýšením mouky,, podle mě by ale mému roztékání kdyby těsto bylo trochu tekutější,, neboť takto jsem vytvořila pevné kuličky. A není to díky tomu že máme plynovou troubu? Nebo je to o teplotě pečení? A nebo – také možnost- těsto jsem nechala v ledničce asi 3 hodiny? Děkuji 🙂

    Odpovědět
  3. Nikola says

    21. května 2014 at 23:20

    Po tom, co jsem ochutnala jak M&S cookies, tak i Subway cookies, bylo jasné, že pokud nechci utrácet za tyto božské dobroty, měla bych si je sama upéct. Měla jsem štěstí, že jsem narazila a rozhodla se napoprvé péct zrovna podle Vašeho receptu, protože od té doby ani nic jiného zkoušet nechci. Chutnají přesně a vždy s jistotou vím, že se podaří Nedá na ně dopustit celá naše rodina i známý. Už jen pohled na ty fotky mě nutí je chtít zase upéct 🙂 Proto moc děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. května 2014 at 13:20

      Moc děkuji, Nikolo! Chystám spoustu dalších cookies, tak budete mít co testovat a péct 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Anna says

    18. června 2014 at 12:41

    Recept se mi vůbec nepovedl. Cookies jsou hrozně tenké a k pečícímu papíru se připekly. Nevíte co jsem udělala špatně?

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. června 2014 at 11:19

      To mě moc mrzí, Anno, ale nedokáži říct, když jsem u toho nebyla. Jediné, co mě napadá, jestli nebylo těsto moc řídké/ málo vychlazené, nebo kuličky moc malé, či zda jste z nich neudělala placky, když jste je dala na plech…

      Odpovědět
  5. Ali says

    15. prosince 2014 at 19:11

    Dobrý deň, robila som cookiesky podľa Vášho receptu už niekoľkokrát (aj s mliečnou čokoládou) a vždy boli skvelééé. 🙂 Chcem sa ale spýtať, či je možné nechať toto cesto v chladničke aj celý deň? Máte s tým skúsenosť? Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2014 at 20:35

      Milá Ali, děkuji Vám 🙂 Ano, určitě můžete, jen bude pravděpodobně hodně ztuhlé a možná bude třeba ho nechat čtvrt, půl hodiny před zpracováním venku. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Bubu says

    28. února 2015 at 20:59

    Zrovna jsem dopekla a skvělé! 🙂
    Jak z Marks and Spencer! 🙂
    Moc děkujeme za recept:) Viděla už jsem ho v angličtině, ale moc se nepouštím do cizojazyčných receptů, něco přeložit špatně a je to v čudu, takže díky! .)

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. března 2015 at 17:38

      Moc děkuji, Bubu :-))

      Odpovědět
  7. Hanka says

    20. května 2015 at 23:27

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde jsem udělala chybu? Cookies byly opravdu měkké a výborné, ale jen hned po upečení. Po vychladnutí rychle ztvrdly a už tvrdé zůstaly. Asi chyba v postupu? Děkuji za radu. Zdraví Hanka

    Odpovědět
  8. Silvia says

    17. srpna 2015 at 22:33

    Dobry den,

    testo jsem udelala moc ridke, protoze jsem si spatne precetla recept a sodu a sul jsem rozpustila ve vetsim mnozstvi vody, nez jsem mela. Na noc dam zbytek testa do lednicky, nebot uz je moc pozde, a zitra se pokusim zachranit situaci. Mate nejake rady? Bude stacit pridat jen tak od oka mouku?

    Predem dekuji a tesim se na zkouseni dalsich receptu! ;o)

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. srpna 2015 at 22:33

      MIlá Silvie, moc se omlouvám se pozdní odpověď, ale jsem ted’ s dětmi na prázdninách uprostřed lesa s hodně špatným nebo spíš nulovým signálem. 🙁 Já vím, že je už teď asi pozdě a nějak to dopadlo. Každopádně – obecně jen tak přidat mouku většinou nedopadne dobře, zvláště u cookies (lze to u kynutého těsta, kde je vždy nějaké rozmezí množství mouky). Tady byste je měla spíš vysušené a křupavé a výsledná chuť by prostě nebylo ono. Věřím, že jste se s tím nějak poprala. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  9. Ivanka says

    26. října 2015 at 17:42

    Naprosto výborné, jako všechny recepty z vašeho blogu. Zkoušela jsem jich už víc jak deset a nikdy nic nezklamalo:) velmi ráda a často se sem vracím, neznám lepší food blog. Díky za něj a jen tak dál!

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:51

      Ivanko, moc moc Vám děkuji za Váš krásný komentář, úplně se červenám. Vážně jste mě moc potěšila! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  10. Veronika D. says

    7. prosince 2015 at 22:34

    Dnes jsem náhodou narazila na Váš blog. Ráda sleduji různé foodblogy, takže pro mě bylo celkem překvapení, že ten Váš ještě neznám a nikdy jsem tu nebyla. Postupně jsem brouzdala všemi Vašimi recepty, až jsem k mému překvapení dorazila k receptu na tyto cookies. A říkám si, vždyť to je recept na moje nejoblíbenější cookies! Takže omyl. Na vašem blogu jsem kdysi byla a tohle se stalo mým nejoblíbenějším receptem 🙂 Jsem ráda že jsem sem zabrouzdala znovu a tentokrát si blog uložím a budu čerpat z dalších určitě stejně úžasných receptů 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:45

      Milá Veroniko, děkuji, jsem ráda, že jste mě znovu objevila 🙂

      Odpovědět
  11. hammer07 says

    15. února 2016 at 20:53

    s timhle se musim podělit 😀 všera jsem pekl tuhle dobrotu, už asi po patnáctý (jsou skvělý, fakt!) no a tak si patlám těsto, dám ho do lednice… říkám si „je ho nějak málo, hm, divný“. Udělám koule na plech a po vložení do trouby mlsně koukám, co se bude dít. A že se děly věci! Hmota se začala rozpouštět a během dvou minut se slila v jedno velké cookie, které se navíc připeklo. V tu chvíli mě ještě nenapadlo se zamyslet, co jsem tam zapomněl dát, ale jednoduše jsem si řekl, že v nové troubě se asi musí péct na míň stupňů. Až když se to samé stalo i s plechem číslo 2, došlo mi, že jsem (já vůl 😀 ) tam nedal mouku. Takže místo cookies máme krásné, bezlepkové karamelky 😀

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:47

      Haha, kdybyste věděl, co mně se občas povede. Zrovna minulý týden letěla do koše celá citrónová bábovka, a to málem i s formou. A to jsem si myslela, že to bude bomba. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  12. Zuzka says

    23. listopadu 2016 at 2:25

    Wow, strašně moc děkuji za recept! Jsou úžasné! Přesně jako ty z M&S, které tak miluji <3 fakt paráda! Už máte nějaké další M&S cookie recepty? 🙂

    Odpovědět
  13. Nikola says

    5. dubna 2017 at 15:43

    Moc Vám děkuji za úžasný recept, hledala jsem přesně takový kdy jsou cookies na okrajích křupavé ale uprostřed hezky měkké a s tím Vaším se moc povedly! 🙂

    Děkuji

    Odpovědět
    • jarka says

      5. dubna 2017 at 15:56

      Moc děkuji, Nikolo! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  14. Zuzka says

    3. března 2018 at 14:08

    Už dlouho jsem pátrala po tom správném receptu na cookies a po upečení těchto mám jasno. Jsou opravdu nejlepší 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      4. března 2018 at 20:14

      Moc děkuji, Zuzko! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕