• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňová polévka s jablkem

24. ledna 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

Já vím, že je skoro konec ledna, a že dýně je obvykle spojovaná s podzimem. Ale v říjnu byly dýně v akci a tak jsem jich pár nakoupila. Vlastně docela dost. Asi 4. Nebo 5. Vlastně spíš asi 8. Celou dobu byly v chladu v garáži a já kolem nich každý den chodila. Minulý týden jsem se konečně rozhodla s nimi něco udělat. Začala jsem dýňovým pyré. Část jsem použila a zbytek zamrazila. Na lepší časy. Třeba na dýňový koláč v únoru nebo březnu.

Dýňová polévka pro mě představuje něco, čemu se v angličtině říká comfort food. Jídlo, které uspokojí nejen moje chuťové buňky, ale zahřeje mě i na duši. Jídlo, které si vychutnám, a které mě možná, aspoň dočasně, zbaví stresu. Prostě uklidňující jídlo. Když jsem viděla recept na dýňovou polévku s jablkem, nejdříve jsem nad tím ohrnovala nos. Nějak se mně to nezdálo. Ale ve skutečnosti mně to nedalo spár. A tak jsem si řekla, že to zkusím. Buď bude mít úspěch anebo to bude totální propadák. Asi tušíte, jak to dopadlo. Jinak bych s vámi recept přece nesdílela!

Tato polévka je naprosto úžasná. Voňavá, vydatná, jemná. Prostě uklidňující. Hodí se přesně na mrazivé lednové večery!

dýňová polévka s jablkem

Print this recipe
Jarka
24. ledna 2013
by Jarka
Category polévky všechny recepty
Persons
4
Prep Time
15 minutes
Cook Time
30 minutes
dýňová polévka s jablkem

Ingredients

  • 1 PL olivového oleje
  • 1 malá cibule, nakrájená na drobno
  • 1 jablko, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na kostičky
  • 1 ČL soli
  • 3 hrnky (700 ml) zeleninového vývaru
  • 90 g jablečného pyré, neslazeného
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 ČL sušené šalvěje
  • 1/4 ČL sušeného tymiánu
  • 1/8 ČL mletého muškátového oříšku
  • 425 g dýňového pyré
  • 1/8 hrnku (25 g) hnědého cukru
  • 1/4 hrnku (60 ml) smetany

Instructions

  1. Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli, jablka a sůl. Za stálého míchání vaříme na středním stupni, dokud cibule nezesklovatí, asi 7 minut.
  2. Přidáme zeleninový vývar, jablečné pyré, pepř, šalvěj, tymián a muškátový oříšek.
  3. Přivedeme k varu a vaříme, dokud jablka úplně nezměknou, asi 5 minut.
  4. Přidáme dýňové pyré, hnědý cukr a vaříme dalších 10 - 15 minut na nízkém stupni.
  5. Ponorným mixérem polévku rozmícháme dohladka.
  6. Přidáme smetanu a prohřejeme na nízkém stupni, případně dochutíme.

Tags

dýně,
jablka,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/24/dynova-polevka-s-jablkem/

Kategorie: polévky, všechny recepty Klíčová slova:dýně, jablka, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. jitka says

    9. listopadu 2015 at 10:56

    Naprosto úžasná a výborná polévka,má zvláštní chuť jestli to dělají jablka nebo to koření.Moc se vám povedla.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:44

      Moc děkuji, Jitko!

      Odpovědět

Napsat komentář: jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook