• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

30. ledna 2013 / Jarka / 7 Comments

Jump to recipe

Jsou dezerty, o kterých nemusím dlouho přemýšlet. To ale neznamená, že na ně přestanu myslet. Zvláště když obsahují čokoládu a arašídové máslo. A toto je jeden z nich. Když jsem ho viděla, zhluboka jsem se nadechla a zvolala, toto musím co nejdříve udělat!

Nikdy jsem se netajila tím, že kombinace čokolády a arašídového másla je moje láska. Kdybych mohla, tak každý den začínám toastem namazaným nutellou s arašídovým máslem. Tak možná v příštím životě, v tomto bych se během měsíce nevešla do dveří. Teď mně čas od času stačí kousek třeba tohoto dortu.

Tento dort je z kategorie božských a také extra sladkých. I když je v něm hořká čokoláda, 350 g cukru k tomu je přece jen dost. Zároveň v něm není mouka, takže se ten cukr nemá vlastně kam schovat. Dort drží pohromadě 4 vejce, ale pozor, nesmíte ho péct moc dlouho a takzvaně přepéct. Při vyndávání z trouby se musí ještě lehce třást, protože až když vychladne, tak bude krásně držet pohromadě. Jen buďte trpěliví a nekrájejte ho dříve, než bude řádně vychlazený. Jinak vám náplň vyteče, což by byla škoda. Můžete ho podávat jen tak, nebo se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

Print this recipe
Jarka
30. ledna 2013
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
Prep Time
20 minutes
Cook Time
60 minutes
čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

Ingredients

  • na korpus:
  • 220 g kakaových sušenek, např. Derby, Bebe
  • 120 g másla, rozpuštěného
  • na náplň:
  • 110 g másla, nakrájeného na kostičky
  • 220 kvalitní hořké čokolády, nakrájené nahrubo
  • 1 2/3 hrnku (350 g) cukru
  • 2 ČL (10 ml) vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku (130 g) krémového arašídového másla

Instructions

korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 160°C a lehce máslem vymažeme dortovou formu vel. 20 cm.
  2. Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme na dno (nikoliv do stran) dortové formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě cca 7 - 8 minut a poté necháme úplně vychladnout. (Vhodné je na mřížku položit arch pečícího papíru, abychom zabránili případnému vytékání másla na dno trouby, a jeho spálení).

náplň:

  1. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Odstraníme z plotny a vmícháme cukr, vanilku a sůl. Řádně vyšleháme metlou.
  2. Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně vyšleháme dohladka.
  3. Arašídové máslo rozetřeme na upečený a vychlazený korpus.
  4. Na něj (arašídové máslo) nalijeme čokoládovou směs.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 minut. Když s dortem lehce pohnete, měl by se uprostřed "třást," tzn. bude se zdát, že je stále trochu nedopečený.
  6. Necháme vychladnout v pokojové teplotě a pak vložíme alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, do lednice.
  7. Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda,
vejce
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/30/cokoladovy-dort-bez-mouky-plneny-arasidovym-maslem/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda, vejce

Reader Interactions

Comments

  1. Ada says

    16. února 2013 at 10:54

    Udělala jsem ho k Miiným narozkám. Dobré je to:). Jen příště asi musím nechat to arašídové máslo nahřát nebo něco, bylo to tak lepivé, že se mi to skoro nepodařilo na ten dortík rozetřít. Nějaký tip?

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. února 2013 at 13:43

      Ado, já používám často arašídové máslo z Marks & Spencer a to je při pokojové teplotě poměrně tekuté, takže jde krásně mazat. Pokud bys měla nějaké tužší, nebo ho měla třeba v lednici, určitě ho může nahřát v mikrovlnce. Ale pozor, stačí skutečně jen pár sekund, aby pak zase nebylo úplně tekuté a tys nemusela čekat až zase ztuhne.

      Odpovědět
  2. ZUzka says

    13. října 2013 at 15:42

    Tak jsem dnes zkoušela dort dělat, ale nějak se nepodařil – korpus je moc sypký :(. Nevíte co s tím?

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. října 2013 at 23:06

      Milá Zuzko, bude to chtít víc másla. Omlouvám se, měla jsem tam chybu, 70 g je obvykle ma 130 g sušenek, tady by mělo být tedy 120 g. Taky záleží na druhu sušenky, některé jsou sušší, může být tedy třeba více másla. Když to ale s máslem přeženete, jednoduše přidǎte zase sušenky, až budete mít správnou konzistenci. V receptu jsem to opravila a snad se Vám to podaří ještě zachránit. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Zuzka says

    15. října 2013 at 15:07

    Také mě to pak nakonec napadlo, ale bohužel už bylo pozdě :). Ale nevadí, dort je moc dobrý – právě si na něm pochutnávám 🙂 a určitě ho zkusím znovu s větším množstvím másla 🙂 Díky moc za recept i za rady :).

    Odpovědět
  4. Jana says

    27. března 2019 at 19:08

    Dobrý den,
    je možnost nahradit arašídové máslo něčím jiným? třeba nutelou?
    Díky

    Odpovědět
    • jarka says

      24. dubna 2019 at 17:00

      Omlouvám se za opožděnou odpověď. Nahradit nutelou teoreticky ano, ale má přece jen jinou konzistenci, tak leda do ní třeba přidat trochu másla, aby byla hustčí?

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook