• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

30. ledna 2013 / Jarka / 7 Comments

Jump to recipe

Jsou dezerty, o kterých nemusím dlouho přemýšlet. To ale neznamená, že na ně přestanu myslet. Zvláště když obsahují čokoládu a arašídové máslo. A toto je jeden z nich. Když jsem ho viděla, zhluboka jsem se nadechla a zvolala, toto musím co nejdříve udělat!

Nikdy jsem se netajila tím, že kombinace čokolády a arašídového másla je moje láska. Kdybych mohla, tak každý den začínám toastem namazaným nutellou s arašídovým máslem. Tak možná v příštím životě, v tomto bych se během měsíce nevešla do dveří. Teď mně čas od času stačí kousek třeba tohoto dortu.

Tento dort je z kategorie božských a také extra sladkých. I když je v něm hořká čokoláda, 350 g cukru k tomu je přece jen dost. Zároveň v něm není mouka, takže se ten cukr nemá vlastně kam schovat. Dort drží pohromadě 4 vejce, ale pozor, nesmíte ho péct moc dlouho a takzvaně přepéct. Při vyndávání z trouby se musí ještě lehce třást, protože až když vychladne, tak bude krásně držet pohromadě. Jen buďte trpěliví a nekrájejte ho dříve, než bude řádně vychlazený. Jinak vám náplň vyteče, což by byla škoda. Můžete ho podávat jen tak, nebo se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

Print this recipe
Jarka
30. ledna 2013
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
Prep Time
20 minutes
Cook Time
60 minutes
čokoládový dort { bez mouky } plněný arašídovým máslem

Ingredients

  • na korpus:
  • 220 g kakaových sušenek, např. Derby, Bebe
  • 120 g másla, rozpuštěného
  • na náplň:
  • 110 g másla, nakrájeného na kostičky
  • 220 kvalitní hořké čokolády, nakrájené nahrubo
  • 1 2/3 hrnku (350 g) cukru
  • 2 ČL (10 ml) vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku (130 g) krémového arašídového másla

Instructions

korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 160°C a lehce máslem vymažeme dortovou formu vel. 20 cm.
  2. Sušenky rozemeleme a smícháme je s rozpuštěným máslem. Směs vtlačíme na dno (nikoliv do stran) dortové formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě cca 7 - 8 minut a poté necháme úplně vychladnout. (Vhodné je na mřížku položit arch pečícího papíru, abychom zabránili případnému vytékání másla na dno trouby, a jeho spálení).

náplň:

  1. Čokoládu s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Odstraníme z plotny a vmícháme cukr, vanilku a sůl. Řádně vyšleháme metlou.
  2. Přidáme vejce, jedno po druhém a vždy řádně vyšleháme dohladka.
  3. Arašídové máslo rozetřeme na upečený a vychlazený korpus.
  4. Na něj (arašídové máslo) nalijeme čokoládovou směs.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C asi 50 - 60 minut. Když s dortem lehce pohnete, měl by se uprostřed "třást," tzn. bude se zdát, že je stále trochu nedopečený.
  6. Necháme vychladnout v pokojové teplotě a pak vložíme alespoň na 2 hodiny, ideálně přes noc, do lednice.
  7. Podáváme se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda,
vejce
https://www.chute-sveta.cz/2013/01/30/cokoladovy-dort-bez-mouky-plneny-arasidovym-maslem/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda, vejce

Reader Interactions

Comments

  1. Ada says

    16. února 2013 at 10:54

    Udělala jsem ho k Miiným narozkám. Dobré je to:). Jen příště asi musím nechat to arašídové máslo nahřát nebo něco, bylo to tak lepivé, že se mi to skoro nepodařilo na ten dortík rozetřít. Nějaký tip?

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. února 2013 at 13:43

      Ado, já používám často arašídové máslo z Marks & Spencer a to je při pokojové teplotě poměrně tekuté, takže jde krásně mazat. Pokud bys měla nějaké tužší, nebo ho měla třeba v lednici, určitě ho může nahřát v mikrovlnce. Ale pozor, stačí skutečně jen pár sekund, aby pak zase nebylo úplně tekuté a tys nemusela čekat až zase ztuhne.

      Odpovědět
  2. ZUzka says

    13. října 2013 at 15:42

    Tak jsem dnes zkoušela dort dělat, ale nějak se nepodařil – korpus je moc sypký :(. Nevíte co s tím?

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. října 2013 at 23:06

      Milá Zuzko, bude to chtít víc másla. Omlouvám se, měla jsem tam chybu, 70 g je obvykle ma 130 g sušenek, tady by mělo být tedy 120 g. Taky záleží na druhu sušenky, některé jsou sušší, může být tedy třeba více másla. Když to ale s máslem přeženete, jednoduše přidǎte zase sušenky, až budete mít správnou konzistenci. V receptu jsem to opravila a snad se Vám to podaří ještě zachránit. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  3. Zuzka says

    15. října 2013 at 15:07

    Také mě to pak nakonec napadlo, ale bohužel už bylo pozdě :). Ale nevadí, dort je moc dobrý – právě si na něm pochutnávám 🙂 a určitě ho zkusím znovu s větším množstvím másla 🙂 Díky moc za recept i za rady :).

    Odpovědět
  4. Jana says

    27. března 2019 at 19:08

    Dobrý den,
    je možnost nahradit arašídové máslo něčím jiným? třeba nutelou?
    Díky

    Odpovědět
    • jarka says

      24. dubna 2019 at 17:00

      Omlouvám se za opožděnou odpověď. Nahradit nutelou teoreticky ano, ale má přece jen jinou konzistenci, tak leda do ní třeba přidat trochu másla, aby byla hustčí?

      Odpovědět

Napsat komentář: jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕