• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

makovec { jako od babičky }

16. května 2013 / Jarka / 13 Comments

Jump to recipe

Jsou pokrmy, pod kterými si okamžitě vybavím dětství. Makovec nebo třeba citrónová buchta Babeta jsou jedním z nich. Kolikrát jsme je s mým milovaným bratrem snídali než jsme šli do školy! Ještě teď si pamatuji, jak byly tyto buchty zabalené v takové obdélníkové tvrdé vaničce z alobalu a celofánu. Už si ale nepamatuji, jestli mně víc chutnal makovec nebo Babeta, ale pravda je, že jsem na ně časem úplně zapomněla.  A když Markéta na mém Facebooku před nějakým časem zmínila, že bude péct makovou bábovku, nasadila mně brouka do hlavy. Mák má u nás ráda celá rodina a tak jsem věděla, že to bude trefa do černého. A tak jsem začala hledat ten správný recept.  Určitě si dovedete představit, jak nadšená jsem byla, když jsem recept objevila v kuchařce od Romana Vaňka Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Jeho druhou kuchařku jsem dostala loni k narozeninám, a i když všechny recepty v ní nejsou moje krevní skupina, ty, které jsem zatím vyzkoušela, mně jako obvykle nezklamaly.

Tento makovec je přesně takový, jaký si ho pamatuji. Ale je domácí, a proto mnohem lepší a hlavně strašně vláčný. A plný máku. Jeho příprava je super rychlá, je to vlastně jednoduché lité těsto – všechny suroviny jen zamícháte. Nenechte se odradit, pokud nemáte mlýnek na mák. Já ho taky nemám, ale v dnešní době v obchodě bez problému seženete sáček umletého máku po 200 g. A to je přesně to, co potřebujete. Pozor ale, ať omylem nesáhnete po ochucené makové směsi!

Tento moučník by určitě neměl chybět na českém stole. Ať už ho budete dělat z nostalgie nebo proto, že máte rádi mák, úspěch je zaručen!

makovec { jako od babičky }

Print this recipe
Jarka
16. května 2013
by Jarka
Category chleba a pečivo dezerty snídaně všechny recepty
Persons
1
Prep Time
10 minutes
Cook Time
45 minutes

Notes

Původní recept je sice psaný na 2 formy na biskupský chlebíček, ale to bylo pro nás zbytečně moc. Všechny ingredience šly bez problému snížit na polovinu, jen z původních 5 vajec jsem použila 3. Vybrala jsem ale ty nejmenší. Pokud byste přece jen dělali 2 formy, zdvojnásobte všechny suroviny a použijte 5 vajec.

Ingredients

  • 62 g másla, pokojové teploty
  • 210 g cukru krupice
  • 3 vejce, velikosti M (spíše menší)
  • 200 g mletého máku
  • 210 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 375 ml vlažného mléka

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 160°C a formu na bochník/ biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Máslo s cukrem vyšleháme v kuchyňském robotu do pěny a postupně, za stálého míchání, přidáme vejce.
  3. Smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva a mák a za stálého míchání postupně přidáváme do vyšlehané směsi.
  4. Nakonec přilijeme vlažné mléko a opatrně umícháme dohladka.
  5. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme cca 30 - 45 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed chleba není po vytažení suchá.

Tags

mák
https://www.chute-sveta.cz/2013/05/16/makovec-jako-od-babicky/

Kategorie: chleba a pečivo, dezerty, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:mák

Reader Interactions

Comments

  1. Renata says

    22. října 2014 at 19:02

    Zdravím Vás Jaruško,
    další z vašich chutných receptů na mě nezklamal!!!Výborný a voňavý makovec !!!

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. října 2014 at 21:56

      Moc děkuji, Renato! 🙂

      Odpovědět
  2. Babeta says

    23. února 2015 at 21:43

    Makovec jsem dělala již dvakrát, je fenomenální! Jen si dovolím poznámku. Teplota je zřejmě myšlena na horkovzdušnou troubu. Na klasické pečení na 160*C je to nekonečné.. strašně dlouho voní a pořád není hotový (Pekla jsem asi 45+30 minut)

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. února 2015 at 13:08

      Děkuji Babeto!

      Odpovědět
  3. Sarah says

    19. ledna 2016 at 21:06

    Thank-you for introducing me to this cake, it’s SO DELICIOUS! I’m from New Zealand (currently living in Czech Republic) and I look forward to sharing this recipe with my NZ friends and family 🙂

    Odpovědět
  4. jitka says

    23. ledna 2016 at 21:13

    Makovec máme moc rádi,můj starý recept je sice rychlejší,vše se měří na hrnky a pak jen zamíchat,ale v tom vašem je výraznější vůně a chuť máku,takže těch 10 minut navíc si příště zase udělám a moc si pochutnáme.

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. února 2016 at 12:30

      Moc děkuji!

      Odpovědět
  5. Jarka says

    6. května 2017 at 19:55

    Dobrý den paní Jarko,dnes jsem zkoušela Váš recept.makovec je moc dobrý.Jen se chci zeptat,když ho zamícháte přesně dle všech ingrediencí,máte těsto také tak řídké?Mák jsem posekala v mlýnku na kávu,vejce jsme dala 3 naše domácí,vybrala jsem menší.Musela jsem přidat trochu mouky.Je ale vynikající.Děkuji za odpovědˇ..Jarka

    Odpovědět
    • jarka says

      6. května 2017 at 20:45

      Milá Jarko 🙂 Já jsem ho teď strašně dlouho nedělala, tak si přesně nepamatuju, ale pokud jste šla podle popisu, mělo by to být v pořádku. 🙂 Hlavně, že chutná 🙂 Moc děkuji a mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Martina says

    2. ledna 2019 at 19:58

    Delala jsem ho v bezlepkove uprave (ryzova, pohankova, kukuricna mouka 1:1:1 plus lzice tapiokoveho skrobu) a s mensim mnozstvim cukru (150g a je sladky az az) a je LUXUSNI! Testo bylo velmi ridke, cehoz jsem se lekla, ale riskla jsem to a vyplatilo se. Pekla jsem asi 45 min na 160-horkovzduch. Dekuji za recept!

    Odpovědět
    • jarka says

      3. ledna 2019 at 12:53

      Moc děkuji Martino!

      Odpovědět
  7. Makovec says

    12. ledna 2020 at 22:08

    Jarko, jsem ráda, že nás je víc, kteří rádi vzpomínají na citronovou babetu a makovec. Oba moučníky peču s oblibou, u nás doma se po nich jen zapráší, takže na snídani nebo jako svačina, bohužel, nezbydou 🙂 Děkuji za inspiraci, na oplátku nabízím svůj makovec Makové panenky 🙂 Recept: http://makova-panenka.cz/recepty/makovec-makove-panenky-a-sedmero-dalsich-makovcu/

    Odpovědět
  8. Andrea says

    30. ledna 2020 at 14:30

    Moc Vam dekuji za skvělý recept:-). Hledala jsem makovec, který bude vláčný, nebude obsahovat ani malo ani přemíru máku, nebude přeslazený a velikostně ideálně do bábovkové formy. Tento je vážně LUXUSNÍ! Přesně dle mých představ:-) Těsto bylo řidší, než jsem zvyklà, ale vyplatilo se nepanikarit a nezahušťovat. Z trouby jsem vyndala opravdovou dobrotu. Mňam. Dekuji

    Odpovědět

Napsat komentář: jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕