• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ americké } čokoládové cookies

17. července 2013 / Jarka / 161 Comments

Jump to recipe

Zvedněte ruku, jestli neznáte americké čokoládové cookies, tedy chocolate chip cookies. Našel se někdo? Já myslím, že ne.

Americké čokoládové cookies, tedy chocolate chip cookies jsou sušenky jejichž základní surovinou je čokoláda nebo čokoládové lupínky (to je překvapení, že?). Tradiční recept obsahuje máslo, hnědý a bílý cukr, vejce, jedlou sodu nebo prášek do pečiva, mouku a čokoládu. V závislosti na poměru surovin, míchání nebo době pečení budou některé cookies měkké a jiné naopak křupavé (zdroj wiki). Tyto jsou m.ě.k.k.é. Přesně takové, jaké je mám ráda.  Žádné extra výmysly. Prostě americké čokoládové, a hlavně měkké, cookies.

Přiznám se, že toto není první, ale určitě ani poslední recept na čokoládové cookies, který jsem zkoušela. Najít ten správný recept na ty nejlepší, zkrátka perfektní americké cookies beru skoro jako svoje poslání. Pro tuto chvíli bych ale hledání ukončila, protože tento recept splňuje všechny moje požadavky na dokonalé cookies. Nedá se jim vůbec nic vytknout. Jsou voňavé, plné čokolády a hlavně, měkké. Jen se na mě nezlobte, pokud za nějakou dobu přijdu s novým receptem na cookies a budu vám tvrdit, že jsou dokonalejší.  Prozatím si jdu ale nalít sklenici studeného mléka a zakousnout se do této dobroty.

(Pokud vám tyto cookies chutnaly, nezapomeňte vyzkoušet taky tyto!)

{ americké } čokoládové cookies

Print this recipe
Jarka
17. července 2013
by Jarka
Category cookies, sušenky dezerty všechny recepty
Persons
36
Prep Time
10 minutes
Cook Time
10 minutes
{ americké } čokoládové cookies

Notes

Klíčem k úspěchu těch správných amerických cookies (aby nebyly křupavé, ale naopak vláčné a měkké) je správná konzistence másla - nesmí být ani rozpuštěné, ani moc změklé, ale změklé tak akorát. Tzn. měkké, ale pořád tužší.

Ingredients

  • 1 hrnek (225 g) másla, pokojové teploty
  • 1 hrnek (225 g) krupicového cukru
  • 1 hrnek (200 g) hnědého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 1/2 ČL jedlé sody
  • 3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky
  • 400 g mléčné čokolády, nakrájené na kousky vel. mezi 5 - 10 mm

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 190°C a plechy vyložíme pečícím papírem.
  2. V kuchyňském robotu ušleháme máslo s oběma cukry, cca 5 minut.
  3. Přidáme vejce a šleháme další 2 až 3 minut až směs trochu zesvětlí.
  4. Vmícháme sůl, vanilku, jedlou sodu a promícháme.
  5. Nakonec přidáme mouku s nakrájenou čokoládu a řádně promícháme. Těsto bude hutné.
  6. Směs nabíráme a dávkujeme polévkovou lžící (nebo dávkovačem na zmrzlinu), a lehce z něho vytvarujeme kouli velikosti cca 3 - 4 cm. Každá koule by měla být stejně velká. Kouli lehce stlačíme, aby z ní byla placka cca 5 cm široká a 1 cm vysoká.
  7. Pečeme 10 - 12 minut jenom na spodním ohřevu, nebo dokud okraje nejsou lehce nazlátlé, ale střed je stále měkký.
  8. Cookies necháme vychladnout na plechu, cca 5 - 10 minut dokud neztuhnou a bude s nimi možná manipulace.
  9. Uchováváme v uzavřené nádobě.

Tags

čokoláda,
cookies,
hnědý cukr
https://www.chute-sveta.cz/2013/07/17/americke-cokoladove-cookie/

Kategorie: cookies, sušenky, dezerty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, cookies, hnědý cukr

Reader Interactions

Comments

  1. Katee says

    10. září 2013 at 11:27

    Ahoj, chtěla bych se zeptat,
    1 ČL soli- čl-lžíce? nebo lžička
    1 ČL vanilkového extraktu-lžice nebo lžička?
    1 1/2 ČL jedlé sody-1 a půl lžíce?
    3 1/2 hrnku (435 g) hladké mouky- tři a půl?M

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. září 2013 at 12:59

      Ano: 🙂
      ČL = čajová lžička
      PL = polévková lžíce
      3 1/2 = 3.5 atd.
      Nebo třeba 1 1/4 = 1.25; 2 3/4 = 2.75 atd.

      Odpovědět
  2. Šárka says

    16. listopadu 2013 at 9:32

    Dobré ráno :-),probudily jsme se s chutí na cookies a zajímá mě jak dlouho asi tak vydrží při skladování? Děkuju Š

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. listopadu 2013 at 10:18

      Dobré ráno Šárko, 3-4 dny v řádně uzavřené (vzduchotěsné) nádobě. Krásný víkend!

      Odpovědět
  3. Lenka says

    27. listopadu 2013 at 21:07

    Dobrý den, cookies jsou výborné. Pekla jsem je příteli a už jiné nechce 🙂 Děkuji za recept

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. listopadu 2013 at 4:48

      🙂 děkuji Lenko!

      Odpovědět
  4. Hana says

    22. prosince 2013 at 18:32

    Dobry den, uz jsem zkousela snad milion receptu na cookies, vcetne original Nestle chocolate chip cookies a vsechny jsou vzdy krupave. tak pristi ytden mam v planu ty vase, snad se povedou.
    dekuju za recept.
    taky bych chtela zkusit domaci Orea 😉

    Odpovědět
  5. Thu ha says

    22. března 2014 at 14:20

    Dobrý den, mohla bych se zeptat, zda-li když suroviny na přípravu zredukuju o polovinu, zda-li to nějak neuškodí. Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      23. března 2014 at 15:02

      Milá Thu ha – pokud zachováte naprosto stejný poměr, tak by určitě nemělo 🙂

      Odpovědět
  6. siska says

    25. března 2014 at 17:54

    Dobrý den, dnes jsem zkoušela vaše cookies(přesně tyto) a vůbec ale vůbec se nepovedly, je to hmota,placka co můžu tak akorát vyhodit. Přesto sem postupovala krok za korkem dle vašeho receptu. Kde myslíte že sem udělala chybu? Děkuji

    Odpovědět
  7. Jarka says

    25. března 2014 at 21:10

    Milá Sisko, to mě mrzí! Ale bohužel vůbec nevím, co se mohlo stát. 🙁 Možná pečené moc dlouho (každá trouba peče jinak), konzistence másla, apod.? Musela bych u Vás být a vidět to, abych Vám mohla lépe odpovědět. Mějte se krásně!

    Odpovědět
  8. Jana says

    27. března 2014 at 19:04

    Dělám už asi 3tí recept a vždy to dopadne stejně. Hnědá placka. Vůbec to nevypadá jako cookies. Nevím co dělám špatně:(

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. března 2014 at 20:45

      Jano, já bych je musela vidět, abych Vám mohla říct alespoň přibližně, co je třeba špatně. Pošlete mně třeba fotku na mail. Fotím ale jen to, co ve skutečnosti udělám, tak snad se brzy podaří. Příští týden budu dávat další recept na cookies, tak vyzkoušíte ten a uvidíte. 🙂

      Odpovědět
  9. Katka says

    28. března 2014 at 10:07

    Dobrý den, myslíte, že by se dala polovina množství mouky nahradit třeba celozrnou? Jsem zastánkyně zdravé výživy, ale sušenky vypadají báječně, tak mne napadlo jestli by se daly trošku přilepšit tou celozrnou moukou. 🙂 Předem děkuji za odpověď!

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. března 2014 at 6:18

      Milá Katko, použití celozrnné mouky bude vyžadovat trochu experimentování. Začněte nahrazením 1 hrnku hladké mouky (125 g) za 3/4 hrnku celozrnné a podle potřeby dáe přidávejte. Cookies budou po upečení trochu tmavší a také budete muset trochu experimentovat s časem. Zkuste nejdříve upéct 4 – 6 cookies cca 8 – 10 minut, nechte je vychladnout při pokojvé teplotě a uvidíte. Pokud budou měkké, čas je akorát, pokud budou křupavé zkraťte čas o další 1 – 2 minuty. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  10. Adussici says

    20. dubna 2014 at 14:21

    Zdravím 🙂 Dnes som skúšala tieto cookie a chuťovo boli výborne, len asi prvé dva plechy som robila veľké placky na začiatku tak boli MEGA 😀 No musím povedať, že dnes idem urobiť ešte jednu várku, ale – s ocinom sme sa zhodli, že sú príliš sladké – dám menej cukru a viac čokolády 🙂 Heh, naozaj výborne a recept nenáročný – našťastie som si vybrala maslo už včera a dnes ráno bolo mäkučké takže sa ľahko s ním pracovalo.

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. dubna 2014 at 6:50

      Děkuji Vám!

      Odpovědět
  11. Brian says

    27. dubna 2014 at 17:35

    Jarka, tieto cookies su uplne ze the best of cookies, tiez som skusal uz rozne cookies a vzdy boli take tvrde a tak som ich prestal robit. Tieto som skusil vcera z polovicnej davky pri zachovani pomeru a vysli perfektne, vsetkym chutili a dnes som teda upiekol druhykrat a opat vysli rovnako, ine cookies uz robit nebudem, lebo uz nemozu byt lepsie, uz sa mozu len vyrovnat tymto 🙂 a rada pani Jane, myslim si, ze moc dlho mate tie cookies v rure, preto stvrdnu, musi te ich tam mat tak 10 minut, budu vyzerat este mierne surovo ked ich vytiahnete, ale oni sa ako keby este na vzduchu dorobia a pak su vytecne a vobec nie su tvrde,proste mnam 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. dubna 2014 at 20:24

      Moc děkuji, Briane!

      Odpovědět
  12. Vašek says

    28. dubna 2014 at 8:48

    Dobrý den, především bych chtěl pochválit Vaši úžasnou stránku, recepty a obrázky vypadají skvěle. Na stránky chodím posledních pár dní (když se zrovna nemusím učit, resp. když se mi zrovna nechce). Napadlo mě zda-li by nešlo máslo vyměnit za nějaký rostlinný olej popř. arašídové máslo a alespoň část mouky za celozrnnou?? Všechny recepty vypadají božsky, ale v mnoha případech si to z dietologického hlediska nemohu dovolit 😀 (cukr, máslo, bílá mouka), proto se ptám.
    Moc děkuji za odpověď, jen tak dál 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2014 at 21:53

      Dobrý den Vašku, moc děkuji za pochvalu, tyto komentáře mě motivují k dalšímu blogování. 🙂 Já vím, že recepty nepatří do kategorie „zdravé“ výživy, ale určitě je možné je přizpůsobit Vašim dietologickým potřebám. Máslo můžete určitě nahradit margarínem. V případě rozpuštěného másla ho můžete nahradit rostlinným olejem, ale v poměru 1 hrnek (240 ml, 226 g) másla se doporučuje nahradit 3/4 hrnku (180 ml) oleje. Pokud byste chtěl ještě zdravější variantu, můžete ho nahradit jablečným pyré (můžete si udělat doma, že si uvaříte oloupaná jablka v troše vody nebo můžete použít jakékoliv dětské přesnídávky. Jen pozor, ty jsou obvykle sladké, budete muset snížit cukr). Bílou mouku celozrnnou můžete také nahradit, jen zase v jiném poměru a to opět 1 ku 1/2 až 3/4. Počítejte jen s tím, že celozrnná funguje v těstě trochu jinak a výsledný produkt může být trochu tužší, hutnější. Zároveň se trochu změní chuť, bude trošku hořčejší. Někde jsem četla, že se nedoporučuje nahradit více jak 1/4 bílé mouky tmavou, pokud je chuť v pohodě, může to být až 1/3. Tím chci říct, že když je v receptu uvedeno 200 g hladké mouky, nahraďte přibližně 50 až 70 g moukou celozrnnou. Vše ale záleží také na Vaší chuti. S cukrem je to trochu složitější, ale určitě ho můžete ve většině receptů zkusit snížit o čtvrtinu. Plnotučné mléko určitě polotučným nebude problém, to samé platí o plnotučném jogurtu. Četla jsem, že 1 hrnek smetany (240 ml) je možné nahradit 3/4 hrnku (180 ml) mléka a 1/3 hrnku (80 ml) rozpuštěného másla, jen pozor – nic z toho neušleháte, teda třeba krém na dort z toho nepůjde. U „náhražek“ vždy záleží na konkrétním receptu. Přeji Vám veselé experimentování a jen doporučuji nenahrazovat u jednoho receptu příliš mnoho surovin, aby výsledná chuť nebyla až příloš pozměněná. Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Gabriela says

        25. května 2015 at 19:09

        Dobrý den, prosím vás, a kdybych chtěla nahrazovat většinu másla tím pyré, tak kolik ho tam mám dát?
        Třeba kdybych dala jen 70g másla a zbytek pyré.
        Děkuji za odpověď 🙂

        Odpovědět
        • Gabriela says

          25. května 2015 at 19:12

          A ještě jeden dotaz, když dovolíte. 🙂
          Lze nahradit část cukru sladidlem? Např. stévií?
          Děkuji

          Odpovědět
          • Jarka says

            25. května 2015 at 20:32

            Určitě můžete, jen pozor, abyste je ve finále neměla přeslazené. Někde jsem četla, že je stévia v suché formě až 30 krát sladší než cukr, v tekuté snad ještě víc. Podle převodvých tabulek by měl 1 hrnek (225 g) odpovídat 1 ČL, ale radši začněte třeba jen s 1/2 ČL, ochutnejte a pak přidávejte.

        • Jarka says

          25. května 2015 at 20:30

          Dobrý den Gabrielo, abyste moc nezměnila výsledek, udělala bych to do začátku půl na půl. 🙂

          Odpovědět
          • Gabriela says

            26. května 2015 at 21:17

            To víte, já jsem diabetik a přítel vyznává fitness životní styl, ale moc rád mlsá, a většinou sní celý pekáč na ráz, tak vymýšlíme co se dá 🙂
            Děkuji za rady
            A vaše nejlepší banánovo nutelové muffiny na světě, děláme bez přidaného cukru a tuku a je to skvělé. Tak snad vyjdou i sušenky.

        • Petra says

          8. prosince 2015 at 18:13

          A v nutelle cukr není? 😀

          Odpovědět
  13. Kačka says

    3. května 2014 at 22:02

    Dobrý večer…. Asi mám problém jako ostatní.Ať udělám placičky malé pořát to je placka 😀 Ale i tak jsou strašně chutné a celá rodina si je chválí! Přítel je dokonce vzal ochutnat rodičům. Jsou tedy dost sladké.. Myslíte že se nic nestane když trochu cukru uberu? 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. května 2014 at 10:33

      Dobrý den Kačko, problém bude pravděpodobně v jejich velikosti a také v délce pečení. Pokud je děláte malé a nezkrátíte dobu pečení, vysušíte je a pak z nich máte tu placku, která je pravděpodobně ještě křupavá. Myslím, že by se nemělo nic stát, pokud snížíte množství cukr. Možná Vám ale spíš doporučím upéct moje druhé cookies, které by měly na 100 % být měkké. Jinak děkuji!

      Odpovědět
  14. Kačenka says

    8. května 2014 at 18:05

    Dobrý den, jakmile jsem jednou upekla tyto sušenky celá naše rodině se do nich zamilovala. Ačkoli jich je dost vždy se po nich jen zapráší 🙂 jsou úžasné

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. května 2014 at 21:07

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  15. Katka says

    9. května 2014 at 12:46

    Dobrý deň,

    včera som prvýkrát robila tieto cookies a musím povedať, že sú úžasne. Dokonalá chuť! Len sa mi prvý plech nepodaril, lebo sa mi roztiekli do jednej veľkej placky, ale vyriešila som to tak, že som z nich robila malé guľôčky a v rúre sa pekne rozliali na cookies…aj keď nie sú také krásne, ako Vaše, ale tá chuť je neopísateľná 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. května 2014 at 13:03

      Moc děkuji Katko!

      Odpovědět
  16. Veronika says

    26. května 2014 at 14:38

    Cookies jsou výborné!! dnes jsem je dělala a všichni se po nich můžou utlouct! 😀 takže děkuji za recept!! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. května 2014 at 20:38

      Moc děkuji, Veroniko!

      Odpovědět
  17. Adél says

    28. června 2014 at 10:11

    Dobrý den, právě jsem sušenky dopekla. Jsou mega obrovskê, což je spíše dobře, ale trochu tvrdé.. myslíte, že třeba ještě zvlhnou? 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. července 2014 at 6:22

      Milá Adél, obávám se, že jste je možná pekla moc dlouho a trochu vysušila. Je skutečně třeba je vyndavat včas, i když se Vám budou zdát nedodělané. Tím právě proto potom změknou. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  18. Luky says

    30. června 2014 at 23:00

    Dobry den chtel bych se zeptat na kolik je to asi susenek klasické velikosti? Dekuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. července 2014 at 6:34

      Dobrý den Luky, přes 30 jich určitě bude. 🙂

      Odpovědět
      • Zuzana says

        13. prosince 2015 at 12:17

        Dobrý den, z této dávky jsem měla přes 90 (opravdu devadesát) větších sušenek. Pak jsem ještě dělala poloviční dávku se sušenými brusinkami, ovesnými vločkami a špetkou skořice. Dohromady asi 130 sušenek. Vezla jsem je na závody a mohu s čistým svědomím říct, že 1 a 1/2 dávky uspokojí na tři dny minimálně 10 sportovců a všichni soupeři budou závidět.

        Odpovědět
        • Jarka says

          15. prosince 2015 at 11:47

          Tak super, Zuzko 🙂

          Odpovědět
  19. Monika says

    3. července 2014 at 16:42

    Dobrý den!

    tyto cookies jsem zkoušela dle Vašeho receptu a ihned napoprvé se povedly 🙂 doma si všichni moc pochutnali. Co se týče vyndavání cookies z trouby – je opravdu lepší je ponechat v troubě o pár minutek méně, po vyndání se opravdu krásně dodělají a jsou takové, jaké mají být. Zítra (anebo pokud to nadšením nevydržím, tak dnes) je budu péci znova. Časem se budu inspirovat Vašimi dalšími recepty, jelikož jsou dobře napsané, hlavně srozumitelně. Též musím ještě pochválit Vaše webové stránky, které se mi moc libí 🙂

    S pozdravem

    Monika

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. července 2014 at 2:13

      Moc děkuji, Moniko! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  20. Denisa Hradecká says

    12. července 2014 at 14:21

    Sušenky byly moc dobré 🙂 Akorát první várku jsem neodhadla moc množství a vyběhly tak, že se slepily všechny k sobě 😀 Další už jsem dělala malé placičky, které byly dost daleko od sebe a ty dopadly suprově.

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. července 2014 at 21:09

      Moc děkuji, Deniso!

      Odpovědět
  21. Jindřiška Bartůšková says

    28. července 2014 at 15:45

    Moc děkuji za recept, sušenky se mi povedly hned na poprvé a opravdu byly takové jaké jsem čekala, jen jsem zvolila poloviční dávku. Těším se až projdu další recepty na inspiraci. Jen tak dále 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. července 2014 at 13:05

      Moc děkuji, Jindřiško! 🙂

      Odpovědět
  22. Tereza says

    29. července 2014 at 17:25

    Taky jsem první dávku neodhadla a mám z nich obry 😀 Dala jsem míň cukru a jsou výborný! :))

    Odpovědět
  23. Eliška says

    1. srpna 2014 at 21:05

    Tento recept jsem vyzkoušela a ten kdo ochutnal, mi říkal na ně jen samou chválu a chtějí recept! Fakt super recept 🙂

    Odpovědět
  24. Denisa says

    13. srpna 2014 at 18:12

    Jsou vynikající! 🙂

    Odpovědět
  25. Týna says

    18. srpna 2014 at 10:38

    Dobrý den, moc se těším, až si vaše sušenky upeču, ale chtěla jsem se zeptat, musí to být máslo nebo stačí Hera?

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. srpna 2014 at 15:38

      Děkuji, Týno. Na 100 % máslo, peču jedině a vařím z něho a skutečně dělá divy 🙂

      Odpovědět
  26. Lucy says

    15. září 2014 at 10:30

    Jak moc jsem se na tyto sušenky těšila, tak moc jsem byla zklamaná chutí 🙁 Na mě jsou až moc máslové (vůbec mi to nějak nesedělo….taková zvláštní chuť..) a dost sladké! Rozhodně Méně cukru a volit moučkový…. Ale přítelovi chutnaly…;)

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. září 2014 at 21:03

      Tak to mě mrzí Lucy, ale to že jsou máslové a hodně sladké je prostě typicky americké 🙂 Méně cukru dát můžete, ale hlavně ne moučkový. To nebude fungovat 🙁

      Odpovědět
  27. Babeta says

    9. října 2014 at 9:50

    To jsou ony!!! V USA a Kanadě jsem na nich ulítala, tady jsem měla párkrát snahu najít recept, který je z českých ingrediencí a jednoduchý, včera byl Váš recept mým prvním pokusem. Jsou fenomenální! Samozřejmě sladké jako cecek, ale tak prostě mají být. Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. října 2014 at 12:44

      Milá Babeto, moc děkuji! Jsem ráda, že jste „je/ mě“ našla 🙂 Zkuste i ty druhé, měkké čokoládové cookies – budete taky mile překvapena 🙂 Moc děkuji a mějte se!

      Odpovědět
      • Babeta says

        7. listopadu 2014 at 10:11

        Přiznám se, že po prvním vyvedeném pokusu jsem nechtěla zkoušet jiný recept. Jen pro změnu jsem vytvořila mandlovou variaci – těch 400 g mléčné čokolády jsem nahradila 200 g plátkových mandlí… A jsou fenomenální! Nejsou tak moc sladké a hned mám pocit, že jsou zdravější 🙂 Asi budu střídat „náplně“ dle chuti a přání mlsajících.

        Odpovědět
  28. katka says

    22. října 2014 at 16:41

    Dobrý den,
    dnes jsem pekla vaše cookies a jsou výborné :):) akorát se mi při pečení roztekly a spojily se :(( je to normální nebo by měli více držet tvar

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. října 2014 at 22:01

      Dobrý den Katko, děkuji Vám! Tipuji, že jste měla pravdědobně moc měkké máslo a tak bylo celé těsto víc měkké. Někdo tady měl stejný problém, mrkněte do komentářú shora. Pokud je těsto moc měkké, můžete ho na chvilku dát do lednice. Měly by skutečně držet tvar, vždy fotím, co vytvořím 🙂 a moje tvar drží 🙂 Ještě jednou děkuji! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  29. Markéta says

    3. listopadu 2014 at 14:27

    Díky za skvělý recept!
    Jen jsem trochu neodhadla velikost a staly se mi z toho gigacookies 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. listopadu 2014 at 20:56

      Moc děkuji, Markéto!

      Odpovědět
  30. Andrea says

    29. listopadu 2014 at 20:37

    Dobrý den, dá se vanilkový extrakt nahradit vanilkovým cukrem
    Děkuji za odpověd a přeju hezý den 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. listopadu 2014 at 15:19

      Milá Andreo, bohužel nedá, už kvůli té chuti 🙂 Pokud nemáte vlastní, kupte si nějakou náhražku, ale doporučuji na bází alkoholu. (Jen ne Dr. Oetker, ten dělá na bázi oleje a je to tak převoněné, až se mně z toho dělá špatné). Jinak koupíte v každém supermarketu, obvykle tam, kde mají prášky do pečiva apod. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  31. Jana says

    9. prosince 2014 at 19:14

    Dobrý den,
    myslíte, že přidáním potravinářského barviva by se nemělo nic stát (s konzistencí atd.)? Na Silvestra bych ráda nějaké sušenky upekla, ale chtěla jsem právě hezky barevné, aby to mělo ten správný party nádech 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. prosince 2014 at 20:07

      Milá Jano, přidáním barviva se určitě s konzistencí nic nestane, maximálně to můžete přehnat s odstínem 🙂 Každopádně ale doporučuji gelové potravinářské barvy Wilton, nikoliv ty práškové. Gelové stačí na špičku nože a barví až až. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  32. lusi says

    1. února 2015 at 14:52

    Ahoj moc bych chtěla vyzkoušet tyto sušenky jen jsem se chtěla zeptat jestli je tam ta jedlá soda nutná? Předem děkuji.

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. února 2015 at 12:53

      Milá Lusi, jedlá soda je „nadzvedne,“ bez ní byste je měla tuhé splasklé, placaté.

      Odpovědět
  33. Eliška says

    26. února 2015 at 12:54

    Dobrý den, dnes jsem pekla Vaše cookiesky a jsou skvělé. Dělala jsem je z poloviční dávky, kdyby se nepovedly, tak ať není příliš škody 🙂 ale povedly se na jedničku, škoda, že nejdou vkládat fotografie, ráda bych se pochlubila 😛

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. února 2015 at 14:30

      Moc děkuji, Eliško! Klidně mně fotku pošlete mailem, já něco vymyslím 🙂 jarka zavináč chute-sveta.cz Mějte se krásně!

      Odpovědět
  34. Vendula says

    23. března 2015 at 9:18

    Dobrý den,
    super recept! Děkuji! 🙂
    Ale placičky mi vůbec nevyběhly 🙁 nevím proč? Mám dát více sody nebo přidat kypřící prášek? Byly to jen tenké placky. Ale chuťově byly výborné. Všem moc chutnali!!! 🙂

    Odpovědět
  35. Merylka says

    16. května 2015 at 18:25

    Právě jsem dopekla a jsou naprosto úžasné! Vyrobila jsem neuvěřitelných 56 cookies a opravdu jsou sladké, vláčné a chutné! Výborný recept! 🙂

    Odpovědět
  36. Katka says

    3. června 2015 at 13:42

    Bože to je žrádlo, sice se mi slepily v jeden, ale jsou LUXUSNÍ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! díky, díky díky za tento recept!!!

    Odpovědět
  37. Lucie says

    15. června 2015 at 16:43

    A jsem tu zase s chválou. Co od Vás zkusím, k tomu se často vracím. A to jsem věčný zkoušeč nových receptů z foodblogů. Ale k sušenkám. Neskutečně dobré! Po přečtení příspěvků jsem šla jen do poloviční dávky, abych s čokoládou za 10 kč z Ikea (výprodej staršího designu) neskončila taky s hnědými plackami. Ale kdeže! Mám 25 pěkných cookies, které i s menším množstvím cukru jsou úžasně sladké, měkké, a na jazyku se jen rozplývají. Chvála a díky Vám! V lednici chladne směs na jahodovou zmrzku, tak doufám, že i bez zmrzlinovače Vás zítra budu (alespoň doma v kuchyni) opět chválit. Mějte se.

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. června 2015 at 12:52

      Moc děkuji, Lucie! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  38. Tereza says

    23. června 2015 at 22:46

    Strašně dlouho hledám a zkouším různé recepty a nikdy to nebylo tak jak sem si představovala, dneska jsem si upekla vaše cookies a byla jsem neskutečně šťastná, že už jsem ten pravý recept našla. Moc vám děkuju

    Odpovědět
    • Jarka says

      24. června 2015 at 12:42

      Haha 🙂 Moc děkuji Terezo, zkuste ještě ty měkké čokoládové cookies. Ty jsou taky super 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  39. Markéta says

    17. července 2015 at 11:42

    Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda je možné nahradit vanilkový extrakt vanilkovým cukrem.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      19. července 2015 at 13:53

      Dobrý den Markéto, teoreticky můžete, když když uberete cukr a nahradíte tím vanilkovým.

      Odpovědět
  40. Bára says

    20. července 2015 at 20:27

    Dobrý den,
    ze spousty receptů na cookies jsem si vybrala Váš – především protože tyto stránky vypadají nádherně (už se těším, až prozkoumám další recepty), fotky sušenek taky, a tak jsem nedokázala odolat.
    Nicméně jsem trochu ubrala cukru a stejně jsou strašně sladké… a pekla jsem je na 190 stupňů a po asi osmi minutách se mi připálila čokoláda – kupodivu ta na vaření (jinak jsem tam nakrájela ještě nějakou podivnou mléčnou, co jsem našla doma). Je to špatnou čokoládou, nebo mi trouba hřeje moc? Stalo se Vám to někdy?
    Díky a pěkný den 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. července 2015 at 21:12

      MIlá Báro, moc děkuji za Vaši pochvalu, ale mrzí mě, že se cookies nepovedly podle Vašich představ. Určitě tam může hrát roli i ten cukr, ale chápu, že i po ubrání cukru na Vás můžou být hodně sladké, ne-li přeslazené. Ale to jsou prostě americké cookies, všechno sladké je u nich spíš přeslazené. 🙂 A teď k troubě. Ano, každá trouba může péct trochu jinak, ale zase ne tak, abyste na stejných stupních spálila čokoládu. „Problém“ spíš vidím v tom, jestli jste neměla nastaveno pečení v horkovzdušné troubě. Já mám sice taky horkovzdušnou, ale používám ji minimálně, standardně peču jako v elektrické, horní a spodní ohřev. U horkovzdušného pečení je třeba teplotu snížit až o 40°C, tedy klidně na nějakých 150-160°C. Pak by to mělo být v pohodě. Ale toto jsou všechno jen moje doměnky, odhady, bohužel nemůžu úplně přesně říct, protože jsem tam nebyla 🙁 Zkuste kdyžtak ještě tento recept – já ho používám častěji než tento http://www.chute-sveta.cz/mekke-cokoladove-cookies/ Mějte se krásně!

      Odpovědět
  41. Bára says

    26. července 2015 at 14:27

    No jo, horkovzdušnou troubu máme. A protože pečení houby rozumím, nevěděla jsem, že je v tom rozdíl.
    Díky!

    Odpovědět
  42. Markéta Štěrbová says

    27. července 2015 at 21:23

    Je to super. Uz jsem to zkousela asi 100 a vzdy se mi to povedlo. Best cookies. 🙂 :*

    Odpovědět
  43. Martina says

    10. srpna 2015 at 9:46

    Dobrý den,
    vy jste gurmánka i slovem. Vaše popisy dobrot jsou úplně hříšné. Tolik toho budu muset vyzkoušet :-). Cookies jsou velkolepé. Děti i manžel mi je rvou přímo z plechu (a to manžel sladké nejí :-)).
    Chtěla jsem se zeptat, v několika receptech rozpouštíte ingredience v mikrovlnce. Jde ji nahradit rozehřátím nad párou?
    Pěji na váš blog jen chválu. Těhotenským kilům zdar.

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. srpna 2015 at 21:41

      Milá Martino, moc děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se recepty líbí a chutnají 🙂 Určitě můžete rozpustit nad parou, já jem beru tu nejrychlejší variantu a co nejméně nádobí. 🙂 Mějte se krásně a ještě jednou moc děkuji!

      Odpovědět
  44. Veronika says

    10. srpna 2015 at 13:39

    Dobrý den,

    mohu místo vanilkového extraktu použít vanilkový lusk? Předem děkuji za odpověď. Cookies vypadají velice dobře už se těším až je vyzkouším.

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. srpna 2015 at 13:41

      Určitě můžete Veroniko, jen to nepřežeňte, lusk je přece jen silnější než uvedené množství extraktu. Ta vanilka je tam víceméně jen na dotvoření chuti, takže jen tak na špičku nože, lžičky bych dávala.

      Odpovědět
  45. Barca says

    13. srpna 2015 at 16:53

    Děkuji za bezva recept,sušenky jsou vyborné jen nejsou moc vysoké.Moje drahá polovička z USA tvrdí,že v receptu chybí prášek na pečení,který sušenky nadzvedne.Ale nijak extra mu to nevadí a i tak mu chutnají.

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. srpna 2015 at 19:42

      Děkuji Vám, Barčo. 🙂
      Prášek do pečiva v nich nechybí, přečtěte si můj poslední příspěvek o prášku do pečiva a jedlé sodě. 🙂 Na fotce jsou cookies přesně tak, jak jsem je upekla já a myslím, že je docela vidět, že jsou poměrně vysoké. Těžko říct, čím to může být, když jsem u toho nebyla 🙁 ale moje tipy jsou: Nešly včas do trouby, těsto s jednou sodou musí hned do tepla, protože jedlá začne působit hned, jak se smíchá s mokrými surovinami a tímpádem pravděpodobně účinek zeslábnul. Další možností je, že možná bylo těsto moc měkké (v tomto horku se ani nemůžeme divit 🙂 ) a teplo v troubě začalo na těsto působit rychleji. A ještě další možností je, že jste možná měla kuličky moc malé – musí být skutečně dost velké, aby teplo v troubě na ně působilo pomaleji a pomaleji se ta koule rozkládala a tímpádem zůstalo cookie poměrně vysoké. A poslední možností, která mě napadá je, jestli jste je nepekla moc dlouho. Ale všechno to jsou pouze dohady 🙂 Zkuste kdyžtak můj druhý recept na americké cookies – http://www.chute-sveta.cz/mekke-cokoladove-cookies/, tak zase není jedlá soda, ale je to tak správně 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Barca says

        15. srpna 2015 at 20:59

        To ja nevim,to rikala ma draha polovicka….me kazdopadne chutnali at jsou to placky nebo silnejsi,jen priste uberu cukr.Koule jsem mela velke,delala jsem davkovacem na zmrzlinu,v troube byly cca 8 min. stale je jeste mam a jsou porad mekkounke.Spis bych to videla na to,ze testo dlouho stalo,jelikoz jsem v trobe stridala plechy.Teplem to urcite nebylo,v CR neziji a u nas je kol.20 st …… Ale jak pisi,nevadi mi to,byl to prvni pokus a priste to treba bude lepsi….Mam Vase recepty moc rada

        Odpovědět
  46. Eliška says

    13. srpna 2015 at 21:08

    Dobrý večer, právě jsem dopekla 🙂 Jsou výborné! Nemám je tak krásné jako vy ale na první pokus to taky nebylo vyloženě špatné. Ty první vypadaly jako malý dezertní talířek a ty poslední jsem zase připekla, protože jsem Vám začala psát a zapomněla jsem na ně 😀 ale i tak se do nich děti s manželem pustili a na zítra jich moc nezbyde. Děkuji za super recept 🙂 .

    Odpovědět
    • Jarka says

      14. srpna 2015 at 13:30

      Moc děkuji, Eliško! 🙂

      Odpovědět
  47. Terka says

    22. srpna 2015 at 18:09

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda lze čokoládu nahradit bílou. Vím že je sladší a brala bych třeba cukr, ale nevím zda to pak bude stejné. Nebo nedávat vůbec? Z důvodu alergie na kakao a čokoládu bych musela podstupovat jisté riziko

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. srpna 2015 at 21:08

      Terko, bez problému můžete 🙂

      Odpovědět
  48. Iveta says

    14. září 2015 at 14:39

    Dobrý den, zkoušela jsem o vikendu tento recept na cookies a je to bomba, přítel mi zakázal zkoušet jiný 😀 jsou nejlepší.

    Odpovědět
  49. Michaela says

    15. září 2015 at 16:50

    Dobrý den,
    ačkoliv mě péct moc nebaví (raději vařím), tak jsem tento recept vyzkoušela. Původně měly být cookies určené pro přítele, který bude mít narozeniny, ovšem rodiče se po nich mohli utlouct. Tak mi nezbývá nic jiného, než upéct další 😀

    Máte vážně skvělý blog, už jsem si udělala seznam, co vše od Vás zkusím. A musím pochválit i příjemný vzhled stránek! A fotografie jídel, no dokonalost! ♥

    Přejí hezký den,
    Míša ♥

    Odpovědět
  50. Aireen says

    19. září 2015 at 20:55

    Dobrý den, cookies jsem pekla již několikrát, jsou opravdu výborné. Dnes peču znova ^^ a opět jsou skvělé… Moc děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. září 2015 at 21:31

      Moc děkuji! :-)))

      Odpovědět
  51. Vanda says

    6. října 2015 at 19:41

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli by sušenky šli upéct úplně bez cukru?

    Odpovědět
    • Jarka says

      7. října 2015 at 14:25

      Milá Vando, to by muselo být úplně jiné složení surovin, v tomto si to vůbec neumím představit 🙁

      Odpovědět
  52. Simona says

    11. října 2015 at 13:01

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli by nevadilo,když dám pryč vanilkový extrakt. Děkuju:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. října 2015 at 13:48

      Simono, teoreticky nevadilo 🙂 Kdyžtak zkuste ubrat trochu krupicového cukru a ten nahradit vanilkovým cukrem.

      Odpovědět
  53. Anna says

    20. října 2015 at 20:01

    Moje taky vypadají jako placky, (úplně vždycky) ale přece je kvůli tomu nevyhodím. Chutnají skvěle, a když na plech hodím prostě kuličku bez promačkávání středu, vypadají o něco lépe.
    Já jich napekla 50 😀

    Odpovědět
  54. Iva says

    26. října 2015 at 11:46

    O víkendu jsem dělala cookies přesně podle Vašeho receptu, bez úprav a dokreslování, protože Vy to máte ve svých receptech perfektně zmáklé 😉 a výsledek – nepřekonatelný… Určitě jste si již zvykla (žvaním, na to se zvyknout nedá :-)) na komentáře typu „Lepší jsem nikdy nejedla“… mně vždycky potěší.. tak největší díky patří Vám 😉

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:54

      Haha, moc děkuji Ivo! Pozitivní komentáře nikdy neomrzí a vždycky moc potěší. Jsou totiž důvodem, proč jsem to „ještě“ nezabalila 🙂 a nutí mě zkrátka nepřestávat 🙂 Moc děkuji!

      Odpovědět
  55. Nycky says

    29. října 2015 at 8:55

    Muzu se zeptat co se stane když tam nedam ten hnedy cukr

    Odpovědět
    • Jarka says

      10. listopadu 2015 at 13:38

      Milá Nycky, budou křupavější – hnědý cukr je dělá vláčnější.

      Odpovědět
  56. Betynka says

    31. října 2015 at 18:11

    Tak jsem udelala podle receptu a moc se mi povedli. Zprvu jsem se tolik soustredila na to, abych mela vsechno spravne,ze jsem zapomnela na mouku

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:23

      Moc děkuji, Betynko!

      Odpovědět
  57. Jan says

    1. listopadu 2015 at 14:00

    Jak se má správně kládct těsto na plech vždy se mi roztečou a spojej se do hromady.Děkuji za odpověď.Jan

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:19

      Milý Jane, uděláte kuličky a dejte jich celkem 9 ks na jeden plech, tedy 3 x 3. Možná máte těsto moc měkké, možná bylo máslo moc měkké, ve finále není tak hutné, jak by mělo být. Dejte ho na 30 minut – 1 hodinu do lednice. Tento trik by mohl pomoct.

      Odpovědět
  58. Lenka says

    7. prosince 2015 at 20:12

    Dobrý večer, cookies jsem pekla kamarádce na narozeniny, byla nadšená, jsou naprosto dokonalé! Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. prosince 2015 at 11:46

      Moc děkuji, Lenko!

      Odpovědět
  59. Věrka says

    12. prosince 2015 at 19:01

    Dobrý den,
    cookies jsem dělala poprvé a mám několik poznatků:
    roztékají se až do velikosti dvojnásobku;-)
    Hutné těsto znamená takové, že se z nich dají dělat kuličky ručně, ale ne taková, že z toho jde vyrobit švestkový knedlík, a co se týče té kouzelné konzistence másla: je to taková, že jde rozkvedlat šlehacím mixérem aniž by hrozil zavařením;-)

    Akorát co se týče počtu výsledných cookies (dávkování jsem dodržela podle receptu): výsledný počet cookies je 65 o průměru cca 6cm. Asi mám kouzelnou troubu.

    Odpovědět
  60. nela says

    26. ledna 2016 at 20:40

    Dobrý den….tak nevím , kde se stala chyba, ale těsto bylo moc řídké a všeho jsem tam dala přesně. 🙁 přidávala jsem mouku,ale…kuličky se tvarovat nedaly

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 18:36

      Dobrý den Nelo, bohužel nedokážu říct, protože jsem u toho nebyla 🙁 Ale je tady tolik komentářů zrovna k těmto cookies a nikdo stejný problém nepopisuje. Nedala jste tam rozpuštěné máslo? Jinak bohužel nevím. 🙁

      Odpovědět
  61. Mayapie says

    12. února 2016 at 20:16

    Zdravím 🙂 právě jsem vyzkoušela a během čekání na další plechy jsem jich hned pět snědla takže výborné… možná příště ještě drobátko uberu cukr, ale oproti jiného receptu jsem se už poučila a opravdu si šla koupit třtinový cukr protože posledně jsem ho nahradila normálním cukrem a bylo to moc sladké… ale upřímně jsem si tak polovinu těsta schovala do mrazáku, protože mi to vyšlo na 42 sušenek jen z té jedné poloviny 😀 Také jsem prvně dala víc těsta takže se mi mírně spojily ale bylo jednoduché je rozpojit. Moc děkuji za recept 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:49

      Super, moc děkuji! S tím cukrem jen opatrně. Já vím, že je ho porce, ale … cukr nejen sladí, ale má taky jinou funkci. Těsto (= sušenky) je kvůli němu vláčné a měkké. Když uberete cukr můžete je mít ve finále křupavé, nebo křupavější. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  62. Lili says

    14. února 2016 at 15:32

    Myslíte že se změní chuť, když místo mléčné čokolády dáme normální či hořkou? Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. února 2016 at 17:47

      Na 100 % ne. 🙂

      Odpovědět
  63. Karolína says

    24. února 2016 at 12:17

    Děkuji moc za recept, cookiesky se povedly a jsou výborné:3 do jedněch jsem dala karamel a taky jsou skvělé:) učitě mrknu i na další z vašich receptů:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      29. února 2016 at 13:39

      Moc děkuji, Karolíno!

      Odpovědět
  64. Jana says

    4. března 2016 at 22:57

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli místo té jedné sody bych mohla dát prášek do pečení. Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. března 2016 at 6:53

      Dobrý den Jano, bohužel nemůžete, má úplně jinou funkci. Mrkněte na můj článek http://www.chute-sveta.cz/prasek-do-peciva-vs-jedla-soda/
      Mějte se krásně!

      Odpovědět
  65. Pavlína says

    24. března 2016 at 13:25

    Zdravím, sušenky jsou výborné ale chtěla bych se zeptat, jak je možné že se v troubě roztečou. Konzistence to prostě nevydrží. Pokouším se o ně už po několikáté a nechápu kde je chyba. Jinak tato stránka je skvělá, vaše recepty jsou do jednoho vynikající. Děkuji

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:03

      Milá Pavlíno, těsto bude pravděpodoně moc měkké, zkuste ho dát na 30 minut do lednice. Taky pozor na co pečete – jestli náhodou nepečete na horkovzdušný program. Ten je mnohem silnější a délku pečení je třeba o několik minut zkrátit. Mějte se krásně a moc děkuji za pochvalu!

      Odpovědět
  66. Pavlínka says

    23. dubna 2016 at 18:39

    Zkoušela jsem, bohužel se nepovedlo. Bylo to příliš sladké a celé nějaké divné. Postupovala jsem přimo podle receptu, tak nevím, co jsem udělala špatně. Musela jsem přidat zhruba 200g mouky, aby to bylo alespoň trochu poživatelné, ale ani tohle cookies nespasilo….

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:22

      Milá Pavlínko, mrzí mě to, ale těžko radit na dálku 🙁 Na druhou stranu mně přijde až nemožné přidat navíc 200 g mouky, tedy skoro polovinu pokud jste dodržovala postup. Toto je jeden z receptů s nejvíce komentáři, a nikdo podobný „problém“ neměl.

      Odpovědět
  67. Adela says

    3. května 2016 at 17:43

    Dobrý den, dnes jsem dělala tyto cookies, je z nich však pouze placka, ale vše jsem dělala podle receptu. Nevíte, jak je to možné?

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. května 2016 at 11:32

      Milá Adélo, těžko radit, když jsem u toho nebyla – prosím, projděte těchto 100+ komentářů, někdo mohl mít stejný problém. Každopádně moje tipy jsou: moc měkké máslo a tím i moc měkké těsto. Někdy je dobré ho dát třeba i na 30 minut do lednice. Nebo jste pekla na horkovzdušný program, který je mnohem silnější než klasické pečení a čas se musí vždy uzpůsobit, resp. zkrátit. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  68. Bára says

    29. května 2016 at 15:03

    Ahoj 🙂
    Dneska jsem je zkoušela a byly výborné! 😉 Akorát pokud můžu, příště tam dám méně cukru, zdají se mi strašně sladké… 😀 🙂

    Odpovědět
  69. týna says

    2. června 2016 at 9:52

    Na kolik ks to vyjde?:)

    Odpovědět
    • Jarka says

      11. června 2016 at 14:10

      Týno, cca 30 – 40 ks, je to u receptu napsané. 🙂

      Odpovědět
  70. Jitka says

    27. června 2016 at 20:27

    Dobrý den,
    skvělý recept! Cookies dělám pravidelně a vždy mají velký úspěch a jsou měkoučké 🙂 Jen když je mám v troubě déle, tak jsou křupavé, ale to nic nemění na tom, že vždy hned zmizí 😀
    Moc děkuji za recept!

    Odpovědět
    • Jarka says

      3. července 2016 at 20:29

      Super, moc děkuji Jitko!

      Odpovědět
  71. Pája says

    19. července 2016 at 16:33

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jestli sušenky nejsou hodně sladké protože cukr tam je skoro stejně jako mouky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. srpna 2016 at 21:13

      Milá Pájo, jsou poměrně dost sladké. Ale pokud si dáte jen jednu, určitě to přežijete 🙂 Pokud byste chtěla cukr snižovat, pozor. Cukr slouží nejen jako sladidlo, ale má za následek to, že jsou sušenky měkké, nikoliv křupavé.

      Odpovědět
  72. Lenka says

    12. října 2016 at 21:08

    Dobrý den, sušenky jsem pekla ze špaldové mouky a byly fakt suprové. Dělali jsme je s dvouletým synkem, kterého nejvíce bavilo ochutnávání cukru a plácání hmoty na „plech“ a moc jsme si to užili. Během dvou dnů byly pryč a určitě jsme je nepekli naposledy. Za sebe i všechny, co je u nás ochutnali, děkuji.

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. října 2016 at 21:46

      Super, moc děkuji, Lenko!

      Odpovědět
  73. Petra says

    20. října 2016 at 12:08

    Jsou skvělý teď jsem jich udelala asi 60 !! Ňam

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. října 2016 at 21:40

      Moc děkuji, Petro!

      Odpovědět
  74. Martina says

    20. října 2016 at 16:44

    Vynikající!!!!! Dělala jsem vše přesně podle receptu, jsou poměrně sladké, ale ničemu to nevadí:-)
    Podle mě, když se to dělá přesně podle Vašeho receptu a člověk nemusí být zrovna nejlepší pekař a kuchař, tak se to musí povést. Moc nechápu ty, kterým “ i když to dělali“ úplně stejně, se to nepovedlo.
    Právě jsem se vrátila po delší době z USA a tyhle jsou přesně takové jaké tam prodávali.

    Výborný!!! Moc!!! mňam, mňam, mňam!!

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. října 2016 at 21:40

      Super, Martino, moc děkuji!!! 🙂

      Odpovědět
  75. Kačka says

    24. října 2016 at 17:49

    Ahoj/Dobrý den! Měla bych dvě otázky:
    1) je nějaký fígl aby po vytáhnutí nespadly a zároveň nebyli tvrdé, nebo je to prostě jenom o načasování?
    2) nevíte kde se dají koupit takové ty čokoládové pecičky (prostě rozlámaná čokoláda)?
    Každopádně i když byli tvrdé, tak s mlékem jsou vynikající. Děkuji za recept :). Budu je dělat na školní akci a tak musím doladit vzhled a všechny takové ty drobnosti 😀 (hlavně velikost – některé se rozprostřeli až do velikosti 10cm xD)
    Děkuji

    Odpovědět
  76. Terka says

    20. listopadu 2016 at 19:13

    Dobrý den, tak jsem se taky konečně dostala k tomuto slavnému receptu a myslím, že jiný už ani shánět nebudu, cookies se chuťově velmi vydařily (bohužel, moje stehna mi nepoděkují), mám pocit, že čokolády jsem tam dala ještě možná o něco víc (půl kila, proč ne), ale v troubě bych je zato nechalo o něco méně, protože když tam první várka (štěstí že jsme měly asi pět plechů) zůstala deset minut tak zespoda byla úplně černá (jako ne že bysme je pak nesnědly úplně se stejnou chutí jako ty ostatní), takže ty další tam mohly být klidně už jenom tak sedm až osm minut, ani ne. Upekla jsem je v „mírně“ gigantické verzi, ale i tak bych jich mohla sníst třeba dvacet naráz (to se rozhodně nestalo), takže abych to shrnula, moc vám děkuji za skvělý recept na naprosto famózní sušenky !

    Odpovědět
  77. Market says

    3. prosince 2016 at 14:15

    Miluju tenhle Vas recept, pecu ho uz ponekolikate a cookies jsou naprosto fantasticke. Letos je prvne ochutna i muj maly syn a jsem si jista, ze si je zamiluje stejne jako ja:-) dekujeme a krasny predvanocni cas 🙂

    Odpovědět
  78. Andie says

    4. prosince 2016 at 10:23

    Dobrý den, tak jsme včera pekla a povedly se! Jsou z nich krásná kola, jsou i docela měkké, ale příště nechám péct o minutku méně. Děkuji moc za recept! 🙂

    Odpovědět
  79. Staňka says

    20. prosince 2016 at 7:58

    Taky máme rádi cookies. Ale i sušenky nebo placičky, prostě všechno sladké. Ale musíme si trochu hlídat cukr, tak děláme verze, co tolik neútočí na inzulinovou schopnost člověka strávit příděl takových „dobrot“.
    Pár receptů pokupě s ohledem na některé diety jsem našla třeba na http://blog.kuponovnik.cz/vanocni-cukrovi-s-cistym-svedomim-v-susenky-placicky-a-cookies/.
    Ale zeťák žádné diety nemá, tomu udělám váš recept. Vypadá totiž naprosto fantasticky!

    Odpovědět
  80. Klára says

    4. února 2017 at 0:20

    Dobrý den.
    Na jaký program se to má péct? Myslím tím u horkovzdušné nebo u elektronické horní spodní..děkuji:))

    Odpovědět
  81. Ilona says

    7. února 2017 at 11:45

    Zdravím,
    tak jsem se konečně odhodlala a fakt na začátku jsem měla strach po přečtení zpráv,ale mě se povedli krásně a hlavně manželovi moc chutnali,už je jdu dělat po druhé během jednoho měsíce a určitě né naposled.Děkuji za skvělí recept jen tak dál.

    Odpovědět
  82. zuzana says

    5. dubna 2017 at 12:19

    zdravím dnes som to piekla je to sladké jak šlak no ani na pohlad moje zaveľa nestoja….tak tolko pekný den

    Odpovědět
  83. Nelly says

    1. června 2017 at 13:40

    Dobrý den, už jsem je pekla asi 3x a nemůžu si je vynachválit, teď je chci péct zase (pro kamarádky) ale potřebuji použít bezlepkovou mouku, slyšela jsem, že se z ní peče trošku jinak.. nemáte nějakou radu jak jí použít?
    Děkuji

    Odpovědět
    • jarka says

      5. června 2017 at 10:51

      Milá Nelly, moc děkuji 🙂 ale omlouvám se, asi moc neporadím. 🙁 Zkuste asi stylem pokus omyl, a uvidíte 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  84. Tomas says

    25. července 2017 at 12:31

    Ahoj, moc dekuju za recept, moc se povedli, akorat jsou trochu tvrde. Tomas

    Odpovědět
    • jarka says

      27. července 2017 at 19:38

      Tak to jste je nechal v troubě moc dlouho a vysušily se, možná na horkovzdušný program? Každá trouba peče jinak, příště klidně zkrátit o 3-5 minut, u horkovzdušného programu možná i víc… Mějte se!

      Odpovědět
  85. Hanka says

    20. srpna 2017 at 11:31

    Dobry den,tak jsem je zkusila a jsou naprosto famozni…dekuji moc za skvely recept…urcite jsem je nedelala naposledy 🙂 Po precteni predeslych komentaru jsem si nebyla jista jak to dopadne,ale drzela jsem se vaseho receptu a vysledek ….luxusni!!! MNAM 😉

    Odpovědět
    • jarka says

      20. srpna 2017 at 16:53

      Moc děkuji, Hanko! 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  86. Martina says

    30. listopadu 2017 at 20:07

    Naprosto skvely recept! Susenky jsou krasne mekke, jemne a dokonce i muj muz jich par snedl. A to neni na sladke:-) Trochu jsem jen ubrala cukru, pridala cukr vanilkovy, a cast cokolady nahradila smesi orisku nahrubo nasekanych.
    Uz od prvniho peceni patri k mym oblibenym receptum! 🙂 Diky!

    Odpovědět
    • jarka says

      6. prosince 2017 at 9:38

      Moc děkuji, Martino! 🙂

      Odpovědět
  87. Kristýna says

    2. září 2018 at 16:05

    Dd, velice děkuji za Váš recept!

    Tyto sušenky jsou naprosto famózní. Ze začátku jsem bojovala sama se sebou (abych nesnědla těsto dříve, než začnu péct), s troubou (vytahovala jsem je pozdě – byly tvrdé a občas spálené), s těstem (aby nebylo moc patlavé).

    Pekla jsem je už tak 100x. Hodí se na kolo, na vycházku, na párty, dětem na výlety, ke kávě, jako vánoční cukroví. Prostě univerzální a velice chutné. Opravdu se vytahují ještě měkké! Trochu dojdou a budou měkké i dál.

    Kristýna

    Odpovědět
    • jarka says

      17. září 2018 at 21:02

      Moc děkuji, Kristýno! 🙂

      Odpovědět
  88. Jana says

    30. března 2020 at 11:57

    Dobrý den,
    Musím říct, že tyhle cookies jsou asi nejlepší co jsem kdy udělala.
    Jen jsem udělala chybu a dala jsem tam malé množství kukuřičného škrobu, což zapříčinilo to , že sušenky byly krásně křupavé,ale pak byly jak kámen ??
    Takže se příště budu držet přesně podle receptu a nebudu dělat blbosti ?
    Jinak si myslím, že sušenky nejsou preslazené. Jsou tak akorát.

    Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕