• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

těstovinový salát caprese

29. července 2013 / Jarka / 2 Comments

Jump to recipe

V horkých letních dnech, přesně takových jako bylo pár předchozích, mě  nebaví vařit. Ale uznejte, kdo by chtěl stát u plotny a vymýšlet komplikovaná jídla? Kolikrát by mně k jídlu stačil obyčejný salát nebo nějaký sendvič, ale uvědomuji si, že celé léto by to takto asi nešlo. Proto vyhledávám jídla, která jsou rychlá na přípravu, a jsou zároveň lehce stravitelná a osvěžující. Přesně jako vychlazený těstovinový salát.

Salát Caprese je typický italský a jednoduchý salát z nakrájené čerstvé mozzarelly, rajčat a bazalky, ochucený solí, olivovým olejem a balsamikem. Pro mě se salát Caprese rovná léto. A pokud přidáme těstoviny, máme těstovinový salát Caprese.

Základem salátu je příprava dresinku – spaříme bazalkové listy a ty potom rozmixujeme s ostatními přísadami, tedy olivovým olejem, balsamikem, pepřem, paprikou, solí a cibulkou. Pokud se vám v obchodě podaří natrefit na bílý ocet  balsamico, použijte ho místo klasického. S ním bude mít dresink zářivější barvu, ale co do chuti nepoznáte rozdíl. Já jsem bohužel to štěstí neměla anebo jsem málo hledala, ale i tak jsme si tento vysloveně letní salát vychutnali.

těstovinový salát Caprese

Print this recipe
Jarka
29. července 2013
by Jarka
Category hlavní jídlo saláty všechny recepty
Persons
6
Prep Time
10 minutes
Cook Time
5 minutes
těstovinový salát Caprese

Ingredients

  • 2 až 3 plné hrsti čerstvých bazalkových lístků
  • 500 gr těstovin fussilli
  • 1/2 hrnku (120 ml) extra panenského olivového oleje
  • 1/2 hrnku (120 ml) octa balsamico (pokud najdete v obchodě bílý, použijte bílý)
  • 1 čerstvá zelená cibulka, nakrájená na kousky
  • 1 ČL soli
  • 1/4 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1/4 ČL červených papriček
  • 200 g mozzarelly v nálevu, nakrájené na kostičky
  • 200 g cherry rajčat, nakrájených na půlky/ čtvrtky
  • 2 PL kapar (volitelné) - nepoužila jsem

Instructions

  1. Těstoviny uvaříme podle návodu a vložíme do velké mísy.
  2. Bazalkové lístky propláchneme a vložíme do středně velké misky, přidáme 1/2 ČL soli a zalijeme vařící vodou. Necháme v horké vodě 30 sekund, potom je rychle scedíme v cedníku a vymačkáme z nich vodu.
  3. Bazalku, olivový volej, ocet, cibulku, sůl, papričky a černý pepř vložíme do hlubší nádoby (nebo do mixeru) a ponorným mixerem (nebo v klasickém mixeru) rozmixujeme dohladka.
  4. Dresink vmícháme do těstovin a důkladně promícháme.
  5. Přidáme mozzarellu, rajčata a kapary (používáme-li). Lehce promícháme.
  6. Necháme vychladit v lednici, cca 1 - 2 hodiny.
  7. Salát můžeme uchovat v lednici přikrytý až 3 dny, jen bazalka začne po prvním dni ztrácet zelenou barvu.

Tags

bazalka,
mozzarella,
rajčata,
sýr,
těstoviny
https://www.chute-sveta.cz/2013/07/29/testovinovy-salat-caprese/

velmi lehce převzato a upraveno z: Food Network

Kategorie: hlavní jídlo, saláty, všechny recepty Klíčová slova:bazalka, mozzarella, rajčata, sýr, těstoviny

Reader Interactions

Comments

  1. barbora says

    8. června 2014 at 13:25

    výborný, děkuji za inspiraci. bára

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. června 2014 at 20:37

      Moc děkuji, Barboro!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook