• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

borůvkovo-citrónový koláč

12. srpna 2013 / Jarka / Leave a Comment

Právě jsem si procházela fotky receptů a o tento se s vámi musím podělit. Nechápu, proč mně to tak dlouho trvalo. Koláč s borůvkami a velmi jemnou chutí citrónu. Ideální na letní snídani nebo nedělní odpolední dezert. Kdo by odolal!

Tento koláč je jednoduchý a přitom je to rychlá klasika. Nakrájený vypadá lákavě. Chutná výborně.  Je neuvěřitelně vláčný a během letní sezóny je možné s jeho příchutěmi experimentovat. Roste vám na zahradě rybíz? Vyměňte ho za borůvky. Bude možná trochu kyselejší, ale v kombinaci s cukrovou polevou se ta kyselost vyrovná.

Na nic nečekejte a udělejte si tento borůvkový koláč ještě před koncem léta. Jeho snadná příprava nestojí snad ani za zmínku, krásně se peče a vevnitř na vás čekají šťavnaté borůvky (nebo jiné letní ovoce). Pokud byste si snad hlídali kalorie, můžete cukrovou polevu vynechat. Osobně bych to ale nedoporučovala, protože koláči dodá ten správný šmrnc. Hmmm, kéž by léto bylo teprve na svém začátku!

borůvkovo-citrónový koláč

Prep Time: 10 minutes

Cook Time: 60 minutes

Category: chleba a pečivo, dezerty, koláče a dorty, snídaně, všechny recepty

Servings:  1 koláč

borůvkovo-citrónový koláč

Ingredients

    koláč:
  • 1 1/4 hrnku (160 g) polohrubé mouky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL soli
  • 1/2 šálku hrnku (113 g) másla, pokojové teploty
  • 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
  • 2/3 hrnku (150 g) krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 2 PL strouhané citrónové kůry
  • 1 hrnek čerstvých nebo mražených borůvek
    poleva:
  • 113 g smetanového sýru (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
  • 4 PL (113 g) másla, pokojové teploty
  • 1 1/2 hrnku (185 g) moučkového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Instructions

    koláč:
  1. Troubu předehřejeme na 180°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vymažeme máslem a vysypeme mouku.
  2. Ve středně velké míse smícháme mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložíme.
  3. V kuchyňském robotu utřeme máslo, smetanový sýr a cukr do pěny, asi 2 minuty.
  4. Přidáme vejce, jedno po druhém a řádně promícháme. Přidáme vanilkový extrakt, citrónovou kůru a promícháme.
  5. Do máslové směsi pomalu přidáme směs mouky a jemně promícháme stěrkou.
  6. Nakonec jemně vmícháme borůvky.
  7. Těsto nalijeme do připravené pečící formy a pečeme cca 55-65 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed koláče není po vytažení suchá.
  8. Necháme vychladnout.
    poleva:
  1. V kuchyňském robotu utřeme máslo se smetanovým cuktrm a pomalu přidáváme moučkový cukr, ušleháme do hladka. Přidáme vanilkový extrakt. In a stand mixer or large bowl, cream butter and cream cheese until smooth.
  2. Necháme lehce vychladnout a opatrně naneseme na vychlazený koláč.
  3. Před podáváním necháme vychladnout v lednici, až poleva ztuhne.
6.4.5
https://www.chute-sveta.cz/2013/08/12/boruvkovo-citronovy-kolac/

Kategorie: chleba a pečivo, dezerty, koláče a dorty, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:borůvky, citrón, smetanový sýr

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou
  • Domi: nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem
  • Evule: božský { nepečený } citrónový cheesecake

Copyright © 2021 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook
Tato stránka používá cookies: Zjistit víc