• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

dýňové pyré

16. října 2013 / Jarka / 24 Comments

Máme tu oficiálně podzim a to pro mě v kuchyni znamená jediné. Dýňové recepty. Letos jich mám v plánu skutečně hodně (máte se na co těšit!) a tak jsem se pustila do přípravy dýňového pyré ve velkém.

Přiznám se, že mám s dýní trochu problém. Je to moje podzimní úchylka. Jakmile září zaklepe na dveře, už je v obchodě vyhlížím a střádám plány, co budu vařit a péct. Chleba, muffiny, ale třeba taky chilli nebo zmrzlinu. Letos je moje dýňové menu opravdu pestré. Do všech receptů budeme potřebovat více či méně dýňového pyré a s minimálním úsilím si připravíme doma. Zvládne to skutečně každý.

Připravíme si několik dýní Hokaido. (Nebo i jen jednu, pokud nepotřebujeme velké množství pyré). Pozor – pyré nepřipravujeme z dýní Halloween, které teď také najdeme v obchodě. Ty jsou určené jen k vyřezávání.

Dýně omyjeme a rozřízneme napříč. 

Vydlabeme semínka, rukou, lžící nebo třeba porcovačem na zmrzlinu.

Připravíme si pečící plechy a rozpůlené dýně na ně položíme rozříznutou částí dolů. Na plech nalijeme od 120 do 480 ml vody (podle počtu dýní) tak, aby voda dosahovala výšky cca půl centimetru.

Troubu předehřejeme na 180°C a dýně pečeme cca 60 – 90 minut, nebo dokud dýně není po propíchnutí vidličkou zcela měkká.

Dýně necháme na plechu zcela vychladnout, abychom s nimi mohli manipulovat.

Vychladlou dýni vydlabeme, resp. vydlabeme dužinu.

Dužinu dáme do kuchyňského robotu, resp. mixeru a rozmixujeme dohladka. (Pokud je dužina moc hutná, přidáme pár lžic vody, abychom ji mohli jednoduše rozmixovat.)

Pyré přendáme do cedníku a necháme asi hodinu odkapat.

Dýňové pyré rozdělíme do skleniček, umělých krabiček nebo jak preferujete. Já ho obvykle skladuji v umělých skleničkách po 450 g, protože tolik množství obvykle moje recepty vyžadují. V lednici je možné ho skladovat přibližně 2 až 3 dny, ale protože si připravuji pyré do zásoby, putuje zbytek do mrazáku. Před použitím ho jen ráno nebo večer vyndám a nechám při pokojové teplotě rozmrazit.

A je to! Je to hračka. Z uvedených dýní jsem připravila necelé 3 kg pyré, které mně letošní potřebu bez problému pokryje. Tedy dost povídání a hurá do pečení a vaření.

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:dýně

Reader Interactions

Comments

  1. simona says

    12. listopadu 2013 at 22:53

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli si to pyré můžu připravit i tak, že vydlabu dýni a dužinu dám povařit, rozmixuju a nechám okapat. Je potom nějaký rozdíl ve výsledku? Děkuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. listopadu 2013 at 19:44

      Milá Simono,
      přiznám se, že nevím, jestli bych to tak udělala. Co jsem se různě dívala, tak třeba u polévky by to problém neměl být, klasické pyré se ale připravuje z pečené dýně. Mám obavu, že pokud byste to udělala tak, jak navrhujete, zůstane pyré hodně vodové i poté, co ho scedíte. Pokud se do toho ale vrhnete, dejte mně vědět, jak to dopadlo. Děkuji. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Hanka says

    13. listopadu 2014 at 2:11

    Zkoušela jsem obě varianty, pečenou i vařenou a chuť pečené je nesrovnatelně lepší.
    Nejenže má hutnější chuť a není tak vodová, ale je v pyré cítit právě to pečení, které se vařením nikdy nedocílí nehledě na vodu, která sice z pyré odkape ale nikdy se chuťově nevyrovná.

    Odpovědět
    • Jarka says

      14. listopadu 2014 at 10:37

      Moc děkuji, Hanko! 🙂

      Odpovědět
  3. Michaela says

    26. září 2015 at 17:22

    Ahoj Jarko! Báječný návod a skvělé fotky! 🙂 Také jsem dříve dělala pyré z vařené dýně, ale to pečené je zejména do těsta daleko lepší (tím, že je sušší).

    Odpovědět
    • Jarka says

      27. září 2015 at 11:03

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  4. Kami says

    8. října 2015 at 10:46

    Hokaido dýňku tu mám jednu malou, to bych moc pyré neudělala. Ale mám tu i jednu klasickou velkou dýni, tak ho chci udělat z ní. Akorát v textu se píše, že rozpůlené dýně položíme na pečení řezem dolů, což se mi u toho 9kg macka podaří asi těžko. Počítám, že ji budu muset říznout na víc kusů. Mám očekávat nějaké komplikace, když všechny ty kusy nebudou při pečení řezem dolů?

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. října 2015 at 13:26

      Kami, ona se dává řezem dolů (do té vody), aby se Vám při pečení nevysušila. Myslím, že jedna polovina se Vám na plech může vejít. Pokud ale ne, zkuste je nějak zajistit, třeba alobalem, aby se zkrátka nevysušily…

      Odpovědět
      • Kami says

        8. října 2015 at 14:35

        Tak nějak jsem si to myslela, díky za potvrzení. Já s tím zkusím nějak zabojovat 🙂

        Odpovědět
  5. Palis says

    8. října 2015 at 21:30

    Ahoj, a co kdybych ji rozmixovala i se slupkou. Polévku tak třeba dělám. Děkuji

    Odpovědět
  6. Miška says

    11. října 2015 at 20:12

    Zdravím, chcem sa opýtať… Píšete ze po upečení vydlabeme iba dužinu a ru mixujeme. Ale pokiaľ viem tak z hokaido sa môže jesť aj šupka. Je teda možné že to upeciem, nakrájam a rozmixujem všetko aj s dužinou? Chystám sa na vaše dinovo nutelove muffiny ☺

    Odpovědět
    • Jarka says

      12. října 2015 at 13:45

      Miško, já to nikdy nezkoušela, ale pokud se může jíst, klidně ji rozmixujte 🙂

      Odpovědět
  7. Teke says

    18. října 2015 at 8:52

    Zdravím. Díky za tip. Nezkoušela jste toto pyré zavařovat? Musela bych mít nafukovací mrazák, abych všechny dýně takto uchovala. 😀 Díky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. října 2015 at 13:06

      Milá Teke, zatím nezkoušela, ale určitě bez problému můžete, možná bych to taky tak mohla příště udělat 🙂

      Odpovědět
      • Ewabi says

        5. února 2016 at 18:29

        Několikrát jsem zkoušela zavařit pyré klasickým způsobem, ale je to trochu sázka do loterie – dost mi toho vykvasilo a nepřišla jsem na to, co dělám špatně. Jen na vysvětlenou, zavařování zvládám obstojně. Takže dnes už pyré uchovávám jen v mrazáku.

        Odpovědět
        • Kami says

          11. října 2020 at 20:42

          Od té doby, co dýni zavařuju stejně jako maso (tzn. 2x s odstupem dne), tak se mi už nezkazila ani jedna sklenička ?

          Odpovědět
  8. Amellia says

    6. září 2016 at 12:51

    Mňam, z dýně připravuji většinou polévku, ale teď se chytám na pýré, které použiju do moučníků 🙂

    Odpovědět
  9. Eva says

    13. září 2016 at 19:00

    Dobrý den Jarko, měli jsme letos bohatou úrodu a tak jsem se rozhodla udělat pyré podle Vašeho receptu…paráda, šlo to krásně (žádná voda sice neodkapala). Nic méně, pyré jsem zmrazila a dnes se rozhodla použít na dýňový chlebíček (také podle Vašeho receptu) a konzistence pyré po rozmrazení nebyla vůbec krémová, ale jakoby oddělená voda od dužiny….máte prosím zkušenosti, je to tak v pořádku? děkuji moc

    Odpovědět
    • Jarka says

      13. září 2016 at 20:23

      Milá Evo, Vy máte náskok! Já už mám nakoupeno, ale ještě neupečeno. Jinak – je to zcela normální, prostě jen vidličkou důkladně promíchejte 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
      • Eva says

        15. září 2016 at 14:24

        Děkuji za rychlou odpověď. Jinak dýňový chlebíček se povedl na 1* a je výborný …a ta vůně při pečení je prostě božská. díky moc za Vaše stránky

        Odpovědět
  10. Lisy says

    2. listopadu 2016 at 16:48

    Moc děkuji za velkou pomoc. 🙂

    Odpovědět
  11. Dáda says

    18. listopadu 2016 at 22:28

    z toho pečeného pyré se dá dělat i polévka?

    Odpovědět
  12. Lucie says

    9. října 2017 at 11:34

    Díky za recept, už mám zamraženo na horší (zimní) časy. Pro majitele/majitelky lisu na brambory doporučuju zlepšovák – upečenou dýni jsem prolisovala, tím se jednoduše oddělily slupky, takže jsem nedlabala ani nemixovala a bylo hotovo raz dva (mám lis z IKEA http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/76114285/ ).

    Odpovědět
    • jarka says

      10. října 2017 at 6:37

      Moc děkuji Lucko! 🙂

      Odpovědět

Napsat komentář: Hanka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook