• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem

8. listopadu 2013 / Jarka / Leave a Comment

Jump to recipe

Na dýni, jako typickou podzimní surovinu, tu pěju ódy už několilk týdnů a věřte, že než vám dám na další rok pokoj, mám pro vás ještě několik dýňových receptů přichystaných. Dneska bych vám ale chtěla povyprávět něco o jiné surovině, kterou najdete převážně v podzimních receptech a na stole Dne díkuvzdání nesmí vůbec chybět. Jsou to batáty, nebo-li sladké brambory. V dnešní době je bez problému seženete skoro v každému super či hypermarketu a jejich cena se pohybuje okolo 50 Kč za kilo.

Batáty pocházejí původně z tropické Ameriky, z oblasti mexického poloostrova Yukatan a ústí Orinoka ve Venezuele. Jsou velké asi jako pěst a jejich hmotnost bývá obvykle kolem 500 g a výše. Typická barva jejich dužiny je oranžová a po uvaření má příjemnou nasládlou chuť. Obsahují plno vlákniny a obecně patří k nejvýživnějšímu typu zeleniny vůbec. Batáty se dají zapékat, použít k přípravě kaše, pyré, ale i sladkých pokrmů jako například muffinů nebo sladkých chlebů. (zdroj wiki)

Když se podíváte na tento recept, tak na vás musí vysloveně dýchnout podzim. Kombinace krásně oranžové barvy batátů, které jsou zapečené s jablkem a cibulí a k tomu šťavnaté vepřové. Vše lehce dochuceno sladkou paprikou a malým množstvím kumínu, solí a pepřem. Nenáročný, velmi rychlý a hlavně velmi lahodný a nesmírně voňavý pokrm. Je vlastně podzimní variací klasické vepřové pečeně, která je stálicí na našem stole. Pokud jste si ji taky oblíbili, nebudete zklamáni ani tímto receptem.

vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem

Print this recipe
Jarka
8. listopadu 2013
by Jarka
Category maso všechny recepty
Persons
4
Prep Time
15 minutes
Cook Time
1 hour
vepřová pečeně s batáty, cibulí a jablkem

Ingredients

  • cca 1 kg vepřová pečeně (vepřové kotlety bez kosti, vcelku)
  • 1 - 2 PL olivovového oleje
  • sůl a pepř
  • 2 velká jablka, nakrájené na měsíčky
  • 2 batáty, nakrájené na měsíčky
  • 1 velká cibule, nakrájená na silnější plátky
  • 1/2 ČL sladké papriky
  • 1/4 ČL kumínu (římský kmín, comino)
  • 1/4 ČL chilli
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1/4 hrnku (60 ml) olivového oleje

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 250°C a pečící plech vyložíme pečícím papírem.
  2. Na vepřové maso rozetřeme 1 - 2 PL oleje, osolíme, opepříme podle chuti.
  3. Položíme na pečící plech a pečeme 30 minut.
  4. Mezitím nakrájíme jablka, batáty a cibuli. Promícháme s olejem, kořením a osolíme, opepříme.
  5. Rozprostřeme kolem masa na pečící plech.
  6. Troubu snížíme na 220°C a pečeme dalších 20-30 minut, dokud nejsou jablka a batáty měkké a teplota masa nedosahuje 50 - 60°C. (Pokud se maso bude péct moc rychle a začne se na povrchu rychle opékat a hnědnout, položíme na něj kus alobalu a tak ho přikryjeme).
  7. Po upečení necháme 10 minut odpočinout a potom nakrájíme na plátky.

Tags

batáty,
brambory,
cibule,
jablka,
kumín,
vepřové
https://www.chute-sveta.cz/2013/11/08/veprova-pecene-s-bataty-cibuli-a-jablkem/

Kategorie: maso, všechny recepty Klíčová slova:batáty, brambory, cibule, jablka, kumín, vepřové

Reader Interactions

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook