• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ božský } čokoládový dort

15. listopadu 2013 / Jarka / 13 Comments

Jump to recipe

V naší rodině dávám každému možnost zvolit si dort, jaký by si přál na své narozeniny. Někdo upřednostňuje cheesecake, někdo punčový, někdo málo sladký. Tom, jehož narozeniny jsme oslavili na začátku listopadu, mně to nemohl letos udělat jednodušší. Nebo spíš složitější. Čokoládový s čokoládovým krémem. Víte, kolik čokoládových dortů existuje a kolik bych jich chtěla vyzkoušet, ale hlavně ochutnat?

A tak jsem začala přemýšlet a procházet svoje recepty. Obvykle se dokážu až trápit hledáním toho správného receptu. Moje receptová databáze čokoládových dortů je bezedná. Ale vždyť je to speciální dort jednou za rok! Ale letos to bylo jiné. Žádná trápení se nekonala, protože jsem si okamžitě vzpomněla na super vláčný dort, který jsem poprvé dělala asi před 3 lety. Super čokoládový, se super čokoládovým krémem. Přiznám, že patří do kategorie sladších dortů, ale jedli jste někdy dort, který nebyl sladký? Já mám zkrátka pro pravé máslové krémy slabost, tedy pro ty, které se ničím, jako například pudinkovým krémem, nenahrazují. No uznejte, že kombinace másla s kakaem, moučkovým cukrem a smetanou nemůže chutnat jinak než božsky.

Tento dort se skvěle hodí na jakoukoliv sváteční příležitost a je určen především milovníkům čokolády. Pokud mezi ně patříte, tak vaše chuťové buňky zaplesají nad neuvětřitelně vláčnou a čokoládovou chutí korpusu a sladkým máslovým krémem. Pokud mezi ně nepatříte, tak se mezi ně pravděpodobně přidáte, jakmile tento dort ochutnáte.

{ božský } čokoládový dort

Print this recipe
Jarka
15. listopadu 2013
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Prep Time
20 minutes
Cook Time
35 minutes
{ božský } čokoládový dort

Ingredients

na korpus:

  • 1 ¾ hrnku (180 g) hladké mouky
  • 2 hrnky (400 g) krupicového cukru
  • ¾ hrnku (80 g) kakaa (na pečení nebo holandského)
  • 1 ½ ČL jedlé sody
  • ¾ ČL soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek (240 ml) podmáslí
  • ½ hrnku (113 g) rozpuštěného másla
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 1 hrnek (240 ml) horké kávy (nebo 2 ČL instantní kávy rozpuštěné v 1 hrnku (240 ml) horké vody)

na máslový krém:

  • 1 hrnek (226 g) másla, změklého
  • ½ hrnku (60 g) kakaového prášku, holandského
  • 4 hrnky (480 g) moučkového cukru
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 5 - 6 PL smetany, 31 %

Instructions

korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a dna 2 dortových forem vel. 20 cm vyložíme pečícím papírem a vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu promícháme mouku, cukr, kakao, sodu a sůl. Přidáme vejce, podmáslí, rozpuštěné máslo a vanilkový extrakt a umícháme dohladka (cca 3 minuty).
  3. Stěrkou opatrně vmícháme horkou kávu. Těsto bude řídké.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělíme mezi 2 formy a pečeme cca 35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed dortu není po vytažení suchá.
  5. Necháme vychladnout ve formách, cca 15 minut, potom vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.
  6. Vychlazené korpusy rozřízneme, abychom získali 4 pláty.

máslový krém:

  1. Máslo a kakao ušleháme ve velké míse kuchyňského robotu dohladka.
  2. Vmícháme vanilkový extrakt a moučkový cukr.
  3. Přidáváme postupně lžíce smetany, dokud nebude mít krém správnou konzistenci.
  4. Množství krému vystačí na dort vel. 20 cm.

Tags

arašídové máslo,
čokoláda,
kakao,
máslo,
podmáslí
https://www.chute-sveta.cz/2013/11/15/nejlepsi-cokoladovy-dort/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:arašídové máslo, čokoláda, kakao, máslo, podmáslí

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    15. listopadu 2013 at 17:38

    🙂 Páááni, podobný jsem dnes viděla na obálce jednoho časopisu a dostala na něj neuvěřitelnou chuť 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      16. listopadu 2013 at 10:20

      Děkuji Magdaléno 🙂 A teď si ho můžete během chvilky vykouzlit i doma 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  2. Marcela says

    20. října 2014 at 8:51

    Dobrý den, chystám se dort upéct na sobotní oslavu druhých narozenin našeho syna. Množství krému podle receptu, jak jej uvádíte, vystačí na kompletní promazání celého dortu včetně povrchu tak, jak je na vašich fotografiích?

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. října 2014 at 9:48

      Milá Marcelo, ano, určitě stačí, uvidíte podle vrstvy, spíš Vám ještě nějaký krém zbude. Ale lepší víc, než míň. 🙂

      Odpovědět
  3. Anna says

    27. dubna 2016 at 18:02

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli jste oba korpusy pekla najednou, nebo postupně? Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:19

      Milá Anno, peču najednou, ale ve dvou nebo třech formách.

      Odpovědět
  4. Dana says

    23. ledna 2017 at 18:31

    Moc děkuji za recept! Mohu se jenom zeptat, pokud je tohle receptura na dvě formy a já potřebuji pouze jeden dortík, můžu danou recepturu vydělit polovinou, nebo ne? Děkuji předem 🙂

    Odpovědět
  5. zuzana says

    7. května 2017 at 14:00

    Dobry den chcem vas opitat mozem dat aj na cely plech upict korpus a naplnit z banannmy ZUZANA

    Odpovědět
    • jarka says

      7. května 2017 at 14:53

      Dobrý den Zuzano, určitě můžete, jen si to propočítejte objemově, abyste ve finále neměla málo těsta na celý plech a dorz nebyl zbytečně vysušený. Hezký den!

      Odpovědět
  6. Denisa says

    10. září 2017 at 9:55

    Dobrý den, Já jsem tedy musela naopak upéct dvojitou dávku těsta na korpus. Výše uvedené množství mi udělalo nízký korpus. Ale podotýkám, že peču dva dorty 26cm a 24 cm. Dort je ale opravdu božsky výborný. Děkuji za inspiraci. Denisa

    Odpovědět
    • jarka says

      10. října 2017 at 6:36

      Moc děkuji Deniso! 🙂

      Odpovědět
  7. Melanie Mihalová says

    18. dubna 2018 at 10:29

    Dobrý den, dort je neuvěritelně dobrý!! Jen mám problém s korpusem, po upečení když se ho snažím rozříznout tak se hrozně rozpadá, takže jsem to. Tak nějak splácala. Nevíte čím to je?

    Odpovědět
  8. Tereza says

    12. května 2018 at 9:40

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se Vám někdy stalo, že korpus po upečení klesl? Zkoušela jsem dvakrát s jiným postupem chladnutí a pokaždé mi spadnul 😏

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook