• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

ořechový věnec

9. prosince 2013 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Je neděle večer a já tu sedím na gauči a přemýšlím a rozjímám. Minulý týden byl trochu bláznivý a hektický a tak je příjemné si jen tak sednout, zapálit si pár svíček, včetně druhé adventní a jen tak v tichu si vydechnout. To, že jsme na Mikuláše s mým milovaným bratrem oslavili naše narozeniny (a já si aspoň v rychlosti udělala jeden ze svým oblíbených dortů) bylo trochu zastíněno tím, že Natali měla týden trvající střevní chřipku a taky tím, že naše Laura „oslavila“ tři měsíce. Z novorozence, který měl lehce pod 3 kila je kojenec, který jich má lehce přes šest. Je to spokojené, klidné a usměvavé miminko, které kromě toho velmi rádo spí. Nemůžu si vůbec stěžovat!

A tak s vámi dneska sdílím velmi jednoduchý, ale přitom famózní ořechový věnec. Už jsem ho dělala několikrát a vždycky byl s nadšením přijat. Připomíná mně takové ty ořechové šátečky, které si koupíte v obchodě. Můžete použít ořechy podle své chuti – lískové, vlašské nebo třeba mandle, které jsem použila já. Taky můžete vynechat v náplni skořici, pokud chcete výraznější chuť ořechů, ale podle mně se tam skvěle hodí a vůbec ořechy nezastíní. Vzhledem k tomu, že věnec nejen skvěle chutná, ale i vypadá, myslím, že se bude výborně hodit na váš sváteční stůl. Může tak doplnit tradiční vánočku nebo štolu. 

ořechový věnec

Print this recipe
Jarka
9. prosince 2013
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Persons
2
Prep Time
10 minutes
Cook Time
2 hours, 30 minutes
Total Time
2 hours, 30 minutes
ořechový věnec

Ingredients

těsto:

  • ½ hrnku (120 ml) mléka
  • ½ hrnku (120 ml) rostlinného oleje
  • ½ hrnku (100 g) krupicového cukru
  • ½ ČL soli
  • 2 vejce, lehce ušlehaná
  • 1 balíček sušeného droždí
  • ¼ hrnku (60 ml) teplé vody
  • 3 ½ - 4 ½ hrnku (435 g - 560 g) hladké mouky

na náplň:

  • 4 PL (56 g) másla, rozpuštěného
  • ⅔ hrnku (130 g) hnědého třtinového cukru
  • 2 ČL skořice
  • 150 g oblíbených nasekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)

na polevu:

  • 1 hrnek (125 g) moučkového cukru
  • 2 PL teplého mléka
  • ½ ČL vanilkového extraktu

Instructions

těsto:

  1. Droždí rozpustíme v 60 ml teplé vody. Promícháme a odložíme stranou.
  2. Mléko ohřejeme skoro k bodu varu a potom v hluboké míse kuchyňského robotu smícháme s olejem, cukrem a solí. Promícháme a nakonec přidáme vejce. (Pozor, aby směs před přidáním vejce nebyla už horká, abychom vejce neuvařili!)
  3. Přidáme směs droždí s moukou a promícháme.
  4. Postupně přidáváme mouku a hněteme (buď v kuchyňském robotu nebo ručně). Nejdříve přidáme 375 g a potom už přidáváme vždy jen 50 g. Uhněteme vláčné těsto.
  5. Těsto vložíme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout, cca 1 - 2 hodiny.

náplň:

  1. Zatímco těsto kyne, připravíme si náplň.
  2. V míse smícháme ořechy, hnědý cukr a skořici.

dokončení:

  1. Po vykynutí těsto přendáme na vál a rozdělíme ho na 2 díly.
  2. Každý díl rozválíme na obdélník velikosti 20 x 30 cm a pomažeme ho polovinou rozpuštěného másla a rozprostřeme na něj polovinu ořechové náplně.
  3. Těsto srolujeme po delší straně a konce spojíme (uděláme věnec) a přeneseme na pečící plech vyložený pečícím papírem.
  4. Nůžkami těsto nastřihneme (uděláme zářezy) cca 1,5 - 2 cm od sebe.
  5. Postup opakujeme s druhou polovinou těsta.
  6. Necháme vykynout, cca 1 hodinu.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 20 minut, dozlatova.

poleva:

  1. V misce smícháme moučkový cukr, mléko a vanilkový extrakt. Polevou ozdobíme upečený věnec dokud je ještě lehce teplý.

Tags

droždí,
kynuté těsto,
ořechy
https://www.chute-sveta.cz/2013/12/09/orechovy-venec/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:droždí, kynuté těsto, ořechy

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    13. prosince 2013 at 20:19

    v Apetitu jsem viděla malinový a upekla s jablky…. nicméně ořechovy vypadá také lákavě 🙂

    Odpovědět
  2. Vendula says

    23. května 2014 at 10:14

    Věnec vypadá báječně a určitě ukládám na podzimní ořechování. =)

    Odpovědět
  3. Martina says

    25. dubna 2016 at 20:33

    Byla deštivá jarní neděle, děti doma s neštovicemi, tak jsem se vrhla na ořechový věnec. A další super dobrota od Vás. Poleva byla ulizována, že na ozdobení skoro nezbyla :-). Jeden věnec zmizel hned, půlka zbyla do druhého dne a ten byl skoro ještě lepší. Mňamka, díky.

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:19

      Moc děkuji, Martino! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. Paní says

    16. října 2016 at 20:15

    Výborný recept

    Odpovědět
    • Jarka says

      20. října 2016 at 21:42

      Moc děkuji!

      Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook