• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

vánočka { podle romana vaňka }

13. prosince 2013 / Jarka / 1 Comment

Jump to recipe

Vánoce jsou tu co by dup a toto je můj (snad zatím) jediný vánoční počin v kuchyni. Seznam cukroví na tento rok je zatím jen na papíře a pokud se do něho nevrhnu tento víkend, tak asi nikdy. Důvod mého letošního odkládání je ale prozaický.  Letos z časových důvodů nepeču ve velkém a tak mě nic netlačí. Pořád si říkám, že těch pár kousků (tedy spíše druhů) přece musím zvládnout. A tak jsem místo cukroví aspoň upekla vánočku. Tentokrát podle Romana Vaňka. V jeho Pokladech klasické české kuchyně jsem na ní koukala už hodně dlouho.

Tento recept je vlastně úplně stejný jako jeho recept na mazanec. Ten jsem s vámi sdílela kolem letošních Velikonoc, i když jsem u něj udělala pár drobných změn podle své chuti. Vánočku jsem tentokrát udělala přesně podle receptu a bez jakýchkoliv změn. Těsto je na přípravu jednoduché, krásně kyne a dobře se s ním pracuje. Jediné, co jsem zatím nezvládla, bylo pletení vánočky ze 6 pramenů. Přiznám se, že mně nebavilo číst a soustředit se na ten postup. Protože se ale chystám péct letos ještě alespoň tři vánočky pro rodinu, rozhodla jsem se, že to musím pokořit. Našla jsem úžasné video na youtube a zjistila jsem, že je to lehké jak facka. Kéž bych si ho vyhledala už dřív! Každopádně ale moje původní amatérské pletení nic nezměnilo na úžasné chuti této vánočky a vy si ji letos určitě udělejte!

vánočka { podle romana vaňka }

Print this recipe
Jarka
13. prosince 2013
by Jarka
Category chleba a pečivo snídaně všechny recepty
Prep Time
1 hour, 30 minutes
Cook Time
40 minutes
Total Time
1 hour, 30 minutes
vánočka { podle romana vaňka }

Notes

Video jak uplést vánočku z 6 pramenů

Ingredients

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (cca 20 g)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g změklého másla
  • 4 g soli
  • nastrouhaná citronová kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 35 g nasekaných loupaných mandlí
  • rozšlehané vejce na potření
  • mandlové lupínky na posypání (nebo nasekané mandle)

Instructions

  1. Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy smícháme polohrubou a hladkou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch posypeme jemnou vrstvou hladké mouky a necháme v teplém místě asi 30 minut vzejít.
  2. Po 30 minutách vmícháme všechny ostatní suroviny (cukr, máslo, sůl a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
  3. Robot na to při nízkých obrátkách bude potřebovat asi 10 minut, v ruce vám to bude trvat o něco déle.
  4. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a zapracujeme.
  5. Těsto vyndáme a necháme 30 minut odpočinout na válu (pod těsto se nejvíce hodí dřevo, ale ani plastem nic nezkazíte, nevhodný je nerez a mramor, protože chladí).
  6. Odpočinuté těsto rozdělíme na 6 dílů (o váze cca 100 g), každý vyválíme válečkem na placku, stočíme a rukou vyválíme na pramen dlouhý asi 30 cm. Těsto tak pěkně utáhneme a vánočka se nebude rozplétat.
  7. Prameny na jednom konci spojíme a upleteme vánočku.
  8. Vánočku dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme hodinu kynout.
  9. Předehřejeme troubu na 160°C.
  10. Pomašlujeme vejcem, posypeme mandlovými lupínky a pečeme 40 - 50 minut dozlatova.

Tags

kynuté těsto,
mandle,
vánoce
https://www.chute-sveta.cz/2013/12/13/vanocka-podle-romana-vanka/

Kategorie: chleba a pečivo, snídaně, všechny recepty Klíčová slova:kynuté těsto, mandle, vánoce

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    13. prosince 2013 at 19:53

    Děláme „patrovou“. Cop ze čtyř, ze tří a navrchu ze dvou 🙂
    Ale i ta tvoje vypadá krásně 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2023 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook