Mám pro vás skvělou zprávu! Letos se můžete na blogu těšit na hodně nového. Jednou z novinek bude série Předsevzetí 2014. Představím v nich recepty, které budou mít společné téma. A dnes začínáme cheesecakem. Jak už jste z názvu určitě pochopili, každý měsíc chci udělat jeden nový cheesecake a o recept se s vámi samozřejmě podělit. Máte se tedy na co těšit. Pokud vše půjde podle plánu, můžete se letos těšit na celkem 12 cheesecaků a to je přece krásná představa na začátek roku!
Kromě série receptů chystám i novinky z oblasti běžného života a fotografování. Čas nemůže být víc ideální. Je leden, začátek nového roku a já si chci zdokumentovat celý rok ve fotkách. O tom ale víc až v následujících týdnech a v samostatném příspěvku. Teď honem rychle k našemu receptu.
Klasický cheesecake, tedy new york style cheesecake. Asi není třeba dodávat víc. Je to zkrátka ten úplně základní cheesecake bez jakýchkoliv příchutí (jen trochu citronové kůry a šťávy), ve kterém si vychutnáte jeho smetanovou chuť. Nejlépe chutná s nějakou ovocnou omáčkou, jako je borůvková, jahodová nebo třeba višňová. Zkoušela jsem ho jak se smetanovým sýrem, tak s plnotučným tvarohem a v obou případech chutná famózně. Z čeho mám ale hodně velkou radost je, že se mně podařilo vyzkoušet variantu pečení ve vodní lázni, při které vám cheesecake nepraskne. Od teď už ho nebudu péct jinak!
Ingredients
- 1 1/2 hrnku (130 g) máslových sušenek, rozemletých najemno (např. bebe)
- 5 PL (75 g) másla, rozpuštěného
- 1/4 hrnku (50 g) krupicového cukru
- 1/4 ČL soli
- 1 125 g smetanového sýru* (např. Philadelphia, Lučina smetanová), pokojové teploty
- 1 1/2 hrnku (300 g) krupicového cukru
- 1 ČL jemně nastrouhané citronové kůry
- 1 PL čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1/2 ČL soli
- 4 vejce
- 1 hrnek (230 g) kysané smetany
Instructions
- Předehřejeme troubu na 180°C.
- Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a solí.
- Dno dortové formy vel. 24 cm. vyložíme pečícím papírem a směs vtlačíme na dno.
- Pečeme v předehřáté troubě cca 12 - 15 minut, necháme zcela vychladnout.
- Teplotu trouby snížíme na 160°C.
- V míse kuchyňského robotu ušleháme smetanový sýr dohladka.
- Postupně přidáváme cukr a po každém přidání řádně prošleháme.
- Přidáme vejce, jedno po druhém, a promícháme.
- Vmícháme citronovou kůru, šťávu a sůl. Opět dobře prošleháme.
- Nakonec přidáme kysanou smetanu, ale už promícháme jen lehce, aby se suroviny dobře spojily.
- Dno pečící formy s vychlazeným korpusem zabalíme do alobalu tak, aby se do formy nedostala voda a alobal dosahoval cca 5 cm výšky po stranách.
- Do větší kulaté pečící formy** (nebo jakékoliv zapékací formy, do které se pohodlně vejde forma s korpusem) dáme formu s korpusem. Na korpus nalijeme náplň, lehce uhladíme.
- Do velké pečící formy nalijeme vroucí vodu tak, aby dosahovala přibližně do poloviny pečící formy s dortem a cca 2 - 3 cm pod okraj alobalu.
- Opatrně vložíme do trouby.
- Pečeme 1 hodinu a 45 minut.
- Troubu vypneme a dveře necháme mírně pootevřené.
- Po 20 minutách vyndáme dort z vodní lázně a okraj dortu ořízneme špičkou nože,.,
- Necháme zcela vychladit při pokojové teplotě a nakonec přes noc v lednici.
- Krájíme ostrým nožem, který před každým řezem vždy namočíme do horké vody a řádně osušíme.
- Podáváme jen tak nebo třeba s borůvkovou nebo jahodovou omáčkou.
Notes
* "Levnější" varianty se stejným výsledkem dosáhneme použitím plnotučného tvarohu. (Mám vyzkoušeno). Jen doporučuji nechat tvaroh přibližně 1 hodinu vykapat přes jemné sítko, abychom ho zbavily přebytečné vody.
**Já používám skleněnou kulatou zapékací formu z Ikea, průměr cca 30 cm. Teď už ji bohužel nemají v nabídce.
Klasický cheesecake – Dobrý den, chtěla bych se zeptat na sušenkový základ k cheeseceku. Dělala jsem ho podle vašeho receptu (sušenky, máslo, upect) a pote ve vodní lázni píct s hmotou na cheesecake. Po upečení vše ok, až na susenkový základ, naprosto se ,,rozňahňal,,. Zajimalo by me čím by to mohlo být? Protekla voda pres alobal? A jak udělat to, aby se tam tedy ta voda zaručene nedostala? Vytlat alobalem i vnitřek formy? Moc děkuji za odpověď a za pomoc.
Dobrý den Jano! Ano, protekla Vám tam voda, taky se mně to stalo, když jsem používala alobal klasické šířky (cca 28-30 cm) a použila jsem 2 kusy, abych formu obalila, stejně se mně tam voda dostala. Řešením je široký alobal – dělá se třeba v 45 cm šíři, anebo ještě lépe v 60 cm. Obvykle na něj v obyčejném obchodě nenarazíte, ale bez problému na internetu. Zkuste vygooglovat „velký alobal“ – mají třeba tady http://obchod.mmpaper.cz/xxx/alobal-60cm-x-3m-40mikronu-SPECIAL-silny-na-gril_g11242.html nebo http://www.lamiras.cz/lamiras/eshop/5-1-PECENI-A-DOMACNOST/0/5/37-Alobal-velky. Zkrátka potřebujete takovou šíři, abyste formu přikryla celou pouze jedním kusem. Pak by se Vám tam voda už neměla dostat, aspoň mně se nedostala. 🙂 Mějte se krásně!
Aktualizováno: dnes jsem velký alobal viděla i v Globusu, 5m, šíře 44 cm za 45 kč 🙂
Dobrý den, já už jich napekla celkem dost, ale nikdy se mi to nestalo. Nepeču je totiž ve vodní lázni. Dám dospod trouby kastrůlek s vařící vodou. Celou pečící formu zabalím do alobalu a nechám cheesecake takto péct. Není popraskaný, je prostě dokonalý! 🙂
Dobrý den,
prosím na kolik stupnů pečete cheesecake?
Děkuji moc, už jsem si sehnala velký alobal a jdu lít hmotu na sušenkový základ, tak uvídíme zda se tentokrát povede a nebude naředěný vodou 🙂 Mějte krásný den. Jana
Paní Jarko, tak opět se tam ta voda nějak dostala, jestli se tam nejak ta para vysrazela, ale budu zkouset dal a uvidime zda se jednou povede.
Jano, to mě moc mrzí 🙁 Tak ho zkuste bez vodní lázně a když praskne, tak na něj nalijte polevu, aby to nebylo vidět 🙂 Mějte se krásně!
Vodní lázeň – můj nepřítel číslo jedna. Asi to taky raději vyzkouším bez ní – a když praskne stejně je to jedno .. sní se rychleji než si kdo nějaké praskliny všimne 😀 Akorát by mě zajímalo jakou formu používáte na tu lázeň ? Klasickou?
Zkuste klidně bez ní, myslím, že se nic nestane. Kromě toho na něj můžete nalít polevu a jakékoliv praskliny nebudou vidět. Jinak používám klasickou formu od Tescomy, tu otvírací. S tím velkým alobalem se mně tam voda skutečně nedostala, ale někdy stačí jen malinká dírka, která není ani vidět a korpus se nasáklý. Mějte se krásně!
Dobrý den,
měla bych otázku. Kolik je 1125g? Jako kilo 125g či jak?
Děkuji za odpověd
1,125 kg, tedy 1 kg a 125 g.
Jéééé. Děkuju. Ted už se do něj můžu bez kolizí pustit. Mnam! 🙂
Dobrý den,
ta vejce se davaji logisky k tomu syru do naplne ze? 😀 ja jen ze mi prebyvaji 😀 v postupu nejsou…dekuji
Děkuji za upozornění, Pajo, už jsem to doplnila. 🙂