• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

domácí chléb s ovesnými vločkami a medem { předsevzetí 2014: každý měsíc chleba }

21. ledna 2014 / Jarka / 6 Comments

Jump to recipe

Kolik je mezi vámi milovníků chleba? Kdo potřebuje pravidelně dodávat energii ve formě pořádných sacharidů? Ještě než jste dočetli předcházející větu, už jsem měla ruku zvednutou. Aaaach, sacharidy. Tolik vás miluji a den si bez vás neumím představit. Není zkrátka nic lepšího, než pořádný domácí chleba. A ukážu vám, že domácí pekárnu opravdu nepotřebujete!

V rámci mých kuchyňských předsevzetí 2014 jsem se rozhodla upéct každý měsíc alespoň jeden chleba (určitě jich bude víc) a každý měsíc se s vámi o jeden recept podělit. Čeká vás tedy 12 receptů na chleba nebo housky. Dnes začneme mým oblíbeným chlebem s ovesnými vločkami a medem. Jako malá holka bych ho asi obešla obloukem, ale dnes patří mezi moje nejoblíbenější. Dělám ho alespoň dvakrát do měsíce a divím se, že tu pro vás ještě nemám recept.

Připravit tento chleba by nemohlo být jednodušší. Základem je samozřejmě kynuté těsto, které rozválíte na silnější placku a srolujete.

Srolovaný chleba upečete po druhém vykynutí v bochníkové formě a co je velmi důležité, před krájením ho m.u.s.í.t.e. nechat zcela vychladnout, aby zůstal nadýchaný.

Jelikož chleba obsahuje 60 ml medu, je trošku sladší (než klasický chleba, na který jste pravděpodobně zvyklí), ale s ovesnými vločkami se tato chuť skvěle doplňuje. (Myslím, že nic nebrání snížit množství medu třeba jen na 30 ml). Pokud si ho ale přece jen (možná kvůli tomu medu) nedokážete představit se šunkou, salámem nebo sýrem, určitě si ho zamilujete otoastovaný a namazaný máslem.

domácí chléb s ovesnými vločkami a medem { předsevzetí 2014: každý měsíc chleba }

Print this recipe
Jarka
21. ledna 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo všechny recepty
Persons
1
Prep Time
2 hours
Cook Time
40 minutes
domácí chléb s ovesnými vločkami a medem { předsevzetí 2014: každý měsíc chleba }

Notes

Nebuďte netrpěliví a nechtějte bochník krájet ještě teplý. Skutečně vyčkejte, až zcela vychladne - ať už při pokojové teplotě, nebo třeba za okny (jako to dělám já, když pospíchám nebo jsem nedočkavá 🙂 )

Ingredients

na těsto:

  • 3 hrnky (380 - 400 g) hladké mouky
  • 3/4 hrnku (80 g) ovesných vloček
  • 1/2 kostky droždí (cca 25 g)
  • 1 1/2 ČL soli
  • 1 hrnek (240 ml) mléka
  • 1/4 hrnku (60 ml) teplé vody
  • 2 PL (28 grams) másla
  • 1/4 hrnku (60 ml) medu

na posypání:

  • 1 1/2 až 2 PL medu, ohřátého
  • 1 1/2 až 2 PL ovesných vloček

Instructions

těsto:

  1. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu smícháme mouku, ovesné vločky, sůl a rozdrobíme droždí.
  2. V malé misce nebo větším hrnku (cca 0,5 l) ohřejeme mléko tak, aby bylo dost teplé, ale nevařilo se. Přidáme máslo a za stálého míchání ho necháme v mléce rozpustit. Vmícháme med a vodu.
  3. Směs mléka nalijeme do suchých přísad a pomocí hnětacího háku (nebo vařečkou) vypracujeme hladké a pružné těsto (cca 10 minut).
  4. Pokud je těsto moc lepkavé, přidáme mouku, ale vždy jen po cca 10 g. Pokud je moc hutné, přidáme vodu, po 1 ČL. (Já vždy začnu s 380 g a obvykle skončím na 390 g. Před přidáním mouky nebo vody musíme být trpěliví - nejdříve bude těsto hodně lepkavé. Pokud bude lepkavé i po 5 minutách, přidáváme postupně mouku, ale vždy jen po 10 g.)
  5. Uhnětené těsto dáme do lehce vymaštěné mísy, přikryjeme fólií a necháme na teplém místě vykynout až zdvojnásobí svůj objem, cca 1/2 až 1 hodinu.
  6. Po vykynutí těsto vyndáme na vál a vyválíme ho obdélníku vel. 10 x 25 cm.
  7. Těsto pevně srolujeme a bochník vložíme do bochníkové pečící formy (vel. 26x11 cm) vyložené pečícím papírem.
  8. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout.
  9. Po 20 minutách předehřejeme troubu na 180°C a na spodní mřížku v troubě dáme malý hrnec, do kterého nalijeme 0,5 l vroucí vody.
  10. Jakmile bochník zdvojnásobil svůj objem, potřeme ho ohřátým medem a posypeme ovesnými vločkami.
  11. Pečeme 40 - 50 minut, dozlatova nebo dokud vnitřní teplota chleba nedosáhne 90°C.
  12. Po upečení a před krájením necháme zcela vychladnout.

Tags

chleba,
mléko,
ovesné vločky
https://www.chute-sveta.cz/2014/01/21/domaci-chleb-s-ovesnymi-vlockami-a-medem/

Kategorie: chleba a pečivo, všechny recepty Klíčová slova:chleba, mléko, ovesné vločky

Reader Interactions

Comments

  1. Lenka says

    22. ledna 2014 at 7:59

    To je přesně chléb podle mého gusta. Mám ráda tyhle „sladké“chleby. jen mě ještě napadlo, jestli by šla i kvásková verze. Nezkoušela jsi?

    Odpovědět
  2. Jarka says

    22. ledna 2014 at 8:24

    Děkuji 🙂 zkoušela obě verze, naprosto se stejnými výsledky. Smíchala jsem med, mléko a vodu, do toho droždí a vzešlý kvásek pak do suchých přísad.

    Odpovědět
  3. Krtik says

    17. dubna 2016 at 22:51

    Chlebík je výborný…. Ideálka na víkendovou rodinnou snídani, kdy se nespěchá a je čas si snídani vychutnat.

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:30

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  4. Veru says

    24. srpna 2017 at 18:55

    Výborný! Peču již podruhé ?

    Odpovědět
    • jarka says

      4. září 2017 at 10:34

      Moc děkuji, veru!

      Odpovědět

Napsat komentář: Jarka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕