• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ nejlepší } omáčka na pizzu

31. ledna 2014 / Jarka / 12 Comments

Jump to recipe

Existuje tolik způsobů, jak udělat omáčku na pizzu. Myslím, že kdybych se zeptala různých kuchařů, jak dělají tu svoji domácí omáčku, bude ji každý dělat jinak. Ani já se nedokážu spokojit jen s jedním receptem. Záleží na ročním období a surovinách, bylinkách, které mám po ruce. A taky na mojí náladě.

Tento recept používám nejčastěji v zimních měsících. Základem jsou konzervovaná rajčata s cibulí a česnekem, ochucená solí, pepřem a sušenými bylinkami, oreganem a bazalkou. Důležité je vařit omáčku bez pokličky, aby se částečně vypařovala voda a byla hustější. Kyselost rajčat snížíme oslazením, a to podle chuti. Já obvykle sladím třemi až pěti čajovými lžičkami, ale záleží skutečně na vašich chuťových buňkách.

Tento recept vystačí na 8 porcí pizzy o průměru 32 cm. Omáčku můžete zamrazit, nebo ideálně zavařit, tak jako to dělám já. K zavařování používám sklenice Weck, které kupuji na ezavarovani. Nejen, že s nimi mám výborné zkušenosti, ale i pěkně vypadají. Vždy si ráda udělám omáčku do zásoby, protože potom je příprava pizzy skutečná rychlovka. Můžu tak pizzu servírovat alespoň jednou týdně po dobu necelých dvou měsíců. A za to mě doma mají moc moc rádi. Pizza patří mezi naše oblíbené večeře a vy se těšte, až vám v brzké době představím svoje oblíbené těsto na pizzu. Jiné už potřebovat nebudete!

{ nejlepší } omáčka na pizzu

Print this recipe
Jarka
31. ledna 2014
by Jarka
Category přílohy všechny recepty
Persons
8
Prep Time
15 minutes
Cook Time
40 minutes
{ nejlepší } omáčka na pizzu

Notes

Sladkost můžete vždy doladit přidáváním více cukru, ale vždy jen max. po 1/4 ČL. Pokud máte tedy strach, aby omáčka nebyla moc sladká, začněte menším počtem lžiček a pak vždy přidávejte a ochutnávejte, doku nedosáhnete správné rovnováhy.

Ingredients

  • 1 - 2 PL olivového oleje, extra panenského
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká cibule, nakrájená na jemno
  • 1/2 hrnku (120 ml) kuřecího vývaru
  • 3 konzervy krájených rajčat (á 400 g)
  • 1/2 ČL soli
  • 1/2 až 1 ČL čerstvě mletého černého pepře
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1 ČL sušené bazalky
  • 3 - 5 ČL cukru (podle chuti)

Instructions

  1. V hlubším hrnci rozehřejeme na středním stupni olivový olej, přidáme cibuli a za stálého míchání ji smažíme cca 4 až 5 minut. Přidáme česnek a smažíme asi další 1 minutu.
  2. Přidáme kuřecí vývar a za občasného míchání vaříme asi 10 minut, nebo dokud se tekutina nevypaří o polovinu.
  3. Přidáme krájená rajčata, promícháme, sůl a pepř a cukr podle chuti. Promícháme.
  4. Nakonec přidáme oregano a bazalku.
  5. Snížíme teplotu a za pravidelného míchání vaříme bez pokličky 30 minut.
  6. Nakonec omáčku lehce rozmixujeme ponorným mixerem. Skutečně jen lehce, větší kusy rajčat, cca 10 krát krátce zapulzujeme.

Tags

česnek,
cibule,
rajčata
https://www.chute-sveta.cz/2014/01/31/nejlepsi-omacka-na-pizzu/

Kategorie: přílohy, všechny recepty Klíčová slova:česnek, cibule, rajčata

Reader Interactions

Comments

  1. Markéta says

    31. ledna 2014 at 16:56

    Také milujeme pizzu. Moc se proto těším na Vaše těsto…. 🙂

    Odpovědět
  2. Eva says

    21. října 2014 at 19:50

    Dobrý den,

    dnes jsem dělala podle vašeho receptu omáčku na pizzu, chtěla jsem jen vědět zda jsem vás pochopila dobře dala jsem do omáčky 3 plechovky rajčat a každá mela 400 g. Je to tak správně?

    Děkuji Eva Kalafut

    Odpovědět
    • Jarka says

      21. října 2014 at 22:19

      Naprosto Evo. 🙂

      Odpovědět
  3. Žirafka says

    2. března 2015 at 10:31

    Pizza je u nás doma naprostou samozřejmostí 🙂 ……..a to nejen v létě. Proto si také vyrábím domácí omáčku a to velice podobným způsobem. Mám i svoje osvědčené těsto na pizzu,ale velice ráda si svoji kuchařku obohatím i o Váš recept 🙂 Jinak stránky jsem objevila teprve nedávno, jsou kouzelné, s nádhernými recepty a krásnými fotkami……….moc ráda se k Vám budu vracet 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      2. března 2015 at 14:25

      Moc děkuji! Jsem ráda, že se Vám u mě líbí 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  4. marpaj says

    8. března 2015 at 20:33

    Jarko, Vaše stránky jsou nádherné. Narazila jsem na ně náhodou, a žasnu. Recepty budu určitě zkoušet, vypadají parádně:-)

    Odpovědět
    • Jarka says

      9. března 2015 at 14:14

      Milá Marpaj, moc Vám děkuji za krásná slova pochvaly 🙂 Jsem ráda, že se Vám blog líbí a doufám, že Vám budou recepty chutnat! 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Anym says

    15. března 2015 at 12:45

    Dobrý den, Jarko,
    chystám se připravit si Vaši omáčku na pizzu do zásoby a zavařit si ji. Chci se proto zeptat, zda jsou na obrázku sklenice Weck 165 ml nebo větší. Předem děkuji za odpověď a děkuji také za všechny recepty, které jsou vždy trefou do černého 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      15. března 2015 at 20:08

      Dobrý den, moc děkuji! Já mám skoro všechny velikosti sklenic a teď už si bohužel nevybavím, jaká je použitá na fotce, ale myslím, že je to 120 ml. Mějte se krásně!

      Odpovědět
  6. Petra says

    22. srpna 2016 at 20:29

    Bezva recept na sugo, dělám základní verzi ale tahle se mi taky moc líbí, vyzkouším! Jenom mě trošičku zarazilo že má oranžovou barvu, přitom rajčata z plechovky jsou vždycky krásně červená…. čím to? 🙂 Děkuji a ať se vám daří, Petra

    Odpovědět
    • Michal H. says

      6. července 2017 at 14:13

      Oranžovou barvu to dostane až tím mixováním – podle mě je to díky té cibule a možná i bazalky.
      Ale je to skvělé, kdepak nějaké kečupy na pizzu, tohle tomu dodá tu správnou chuť!

      Odpovědět
  7. Kamila says

    6. července 2018 at 17:49

    Dobry den ,vase stranky prostě miluji ?? uz jsem vyzkousela tolik vasich receptů a vsechny na jednicku .

    Mohu se vas zeptat k receptu jak zavarujete omáčku na pizzu ve sklenickach weck ,jak dlouho?dekuji za informaci kamila

    Odpovědět

Napsat komentář: marpaj Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕