• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ čokoládovo } čokoládové muffiny

21. února 2014 / Jarka / 26 Comments

Jump to recipe

Když jsem byla před 17 lety poprvé ve Státech, tak mě tam fascinovalo, jak bylo všechno velké. Hrozně velké. Spíš obrovské. Nejen ulice, dálnice, mrakodrapy, ale taky obchody a především, nápoje a porce jídla. A co potom muffiny! Ne žádné přízemní muffinky, kdy po snědení jednoho byste si nejradši dali další, protože máte pořád hlad, ale v danou chvíli se to prostě nehodí. Pořádné muffiny, vysoké jako mrakodrapy, plné třeba ovoce nebo čokolády. Ani jsem se nedivila, že jsem si domů přivezla několik kilo navíc. Docela dost. A z mé druhé návštěvy o rok později zase. Naštěstí tím moje váhové eskapády skončily. Ale moje láska k obrovských muffinům nikoliv.

Už jsem zkoušela hodně receptů na čokoládové muffiny. Ale vždycky mě zklamaly, protože se mně roztekly po muffinové formě. Chutnaly třeba i dobře, ale vizuálně nic moc. A tak jsem zkoušela dál. Byla jsem jak posedlá. Zkoušela, upravovala  suroviny, to všechno jenom proto, abych vytvořila božský čokoládový muffin. A pak se něco stalo. Tento recept to zkrátka dokázal! Muffiny jsou extra čokoládové, naplněné posekanou čokoládou, ale hlavně, jsou vážně obrovské. Když už jsem si myslela,  že se zase roztečou, něco se stalo a krásně vyskočily do výšky. Já mám nejraději muffiny k snídani, ale uznávám, že příval cukru (a hlavně čokolády) po ránu není pro každého. Na dopolední nebo odpolední svačinu s ním ale nepohrdne nikdo.

{ čokoládovo } čokoládové muffiny

Print this recipe
Jarka
21. února 2014
by Jarka
Category snídaně všechny recepty
Persons
12
Prep Time
10 minutes
Cook Time
20 minutes
{ čokoládovo } čokoládové muffiny

Notes

Muffiny uchováváme ve vzduchotěsné nádobě. Při pokojové teplotě spotřebujeme za 2 - 3 dny, v lednici za cca 5. Po vyndání lednice je můžeme dát na pár vteřin do mikrovlnky rozehřát.

Ingredients

  • 300 g hladké mouky
  • 80 g kakaa na pečení
  • 1 PL prášku do pečiva
  • 1/2 ČL jedlé sody
  • 1/4 ČL soli
  • 250 g krupicového cukru
  • 100 g másla, rozpuštěného
  • 250 ml podmáslí
  • 2 vejce
  • 150 g hořké čokolády, nakrájené nahrubo

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 200°C a muffinovou formu vyložíme papírovými košíčky.
  2. V míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odložíme stranou.
  3. V druhé míse, nebo v míse kuchyňského robotu ušleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme máslo a podmáslí.
  4. Pomalu přidáváme suché přísady a promícháme lehce, aby se spojily.
  5. Přidáme 100 g nakrájené čokolády.
  6. Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených košíčků a navrch rovnoměrně nasypeme zbylých 50 g nakrájené čokolády.
  7. Pečeme v předehřáté troubě 18 až 20 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed muffinu není po vytažení suchá.
  8. Před podáváním necháme lehce vychladnout. Podáváme teplé nebo při pokojové teplotě.

Tags

čokoláda,
máslo,
podmáslí
https://www.chute-sveta.cz/2014/02/21/cokoladove-muffiny/

Kategorie: snídaně, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, máslo, podmáslí

Reader Interactions

Comments

  1. Lenka S says

    1. března 2014 at 16:48

    Právě vytažené z trouby a jsou luxusní 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      1. března 2014 at 20:55

      Hmmm, taky bych si jeden dala. Moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  2. Zuzana says

    15. března 2014 at 21:47

    Chcem skusit tento recept, len neviem kolko cesta mam dat do kosickov. Kolko muffinov sa pripravi z jednej davky? Dakujem.

    Odpovědět
  3. Jarka says

    16. března 2014 at 9:29

    Právě jsem to do receptu dopsala. Je to recept na 12 muffinů. Mějte se krásně!

    Odpovědět
  4. Tereza says

    22. března 2014 at 17:20

    Dneska jsem ten recept zkoušela a výsledek byl luxusní ! 🙂 Muffiny jsou u nás doma moc oblíbené ale tento recept porazil ostatní s velikým přehledem <3 Určitě doporučuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. března 2014 at 19:35

      Moc děkuji Terezo 🙂

      Odpovědět
  5. Bára says

    17. října 2014 at 18:53

    jeden z nejlepších receptů na mufiny! Bára

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. října 2014 at 12:55

      Moc děkuji, Báro! 🙂

      Odpovědět
  6. Barča says

    3. listopadu 2014 at 11:19

    Nejfantastičtější muffiny, který jsem kdy dělala! Fakt luxusní, díky! 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. listopadu 2014 at 20:57

      Moc moc děkuji, Barčo!

      Odpovědět
  7. Barbara says

    20. ledna 2015 at 23:00

    Dobry den, chtěla bych sem se zeptat, jaké konkretně podmáslí jste v tomto recepte použili. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. ledna 2015 at 19:49

      Milá Barbaro, úplně nevím, co jsem měla po ruce, klasické podmáslí, kupuji v obchodech nebo třeba i http://www.mlekozfarmy.cz/ Případně si můžete udělat i svoje „vlastní“ z mléka a citrónu nebo octa. Do 240/ 250 ml mléka dáte 1 PL (15 ml) citrónu nebo octa, promícháte a necháte chvilku, 5 – 10 min. odstát. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  8. Sanglante says

    22. června 2015 at 17:22

    Aby krásně vyběhly, stačí použít polohrubou mouku 🙂 Zatím se mi nestalo, že by se mi někdy rozplzly podle jakéhokoliv receptu – polohrubá mouka a silikonové oddělené formičky 🙂

    Odpovědět
  9. Zuzka says

    30. července 2015 at 14:05

    Dobrý den, je podmáslí v těstě hodně důležité? 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      30. července 2015 at 14:23

      Je, Zuzko. Pokud ho nemáte, udělejte si domácí. Smíchejte 1 hrnek mléka (240 ml) s 1 PL (15 ml) šťávou z vymačkaného citrónu nebo octa. Nechte chvíli odstát a můžete použít.

      Odpovědět
  10. Zuza says

    3. listopadu 2015 at 18:08

    Dělala jsem muffiny od Vás. Byly výborné. Děkuji za recept. Chtěla bych se zeptat, jestli nemáte nějaký fígl, aby muffiny po vyndání z trouby, kde jsou krásně nafouklé, nesplaskly.

    Odpovědět
    • Jarka says

      8. listopadu 2015 at 21:15

      Moc děkuji, Zuzo. Přiznám se, že mně nesplaskají 🙁 ale napadá mně pár důvodů. Můžete mít prošlý prášek do pečiva, pokud jste postupovala podle receptu, tak by to neměl být Váš případ, ale někdy, když se přidá příliš mnoho prášku nebo sody, má to opačný efekt. Místo nafouknutí, těsto splaskne. Možná jste těsto přemixovala, přešlehala. Možná jste otevřela troubu příliš brzo – neměla by se otvírat alespoň po prvních 80 % pečícího času. muffiny byste měla po upečení vyndat, ne je tam „nechat dojít.“ To je jen pár „tipů,“ které mě napadají. Krásný den!

      Odpovědět
  11. Lucka says

    23. dubna 2016 at 9:24

    Úžasný recept, moc za něj děkuji ♥. Muffiny zmizely bleskovou rychlostí :).

    Odpovědět
    • Jarka says

      28. dubna 2016 at 16:28

      Moc děkuji, Lucko! Mějte se krásně!

      Odpovědět
  12. Ina says

    29. září 2016 at 20:02

    Muffiny byly výborné, určitě brzy upeču znovu. Na mou velikost formiček by to vyšlo lépe na 15 ks, ale i tak vyšly pěkně a neroztekly se.
    Jen mám dotaz, jak docílit těch nerozteklých čokoládových kousků jako na fotce? Podle receptu jsem sice povrch na závěr ozdobila, ale v troubě se z toho stal čokoládový flek 🙁 (Měla jsem 60% tmavou čokoládu).
    Děkuji za spoustu inspirace z Vašeho blogu!

    Odpovědět
    • Jarka says

      5. října 2016 at 17:23

      Moc děkuji, Ino! Bude to určitě tím velkým podílem čokolády, zkuste nějakou obyčejnější 🙂 Třeba milku. A moc děkuji za pochvalu!

      Odpovědět
  13. Melly says

    10. října 2017 at 13:24

    To těsto má být hodně hutné? Plus kypřící prášek polevkova lžíce? 😉

    Odpovědět
    • jarka says

      23. října 2017 at 20:56

      Milá Melly, já už je strašně dlouho nedělala, ale teď tu byl komentář na stejné, a nebyl tam problém. 🙂 Ale vždy píšu ze svých poznámek, ale ty psané už nedohledám 🙂

      Odpovědět
  14. Týna says

    15. října 2017 at 14:12

    Dneska jsme muffiny zkoušeli a jsou opravdu super. Jen se mi nějakým záhadným způsobem stalo, že mám těsta hozně moc, takže neje 8 muffinů, ale k tomu i celý dort 😀 Ale na chuti to nic nemění 🙂

    Odpovědět
    • jarka says

      23. října 2017 at 20:53

      Moc děkuji, Týno! 🙂

      Odpovědět
  15. Michaela says

    18. ledna 2020 at 10:36

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda má být těsto tak tuhé, nebo dělám něco špatně 🙂
    Jsem zvyklá, že těsto na muffiny většinou téměř teče.
    Díky
    Míša

    Odpovědět

Napsat komentář: Lenka S Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕