• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

{ božský } čokoládový lanýžový koláč

21. března 2014 / Jarka / 14 Comments

Jump to recipe

Když jsem nedávno procházela svoje zásoby a kontrolovala, co bych měla co nejdříve zlikvidovat, narazila jsem na čokoládu. Hodně čokolády. Když je mají v akci, tak si vždycky nakoupím 10 tabulek mléčné a 10 hořké, a pak na ně někdy zapomenu. Jako na ty, kterým datum spotřeby vypršelo už prosinci loňského roku. A protože mně bylo líto je vyhodit (kromě toho, že si myslím, že čokoládě se opravdu pár měsíců po datu trvanlivosti nestane), tak mně bylo jasné, že nás čekají čokoládové hody.

Tento koláč vypadá tak nějak nevinně. Ale jenom vypadá. Ve skutečnosti je to dezert, kterým chcete udělat dojem na hosty. A nebo si jen zpříjemnit svoje odpoledne. Možná se vám zdá, že nevypadá až tak luxusně, ale luxusně chutná. Nejdřív si budete krájet menší kousky, aby vám co nejvíce dnů vydržel. Ale pak si řeknete, že to je vlastně hloupost a ukrojíte si radši větší kus. A pokud jste ještě zákeřnější, tak si ho budete dopřávat jenom když jste doma sami. Nebo aby vás nikdy neviděl. (Tímto se veřejně omlouvám Tomovi, že jsem mu ho do práce zabalila jenom dvakrát a zbytek jsem dojedla sama. Bylo to záměrně a mrzí mě to. Ale jenom trochu.)

{ božský } čokoládový lanýžový koláč

Print this recipe
Jarka
21. března 2014
by Jarka
Category dezerty koláče a dorty všechny recepty
Persons
10
Prep Time
15 minutes
Cook Time
25 minutes
{ božský } čokoládový lanýžový koláč

Ingredients

na korpus:

  • 150 g kakaových sušenek, např. Bebe, rozemletých najemno
  • 85 g másla, rozpuštěného

na náplň:

  • 100 g mléčné čokolády, nasekané nahrubo
  • 125 g hořké čokolády, nasekané nahrubo
  • 85 g másla, nakrájeného na kostičky
  • 2 vejce
  • 80 ml (1/3 hrnku) smetany, 31%
  • 50 g (1/4 hrnku) krupicového cukru
  • 1/4 ČL soli
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Instructions

korpus:

  1. Troubu předehřejeme na 180°C a dno dortové formy velikosti 22 cm vyložíme pečícím papírem a strany lehce vymažeme máslem..
  2. Smícháme rozemleté sušenky s rozpuštěným máslem, směs vtlačíme na dno dortové formy.
  3. Pečeme v předehřáté troubě cca 10 minut, potom vyndáme a necháme vychladnout.
  4. Troubu necháme zapnutou.

náplň:

  1. Obě čokolády a máslo vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a necháme postupně rozehřát, vždy po cca 30 vteřinách a vždy před každým ohřátím promícháme, až je čokoláda a máslo zcela rozpuštěné a směs hladká. Necháme lehce vychladnout. Směs nesmí být horká, ale může být vlažná-
  2. V míse kuchyňského robotu (nebo ručním kuchyňským mixerem) ušleháme vejce s cukrem do pěny, cca 3 až 5 minut.Přidáme smetanu, sůl a vanilku, řádně prošleháme.
  3. Nakonec pomalu a postupně vlijeme čokoládovou směs, neustále šleháme. Vyšleháme dohladka až se obě směsi spojí.
  4. Nalijeme na korpus a pečeme v předehřáté troubě cca 20 - 25 minut.
  5. Necháme vychladnout cca 2 hodiny při pokojové teplotě, potom v lednici min. 4 hodiny, ideálně přes noc.
  6. Posypeme kakaovým práškem a krájíme velmi ostrým nožem, který si mezi řezy očistíme.

Tags

čokoláda,
máslo,
smetana
https://www.chute-sveta.cz/2014/03/21/cokoladovylanyzovy-kolac/

Kategorie: dezerty, koláče a dorty, všechny recepty Klíčová slova:čokoláda, máslo, smetana

Reader Interactions

Comments

  1. Magdaléna says

    21. března 2014 at 18:19

    Tak to je božkost 🙂

    Odpovědět
  2. Anička says

    24. dubna 2014 at 20:05

    …dnes jsem tenhle dort darovala k narozeninám…. Ohromně jsme si pochutnali, je úžasný!!!
    Děkuji moc za recept i skvělý popis 🙂

    Odpovědět
    • Jarka says

      25. dubna 2014 at 10:49

      Moc děkuji, Aničko! Taky bych si ho hned dala 🙂

      Odpovědět
  3. Miriam says

    25. ledna 2015 at 9:55

    Tiež som túto božškú zaležitosť darovana na narodeniny, priateľ bol nadšený. Stále si chodil ukrajovať, takže mne ostal nazaj iba malý kúsok 😀
    Pri pečení som, ale nevedela, či po vytiahnutí z trúby môže byť vršok tekutý. Piekla som v polovičnej forme, rovnaký čas, ako je uvedený vyššie a stred som mala tekutý. Ale asi mal byť tekutý celý vrchný krem, po vytiahnutí z trúby? Ale napriek tomu chutil skvelo, na plynovú trúbu bez vyznačených stupňov je to hotový zázrak 🙂
    Popri pečení vo forme, som urobila minidortík v forme na muffiny-taká rychlovka, môžem odporúčiť. Na budúce to možno skúsim urobiť len do muffinkovych foriem 🙂
    Chcela by som poďakovaj za skvelý recept, ktorý zožal slávu 🙂

    Odpovědět
  4. Anne says

    22. dubna 2015 at 18:46

    Dort byl vynikající, opravdu luxusní. Doporučuji místo sušenek rozemlít piškoty a přidat kakao 🙂 děkujeme

    Odpovědět
    • Jarka says

      22. dubna 2015 at 21:30

      Moc děkuji! 🙂

      Odpovědět
  5. Nika says

    17. listopadu 2015 at 16:20

    Dobrý den, už hrozně dlouho si dělám zálusk na tento recept a přítel bude mít narozeniny, tak bych ho chtěla upéct, ale chtěla bych se zeptat, jakou čokoládu konkrétně jste použila? Dávala jste hořkou na vaření nebo nějakou vysokoprocentní? Bojím se, že když zvolím špatnou variantu, tak pokazím chuť celého dortu. A mléčná může být například Milka, nebo mám raději vsadit na nějakou kvalitnější? Mockrát předem děkuji za odpověď, Nika

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:41

      Milá Niko, jakou přesně si bohužel už nepamatuji, ale prostě nějakou kvalitní. Tím nemyslím Lindt, ale třeba Milku, i když ta se myslím v hořké variantě nedělá. Ano, určitě můžete použít kvalitní a mnohdy i drahou čokoládu, možná tento koláč dostane zase na jinou úroveň, ale i ze standardní čokolády se budete olizovat. Nemusíte mít určitě strach. Jen hlavně ne žádné čokoládové náhražky, prostě čokoládu 🙂 Mějte se krásně a ať chutná!

      Odpovědět
  6. Verca says

    28. února 2017 at 9:49

    Tenhle opravdu božský koláč jsem teď pekla těsně před porodem, protože mě všichni straší, že po porodu možná čokoládu na nějakou dobu nebudu moct jíst a rozhodně to byl nejlepší výběr, jaký jsem mohla udělat! Díky za super recept.

    Odpovědět
  7. Karolina says

    24. dubna 2017 at 9:39

    Dobrý den, dá se použít obyčejná čokoláda na vaření? Děkuji

    Odpovědět
    • jarka says

      24. dubna 2017 at 11:17

      Ano, určitě dá 🙂

      Odpovědět
  8. Ivca says

    4. října 2018 at 10:02

    Dobry den, rada bych tuto dobrotu udelala sestre jako dort k narozeninam, je mozne misto psypani kakaem dat treba slabou vrstvu polevy? Dekuji

    Odpovědět
    • jarka says

      5. října 2018 at 10:37

      Jasně 🙂

      Odpovědět
  9. Štěpánka says

    19. října 2019 at 18:48

    Můj oblíbený, dělám po několikáté! 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář: Anne Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook