• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

User's Blog!

kuchařské inspirace z celého světa

  • domů
  • recepty
  • kdo jsem
  • kontakt

citrónovo-mandlový chlebíček

4. června 2014 / Jarka / 9 Comments

Jump to recipe

Asi jste si už všimli, že pro sladké chleby mám nějakou slabost. Banánové, borůvkové, celozrnné, a teď … citrónovo-mandlový. Všechno, co upeču v bochníkové formě, mám tendenci nazývat sladkým chlebem nebo chlebíčkem, i když by to jednoduše mohl být koláč nebo buchta, pokud by byly v jiné formě. Ale co, můžu si to přece nazývat jak chci. Hlavní je, jaký je výsledek. A tento je přímo famózní. Spojení mandlí a citrónu prostě nemá chybu.

Tento chlebíček, nebo koláč chcete-li, je nesmírně osvěžující a vláčný. Dokonce jsem ho od druhého dne uchovávala v lednici a studený snad chutnal ještě líp! Skoro jako citrónová zmrzlina. Alergici (ale i nealergici) mohou klasické mléko nahradit mandlovým, snížit mandlový extrakt o 1 čajovou lžičku a dosáhnout stejného výsledku. Nezapomeňte chlebíček ozdobit polevou a posypat mandlovými lupínky. Pak z něho budete mít přímo luxusní výrobek. A pokud nemáte bochníkovou formu, upečte ho v klasické čtversové nebo obdélníkové. Na chuti mu to neubere.

citrónovo-mandlový chlebíček

Print this recipe
Jarka
4. června 2014
by Jarka
Category chleba a pečivo všechny recepty
Serving Size
1 bochník
Prep Time
10 minutes
Cook Time
60 minutes
citrónovo-mandlový chlebíček

Ingredients

na chlebíček:

  • 1 1/2 hrnku (190 g) hladké mouky
  • 1/2 ČL soli
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 hrnek (200 g) krupicového cukru
  • 2 PL nastrouhané citronóvé kůry (ze 2 citrónů)
  • 3/4 hrnku (180 ml) mandlového mléka (nápoje), nebo kravského mléka
  • 2 ČL mandlového extraktu
  • 1/2 hrnku (120 ml) rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 ČL citrónové šťávy
  • 1 ČL vanilkového extraktu

na polevu:

  • 60 g moučkového cukru
  • 1 PL citrónové šťávy
  • 1/2 ČL mandlového extraktu
  • mandlové lupínky

Instructions

  1. Troubu předehřejeme na 175°C a bochníkovou pečící formu (vel. 26x11 cm) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  2. Ve velké míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva.
  3. V malé míse smícháme rukama cukr a citrónovou kůru, prsty třeme o sebe, aby se uvolnilo aroma. Vmícháme do směsi mouky.
  4. V míse kuchyňského robotu ušleháme lehce vejce, přidáme mléko, olej, oba extrakty a citrónovou šťávu
  5. Pomalu přidáme směs mouky a promícháme, až se všechny suroviny spojí.
  6. Těsto vylijeme do připravené formy.
  7. Pečeme 55 - 60 minut dozlatova nebo nebo dokud špejle zapíchnutá doprostřed bochníku není po vytažení suchá.
  8. Před vyndáním z formy necháme 15 minut lehce vychladnout při pokojové teplotě. Potom necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme polevu.
  9. V malé misce vymícháme všechny suroviny dohladka.
  10. Polevou ozdobíme vychladlý chlebíček, necháme ji téct po stranách a posypeme mandlovými lupínky.

Tags

citrón,
mandle
https://www.chute-sveta.cz/2014/06/04/citronovo-mandlovy-chlebicek/

Kategorie: chleba a pečivo, všechny recepty Klíčová slova:citrón, mandle

Reader Interactions

Comments

  1. Jarmila says

    4. června 2014 at 21:08

    Dobrý večer, ráda bych upekla citrónovo – mandlový chlebíček. jen nevím čeho tam má být 3/4 hrnku. Není to tam uvedeno.
    Děkuji Jarmila

    Odpovědět
    • Jarka says

      4. června 2014 at 21:45

      Děkuji Jarmilo, už jsem to doplnila, je to mléko. Mějte se!

      Odpovědět
  2. Helena says

    26. srpna 2014 at 20:53

    Dobrý den,

    nejprve bych Vám ráda poděkovala za Vaše úžasné recepty, mnoho jsem jich už vyzkoušela a jsou výborné. Teď bych ráda vyzkoušela Váš citrónovo-mandlový chlebíček a zajímalo by mě, jaký mandlový extrakt používáte? Děkuji Helena

    Odpovědět
    • Jarka says

      26. srpna 2014 at 21:07

      Milá Heleno, moc děkuji za pochvalu, moc mě potěšila 🙂 Koukám na lahvičku, že je to spíš potravinářské aroma, výrobce Kovandovi.cz, kupuji normálně v Globusu, ale mají i jinde. http://www.kovandovi.cz/eshop/aromata-a-barviva?page=shop.product_details&flypage=flypage-tbl.tpl&product_id=62&category_id=84 Mějte se!

      Odpovědět
  3. jitka says

    17. listopadu 2015 at 22:00

    Pár sladkých chlebů jsem už od vás vyzkoušela a přiznám se že raději si dám muffina ale po ochutnání tohoto chlebu,musím říct je prostě k sežrání,jen se po něm zaprášilo.díky

    Odpovědět
    • Jarka says

      18. listopadu 2015 at 12:38

      Moc děkuji, Jitko!

      Odpovědět
  4. Petra Dědinová says

    14. ledna 2016 at 21:31

    Dobrý den Jarko.Jste báječná.Vaše recepty prvotřídní. Kamarádka mě přivedla na Váš web a jsem za to moc ráda. Pokud chci vyzkoušet nový sladký recept, čerpám od Vás a nikdy mne nezklamete. Všechny návštěvy dostávají ke kávě moučníky dle Vašich receptů. Citronový chléb je delikátní, stejně tak švestkovo-mandlovy koláč i brownies. Baví mě to. Peču klidně i v devět večer. Jen tak dál! Petra

    Odpovědět
    • Jarka says

      17. února 2016 at 12:36

      Milá Petro, moc Vám děkuji za krásný komentář. Teď jsem sbírala nějaké síly a těším se, že se do toho zase pustím. 🙂 Mějte se krásně!

      Odpovědět
  5. Tereza says

    1. dubna 2020 at 9:22

    Dobrý den, mohu rostliny olej nahradit rozpuštěným maslem? Dekuji

    Odpovědět

Napsat komentář: Helena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Primary Sidebar

Nejnovější příspěvky

  • švestkový cobbler
  • citrónový chlebíček z kysané smetany
  • taquitos s černými fazolemi a sýrem
  • čokoládová bábovka s nutellou
  • nepečené cheesecake řezy s lesním ovocem

Nejnovější komentáře

  • Lucie: kuřecí tikka masala
  • Eva: pizza quattro formaggi
  • Kami: dýňové pyré
  • Anna: božský { nepečený } citrónový cheesecake
  • Ilona: dýňové muffiny s nutellou

Copyright © 2025 · Chutě-Světa.cz ·

✕
Facebook